PDA

Zobacz pełną wersję : Update firmware OCZ Vertex 2

Greg77
25-04-2011, 16:01
Witam, chce zrobic update firmware Vertexa2 60gb do najnowszej wersji.....problem w tym, ze OCZ Toolbox nie wykrywa mi dysku....tzn informuje o tym, ze nie znalazl napedu OCZ Vertex?!
Ktos wie jak to rozminic, W7 64bit i oczywiscie uruchamiam jako administrator...

nowart
25-04-2011, 20:07
masz system postawiony w AHCI ?

Greg77
26-04-2011, 07:12
masz system postawiony w AHCI ?

Oczywiscie, wydaje mi sie, ze gdzies wyczytalem o tym, ze SSD dziala tylko w AHCI

nowart
26-04-2011, 10:57
Nie, nie tylko w AHCI, ale przy aktualizacji oprogramowania musi być podpięty pod system AHCI.
Druga sprawa, oczywista ale spytam - chyba nie robisz tego na kompie, gdzie ten wlasnie SSD pracuje jako dysk systemowy? Wtedy ani program Toolbox ani SSDUpdate nie wykryje Ci tego dysku a tym bardziej nie przeprowadzisz na nim aktualizacji - musisz go podpiąć pod inny zestaw, oczywiście pod AHCI.

qooba
26-04-2011, 11:05
własnie sprawdziłem: vertex2 jako systemowy w laptopie, program Toolboxv2.35 wykrywa mi dysk.

nowart
26-04-2011, 11:20
Przyznam uczciwie, że nie bardzo wiem od czego to zależy - pewnie połączenie płyty gł i jej sterowników, FW SSD i diabeł wie czego jeszcze. Kiedyś, przed aktualizacją do najnowszego FW SSD wykrywało mi go prawidłowo, potem - po akutalizacji - nie widzi go do dnia dzisiejszego. I to nie tylko na moim kompie. Ściągnąłem właśnie najnowszy 2.36, nadal to samo.

qooba
26-04-2011, 11:27
2.36 też widzi ;) a komp to dziadek lenovo T60p ;)

nowart
26-04-2011, 11:37
No dobra , wsiadłeś mi na ambicje :p
Chwilkę pogrzebałem na mojej płycie (P67), Win7 64bit musiałem przestawić we właściwościach Toolboxa - zgodność - windows 7. Teraz mi wykrywa dysk. Dziwne, że działając pod kontrolą Win7 zgodność programu trzeba przestawiać na Win 7.... no, ale działa :)

Edit - jeszcze większe ciekawostki :) Wersja 2.36 pozwala na aktualizacją biosu AKTYWNEGO (!!) dysku systemowego ! Właśnie mi zresetował kompa i zaktualizował z 1.29 do 1.33 (Agility2). I to mi się podoba, tak powinno to wyglądać od samego początku :)

Jacol
26-04-2011, 16:50
Chwilkę pogrzebałem na mojej płycie (P67), Win7 64bit musiałem przestawić we właściwościach Toolboxa - zgodność - windows 7. Teraz mi wykrywa dysk. Dziwne, że działając pod kontrolą Win7 zgodność programu trzeba przestawiać na Win 7.... no, ale działa :)

Edit - jeszcze większe ciekawostki :) Wersja 2.36 pozwala na aktualizacją biosu AKTYWNEGO (!!) dysku systemowego ! Właśnie mi zresetował kompa i zaktualizował z 1.29 do 1.33 (Agility2). I to mi się podoba, tak powinno to wyglądać od samego początku :)

Z OCZem tak pieknie nie jest i losowo kasuje wszystkie dane przy aktualizacji. Zalezy od wypuszczonego firmware. Zdarzaly sie wypadki, ze update mial nie ruszac danych a okazywalo sie inaczej.

qooba
26-04-2011, 17:07
" losowo kasuje wszystkie dane przy aktualizacji"
możesz napisać co to dokładnie znaczy?

Greg77
27-04-2011, 00:00
Druga sprawa, oczywista ale spytam - chyba nie robisz tego na kompie, gdzie ten wlasnie SSD pracuje jako dysk systemowy? Wtedy ani program Toolbox ani SSDUpdate nie wykryje Ci tego dysku a tym bardziej nie przeprowadzisz na nim aktualizacji - musisz go podpiąć pod inny zestaw, oczywiście pod AHCI.

No niestety to nie jest prawda;)

Problem rozwiazany, toolbox nie dziala narazie z moim chipsetem, przejde sie do znajomego i tam "sflashuje";)

Greg77
27-04-2011, 00:02
Z OCZem tak pieknie nie jest i losowo kasuje wszystkie dane przy aktualizacji. Zalezy od wypuszczonego firmware. Zdarzaly sie wypadki, ze update mial nie ruszac danych a okazywalo sie inaczej.

Moj znajomy robi update firmware od poczatku jak ma tego Vertexa i nigdy nic nie stracil z dysku;)

Mozesz zdradzic gdzie we wlasciwosciach toolboxa sie to robi....i chyba mamy inne dyski a Toolbox do nich wyglada inaczej;)

nowart
27-04-2011, 10:43
Ja mam Agility2, ale to pod w.w. względami to to samo.
Toolbox wygląda tak samo, FW też instalujesz ten sam - klikasz prawym na pliku .exe - właściwości - zgodnośc - ustawiasz na windows 7. Mi dopiero po przestawieniu zaczął wykrywać pod win7 64.

qooba
27-04-2011, 11:00
Dziwna sprawa, ja nie musiałem nic zmieniać. Po prostu odpaliłem program i po chwili (10-15 sekund) rozpoznał dysk. Win 7 pro 64bit

Greg77
27-04-2011, 13:40
Ja mam Agility2, ale to pod w.w. względami to to samo.
Toolbox wygląda tak samo, FW też instalujesz ten sam - klikasz prawym na pliku .exe - właściwości - zgodnośc - ustawiasz na windows 7. Mi dopiero po przestawieniu zaczął wykrywać pod win7 64.

Za nic nie moge ustawic zgodnosci z W7 na W7;) Mam wybor wielu starszych systemow, ale nie W7

Dziwna sprawa, ja nie musiałem nic zmieniać. Po prostu odpaliłem program i po chwili (10-15 sekund) rozpoznał dysk. Win 7 pro 64bit

Klopot z chpsetem, twoj widocznie sobie radzi;)

PS: Dzis net strasznie laguje....to u mnie czy normalka?