Zobacz pełną wersję : klej po nalepce
Czym wyczyścić klej pozostały po nalepce na karoserii samochodowej. Próbowałem czystą wodą i szmatką ale mocno się trzyma.
spiritwood
25-04-2011, 09:53
Do tego bezkonkurencyjny jest 3M Cleaner Spray. Produkowany na bazie cytrusów środek czyszczący - używany przeze mnie na przeróżnych powierzchniach (nawet na okładkach książek - jako pedant nie jestem w stanie znieść tych pie/przonych naklejek z ceną) - jeszcze niczego mi nie zniszczył. Sposobem nr 2 jest użycie chusteczek dla niemowląt (typu Huggies, Pampers, Nivea). W większości przypadków zmywają klej świetnie! Przed użyciem chusteczek możesz ślad potrzeć połówką cytryny.
coach_lodz
25-04-2011, 09:54
kup taką szarą taśmę szeroką klejącą i przyciskaj klejem do kleju... czasem działa :)
Andrzejf
25-04-2011, 10:07
Za kolegą Spiritwood polecam środki na bazie cytrusów. Ja stosuję Label Off:
http://www.crcind.com/csp/web/ProdDisp.csp?lng=3&country=ALL&product=LABEL%20OFF%2050&brand=KOC
Wojteksw
25-04-2011, 10:16
CLIN Windows Płyn do Mycia Szyb bardzo dobrze usuwa klej.
benzyna ekstrakcyjna :) ale nie przypadkiem inny rozuszczalnik
Alkohol dowolny, zmywacz do paznokci, najbezpieczniej bez acetonu, benzyna ekstrakcyjna lub coś co się zwie zmywacz uniwersalny nie będący benzyną ekstrakcyjną, ale też się nadaje. Żaden z wymienionych specyfików nie rusza lakieru samochodowego.
a spirytus salicylowy może być?
Alkohol dowolny, zmywacz do paznokci, najbezpieczniej bez acetonu, benzyna ekstrakcyjna lub coś co się zwie zmywacz uniwersalny nie będący benzyną ekstrakcyjną, ale też się nadaje. Żaden z wymienionych specyfików nie rusza lakieru samochodowego.
na zmywacz do paznokci to bym jednak mocno uważał - lakier do paznokci i ten samochodowy bywają podobne :P
spirytus salicylowy może być ale nie musi usunąć kleju. benzyna ekstrakcyjne generalnie ze środków łatwo osiągalnych jest najlepsza
Terpentyna.
Benzyna ekstrakcyjna, jak terpentyna nie pomoże i zostaną ślady.
Sprawdzone na dziesiątkach samochodów. ;)
drhardware
25-04-2011, 17:29
Paliwo do zapalniczek
Czym wyczyścić klej pozostały po nalepce na karoserii samochodowej. Próbowałem czystą wodą i szmatką ale mocno się trzyma.
Wszystko zależy od rodzaju kleju.
Ostatnio musiałem usunąć ślad po naklejce przyklejonej do oparcia fotela (sztuczna skóra).
Spirytus, rozpuszczalnik, benzyna nie dały rady - brak reakcji z klejem - za to z podłożem jak najbardziej.
Natomiast pod wpływem WD-40 klej rozpuścił się i zmył w 100%.
Do kolekcji dołączę alkohol izopropylowy (izopropanol). Do nabycia w sklepach z częściami elektronicznymi, można go spotkać pod nazwą Cleanser IPA. Paruje w 100%, nie zostawia śladów.
Polsar74
27-04-2011, 11:59
"Zmywacz przemysłowy" w puszcze 500ml z firmowych sklepów Wurth - to mogę polecić do lakierów samochodowych i nalepek.