PDA

Zobacz pełną wersję : SpectraViev II - ustawienia wstepne

br3
22-04-2011, 23:41
Witam,
skalibrowalem sobie nowy nabytek - Nec'a PA231W softem z tematu i kolorometrem Eye-One Display 2 (HP) i dalej cos jest nie tak. To co widze w puszce dosc znacznie sie rozni od tego co mam na monitorze (na monitorku kolory są jakby cieplejsze, a fota jest troszke ciemniejsza). Zastanawiam sie czy cos zwalilem z ustawieniami softu czy Eye_one jest do dupy.

WP: D65
Gamma: 2.20
Intensity: 120.0 cd/m^2
Contrast: Monitor Default
Color Gamut: ?? Native (full), AdobeRGB, sRGB ???

siona
23-04-2011, 21:45
Witam,
skalibrowalem sobie nowy nabytek - Nec'a PA231W softem z tematu i kolorometrem Eye-One Display 2 (HP) i dalej cos jest nie tak. To co widze w puszce dosc znacznie sie rozni od tego co mam na monitorze (na monitorku kolory są jakby cieplejsze, a fota jest troszke ciemniejsza). Zastanawiam sie czy cos zwalilem z ustawieniami softu czy Eye_one jest do dupy.

WP: D65
Gamma: 2.20
Intensity: 120.0 cd/m^2
Contrast: Monitor Default
Color Gamut: ?? Native (full), AdobeRGB, sRGB ???

i1D2 u mnie się nie sprawdził - znacznie lepsze ustawienie miałem na firmowym sRGB - błąd tmp barwnej był około 400K - kupiłem CM i jest git.
jakie masz warunki oświetlenia ? jeśli nie jest bardzo jasno mam ustawione 80 cd/m2 i wtedy jasność mi się pokrywa
gamut - albo native albo sRGB (praktycznie to samo) - ten monitor nie kryje aRGB - on jest świetny do pracy w sRGB i kupując go powinieneś to wiedzieć.

br3
24-04-2011, 22:43
ze nie kryje adobe to wiem doskonale niestety nie wiem jak ustawic ten soft (bo go nie znam jeszcze). Jak mu ustawie target sRGB to kontrast z 1:ok600 (przy full) spada do 1:300.
Martwi mnie tylko ze jak kalibrowalem Dell U2711 na ustawieniach fabrycznych to soft pokazal mi Intensity na 240cd/m^2 - przez to nie wiem czy nie pokazuje mi 120 tak na prawde to mam z 200 i dlatego wszedzie oprocz mojego monitora foty sa jasniesze ;/
a "pracuje" przy oswietleniu 3 zarowek (ok 2300K - tak pokazuje kolorymetr)
cos chyba jest nie tak - tylko nie wiem jeszcze co...

siona
25-04-2011, 09:27
ze nie kryje adobe to wiem doskonale niestety nie wiem jak ustawic ten soft (bo go nie znam jeszcze). Jak mu ustawie target sRGB to kontrast z 1:ok600 (przy full) spada do 1:300.

jak mnie nie myli to mam około 1:550 przy 100 cd/m2 - ale sprawdzę dopiero w domu

Martwi mnie tylko ze jak kalibrowalem Dell U2711 na ustawieniach fabrycznych to soft pokazal mi Intensity na 240cd/m^2 - przez to nie wiem czy nie pokazuje mi 120 tak na prawde to mam z 200 i dlatego wszedzie oprocz mojego monitora foty sa jasniesze ;/
ale to akurat niewiele znaczy - czynników jest zbyt wiele, żeby to porównywać

a "pracuje" przy oswietleniu 3 zarowek (ok 2300K - tak pokazuje kolorymetr)
cos chyba jest nie tak - tylko nie wiem jeszcze co...

ale 3 żarówki to też nie za wiele informacji - co innego 3 żarówki na biurku a co innego 3 żarówki w pokoju 50 m2 nie mówiąc o tym, że żarówki to mogą mieć ok 15w do 150 w :)

zrób tak:
ustaw monitor w presecie sRGB odpal SVII i wejdź w colorimeter window - tam wyreguluj jasność przyciskami monitora tak, żebyś miał te 100-120 cd/m2. zobacz jaką i1d2 pokazuje tmp barwną. powinno być jak mnie nie myli 6500K. Zobaczysz ile ci się rozjeżdża a i używanie tego presetu daje całkiem niezłe efekty.

br3
26-04-2011, 18:55
jak tylko wroce do domu bede testowal i dam znac
dzieki