Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie SpectraViev II - ustawienia wstepne

Witam,
    skalibrowalem sobie nowy nabytek - Nec'a PA231W softem z tematu i kolorometrem Eye-One Display 2 (HP) i dalej cos jest nie tak. To co widze w puszce dosc znacznie sie rozni od tego co mam na monitorze (na monitorku kolory są jakby cieplejsze, a fota jest troszke ciemniejsza). Zastanawiam sie czy cos zwalilem z ustawieniami softu czy Eye_one jest do dupy.

WP: D65
    Gamma: 2.20
    Intensity: 120.0 cd/m^2
    Contrast: Monitor Default
    Color Gamut: ?? Native (full), AdobeRGB, sRGB ???

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez br3 Zobacz posta
    Witam,
    skalibrowalem sobie nowy nabytek - Nec'a PA231W softem z tematu i kolorometrem Eye-One Display 2 (HP) i dalej cos jest nie tak. To co widze w puszce dosc znacznie sie rozni od tego co mam na monitorze (na monitorku kolory są jakby cieplejsze, a fota jest troszke ciemniejsza). Zastanawiam sie czy cos zwalilem z ustawieniami softu czy Eye_one jest do dupy.

WP: D65
    Gamma: 2.20
    Intensity: 120.0 cd/m^2
    Contrast: Monitor Default
    Color Gamut: ?? Native (full), AdobeRGB, sRGB ???
    i1D2 u mnie się nie sprawdził - znacznie lepsze ustawienie miałem na firmowym sRGB - błąd tmp barwnej był około 400K - kupiłem CM i jest git.
    jakie masz warunki oświetlenia ? jeśli nie jest bardzo jasno mam ustawione 80 cd/m2 i wtedy jasność mi się pokrywa
    gamut - albo native albo sRGB (praktycznie to samo) - ten monitor nie kryje aRGB - on jest świetny do pracy w sRGB i kupując go powinieneś to wiedzieć.
    w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...

Domyślnie

ze nie kryje adobe to wiem doskonale niestety nie wiem jak ustawic ten soft (bo go nie znam jeszcze). Jak mu ustawie target sRGB to kontrast z 1k600 (przy full) spada do 1:300.
    Martwi mnie tylko ze jak kalibrowalem Dell U2711 na ustawieniach fabrycznych to soft pokazal mi Intensity na 240cd/m^2 - przez to nie wiem czy nie pokazuje mi 120 tak na prawde to mam z 200 i dlatego wszedzie oprocz mojego monitora foty sa jasniesze ;/
    a "pracuje" przy oswietleniu 3 zarowek (ok 2300K - tak pokazuje kolorymetr)
    cos chyba jest nie tak - tylko nie wiem jeszcze co...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez br3 Zobacz posta
    ze nie kryje adobe to wiem doskonale niestety nie wiem jak ustawic ten soft (bo go nie znam jeszcze). Jak mu ustawie target sRGB to kontrast z 1k600 (przy full) spada do 1:300.
    jak mnie nie myli to mam około 1:550 przy 100 cd/m2 - ale sprawdzę dopiero w domu

Martwi mnie tylko ze jak kalibrowalem Dell U2711 na ustawieniach fabrycznych to soft pokazal mi Intensity na 240cd/m^2 - przez to nie wiem czy nie pokazuje mi 120 tak na prawde to mam z 200 i dlatego wszedzie oprocz mojego monitora foty sa jasniesze ;/
    ale to akurat niewiele znaczy - czynników jest zbyt wiele, żeby to porównywać

a "pracuje" przy oswietleniu 3 zarowek (ok 2300K - tak pokazuje kolorymetr)
    cos chyba jest nie tak - tylko nie wiem jeszcze co...
    ale 3 żarówki to też nie za wiele informacji - co innego 3 żarówki na biurku a co innego 3 żarówki w pokoju 50 m2 nie mówiąc o tym, że żarówki to mogą mieć ok 15w do 150 w

zrób tak:
    ustaw monitor w presecie sRGB odpal SVII i wejdź w colorimeter window - tam wyreguluj jasność przyciskami monitora tak, żebyś miał te 100-120 cd/m2. zobacz jaką i1d2 pokazuje tmp barwną. powinno być jak mnie nie myli 6500K. Zobaczysz ile ci się rozjeżdża a i używanie tego presetu daje całkiem niezłe efekty.
    w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...

Domyślnie

jak tylko wroce do domu bede testowal i dam znac
    dzieki

Uprawnienia umieszczania postów