Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] pionopoziom
Witam wszystkich.
Nietypowo tym razem z dwóch wzgledów conajmniej:-)
Zapraszam.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img541.imageshack.us/img541/876/p3060763dwamalyramblur.jpg)
Dzięki.
...faktycznie pionopoziom...
...bo horyzont chyba krzywy...
:)
Horyzont na 100% krzywy ;-)
Pozdr.
Chyba tym razem niezbyt dobrze to wyszło.
Pomijając mocny przechył, kompozycja mz też nie zachwyca.
Zamysł jak najbardziej prawidłowy, jednak zbyt ciasny kadr powoduje mz przeładowanie kompozycyjne.
Światła tu też specjalnego nie ma, ale to akurat dosyć charakterystyczne dla Twoich zdjęć ;).
Na plus kolorystyka :).
Chyba tym razem niezbyt dobrze to wyszło.
Pomijając mocny przechył, kompozycja mz też nie zachwyca.
Zamysł jak najbardziej prawidłowy, jednak zbyt ciasny kadr powoduje mz przeładowanie kompozycyjne.
Światła tu też specjalnego nie ma, ale to akurat dosyć charakterystyczne dla Twoich zdjęć ;).
Na plus kolorystyka :).
Dzięki Pawle za wyczerpujący komentarz, zdjęcie chyba aż na tak wnikliwą analizę nie zasługuje:-) teraz się przypatruję ze względów technicznych przedweszystkim.
tak teraz myślę z rana(archaiczne cyfrowe czasy,jeszcze bez lustra),ale kiedy odkryłem je w czeluściach hd od razu zatrzymało mnie na dłuższą chwilę to wrażenie iż pomimo przechyłu na horyzoncie,to dzięki innym linią w kadrze ma się jednak wrażenie "równości"patrząc na plan pierwszy-no ale może tylko ja to widzę(oczywiście jest to przypadek,a nie ahtystyczny zamysł:-).Pomyślałem że jest to na tyle mocne iż można nim "zagrać" na forum i poczuć się przez chwilę kontrowersyjnym:-).Nadal mam to wrażenie... .
Dzięki za wpis.
A kolegom powyżej dziękuję za uwagę o horyzoncie ale wyobrażcie sobie że o tym wiem:-).Wam też dziekuje jednak.
ps.Co do kompozycji to się nie zgodzę.Owszem temat nie porywa ale upchnięte w kadrze cacy:-)
Bartekkw
22-04-2011, 14:24
No tym zdjęciem trochę mnie zaskoczyłeś - spodziewałem się czegoś innego ;)
I chyba nawet rozumiem idee krzywego horyzontu. Co do przeładowania Paweł ma rację, kolory na plus.
Paweł dobrze podsumował i za Bartkiem powiem ze też mnie zaskoczyłeś, Twoje prace od dawna prezentują pewien poziom, a ta niestety dość znacznie od niego odbiega, kadr przeładowany i niezbyt trafiający pod względem atrakcyjności, czyli kompozycyjnie niezbyt, natomiast tak duża krzywizna horyzontu z racji linii wodnej która jest swoistą poziomnicą jest nie do przyjęcia, gdyż w żaden sposób nie jest zasadna aby funkcjonować w takiej postaci :)
JaroPienza
22-04-2011, 17:07
....gdyż w żaden sposób nie jest zasadna aby funkcjonować w takiej postaci :)
hahaha kwintesencja wszystkiego co tu usłyszeliśmy
hahaha kwintesencja wszystkiego co tu usłyszeliśmy
Niesądzę.
Czytałeś co napisałem w odpowiedzi PABLOOKowi?Tam swszystko jest powiedziane.Akurat w tym przypadku ta krzywizna jest zasadna,bo powtarzam- cały kadr ma sprawiać iluzję "prostego" i jak długo ktoś to odczuwa, tak długo jest to zasadne.Ja się nie upieram,każdy patrzy tak jak chce.Jasne, rozbierając go na czynnik pierwsze tam nie ma nic ciekawego-a przynajmniej atrakcyjnego,pociągającego.Nie o to mi jednak chodziło.Umiem pokazać rzeczywistość w ten sposób efektowny, więc jest oczywiste że widzę iż nie jest to fajerwerk.Ja zerkam na horyzont na samym końcu .A pożniej(za każdym razem)wykrzykuję głośno-OnN JEST KRZYWY,jak to,zaraz zaraz!:-).
Dziękuję koledzy za opinie.:-)
Karbulot
22-04-2011, 18:18
Trochę to wszystko karkołomne...
Chyba jednak nie na moja głowę :-P .
Za Pawłem i Bartkiem... ;)
Przyznaje, ze liczylem na cos ... lepszego w Twoim wykonaniu, a wiadomo, że potrafisz zaskoczyc :)
No dobra,przyznaję się -trochę naciągam na siłę zagadnienie ale bez zbędnej premedytacji:-).Pewnie by to wszystko się broniło nawet gdyby kadr i światło było o wiele ciekawsze,no bo nie mówcie mi że aż tak bardzo ten horyzont wam tam przeszkadza:-).Tak wczoraj gdybałem sobie czy taki hard core przejdzie czy nie:-).Jest to ciekawa kwestia w sumie-co musi wydarzyć się na zdjęciu(krajobraz szeroko pojęty-no bo foty z wesel np.wiadomo jak wyglądają:-) 0aby taka profanacja jak bardzo krzywy horyzont nie zwracał na siebię uwagi?
Dzięki wszystkim.
Ciągle zapraszam tych którzy jednak widzą to co ja:-).