Zobacz pełną wersję : Prośba o porade
Tom_Killer
18-04-2011, 12:07
Witam
Mam do wydania 3000zł na spacerówkę, co sądzicie o
NIKON AF-S NIKKOR 28-300 f 3.5- 5.6 G ED VR
(do D700)
PS. W stajence mam 50 i 24-70
24-70 Ci nie wystarcza? :) a jakość obrazu w nikkorze przez Ciebie proponowanym na dłuższych ogniskowych nie jest zadowalająca, a z Twojej propozycji wnioskuję, iż właśnie z dłuższych ogniskowych chciałbyś kożystać :]
Fidosanok
18-04-2011, 20:51
24-70 Ci nie wystarcza? :) a jakość obrazu w nikkorze przez Ciebie proponowanym na dłuższych ogniskowych nie jest zadowalająca, a z Twojej propozycji wnioskuję, iż właśnie z dłuższych ogniskowych chciałbyś kożystać :]
Nie zauważyłeś, że autor pyta o "spacerówkę"? Nie każdemu chce się taszczyć prawie kilogramowe szkło np. na spacer z dzieckiem czy w celu pofocenia nieokreślonych pierdółek dla relaksu. A co do jakości, to nie przesadzaj... było trochę o tym szkle na forum.
Jeśli już jako spacerzoom to polecam Nikora 24-120/4 VR. Mam starszą wersje 24-120/ 3,5-5,6 VR i w tej roli spisuje się poprawnie.
Nikkor AF-S 24-120 mm f/4G ED VR. Czyli to co przedmowca. Za te pieniazki raczej nic z podobnym zakresem ogniskowych i dobrej jakosci sie nie znajdzie.
jak sam Ken Rockwell napisał:
The new 18 - 200 VR lens is all 90% of everything anyone would want for everything. It's a breakthrough. There's never been anything like it in my over 30 years of photography. Now that I have one it never seems to come off my D200! It's expensive, about $700. If you're considering it I'd advise just getting it. It's unlike any other all-in-one lens I've ever used. You'll love it! It's rare that I need anything longer.
A po polsku - Nikkor 18-200 VR to szkło które pokrywa 90% zapotrzebowania fotografa. Pisze że praktycznie nigdy nie ściąga go ze swojego D200 i że przez 30 lat nie spotkał się z takim szkłem jak to - dzięki któremu rzadko potrzebuje cokolwiek dłuższego i które rzadko kiedy mu niewystarcza, śmiem twierdzić że właśnie jako spacerzoom, bo do pro zadań poleca inne szkła..
I ja mu wierzę. Wkońcu ma szeroko (18mm), ma dobre zbliżenie (200mm), oferuje dobrą jakość obrazka (są ludzie którzy go na śluby brali i biorą nadal), jest lekkie a jednocześnie nie jest całkiem plastikowe - ma metalowy bagnet więc nie zacznie spadać z body. Ma do tego VR więc więcej zdjęć zrobisz z ręki na dłuższych ogniskowych. No i jest to spacerzoom wystarczająco lekki i w kosztach. Ba, kosztuje używany około 1500zł, można złapać taniej, nowy niewiele ponad 2000zł więc jeszcze Ci zostanie na zapas piwa na całe lato :)
Ew. jak ci zależy na swietle to szukaj nowego tamrona z VC, za 1700zł od Cichego - on ci wybierze ostrą sztukę. Będziesz zadowolony z jakości, zyskasz światło, stracisz zakres 50-200mm. Sam zdecyduj co wolisz bardziej ;)
PS. jest też nowa sigma 17-50 2.8 - o wiele lepsze szkło niż S18-50 2.8 a nowe złapiesz za 3000 bez najmniejszego problemu. Nie wiem tylko jak tam z wagą i gabarytami, to już musisz sam sprawdzić. Są oczywiście też inne szkła ze światłem 2.8 albo ciemniejsze z większym zakresem ogniskowych, ale podałeś cenę 3000zł więc podejrzewam że nie chcesz bubla za 500zł i tych gorszych modeli nie bierzesz pod uwagę - N18-200VR, T17-50VC i S17-50HSM to najlepsze spacerzoomy do 3000zł, to takie moje obiektywne zdanie.
18-200 na pelna klatke?
Mialem go do D300 - swietna zabawka. Ale na pelnej klatce bezuzyteczny, bo zaprojektowany pod DX.
jak sam Ken Rockwell napisał:
(...)
to takie moje obiektywne zdanie.
Twoje subiektywne zdanie pod DX :)
ale w sumie spoko ze cos napisałes ;)
jak juz to moze t28-75, albo 24-120 własnie :)
Antonioo
18-04-2011, 23:50
jak tylko masz kasę i szukasz właśnie jakiegoś spacerniako-wycieczkowego szkła, to to będzie w sam raz....sam bym z chęcią kupił odpowiednik do dx 18-200 właśnie na tego typu potrzeby...
milczek77
19-04-2011, 08:25
A ja bym sie zastanowił ok rozumiem 0,5 KG w tą czy w tą robi róznice. Ale 24-120 VR jest lzejszy jedynie o 180g a 28-300 jest lżejszy tylko o 100 g od 24-70. Więc jeżeli zakres Ci nie przeszkadza 24-70 (nie jest za wąsko) to bym nie wydawał kasy. A spacer spacerem nie raz właśnie na spacerze ciekawy kadr sie trafi i będziesz chciał jakości 24-70 :-) takie moje skromne zdanie.
MariuszJ
19-04-2011, 08:40
Po prostu wrzucaj do plecaka 70-300VR. Albo dokup kompakt (poważnie mówię).
Antonioo
19-04-2011, 10:02
kompakt w sumie też nie głupi pomysł ;)
Hmmmmm 3000zł .... spacerowy zoom .... Jeśli to zwyczajny spacer to kup Nikosia Coolpix P7000 albo dla odmiany Canona G 12 (świetna plastyka zdjęć - one zawsze tak mają) i masz około 1500zł w kieszeni minus butelka dobrej whisky dla mnie za doskonałą poradę.
Tom_Killer
19-04-2011, 10:50
Dzięki za wypowiedzi, rozumiem ze na mój temat nie trafił nikt kto ma takie szkło, poczytałem na formu o nim i jakieś testy, chyba jednak się skusze.
Co do mojej 24-70 - tak super szkło ale na spacerku ptaszka już nie strzelisz bo za krótkie - chyba, że w zoo gdzie oswojone :)
PS. "Kompaktem" - to mnie zastrzeliliście - nie brałem takiej opcji pod uwagę :):)
Dzięki za wypowiedzi, rozumiem ze na mój temat nie trafił nikt kto ma takie szkło, poczytałem na formu o nim i jakieś testy, chyba jednak się skusze.
Co do mojej 24-70 - tak super szkło ale na spacerku ptaszka już nie strzelisz bo za krótkie - chyba, że w zoo gdzie oswojone :)
Stary ja 2 dni temu zobaczyłem pięknego zająca na trawniku przed firmą ( w środku miasta). Pod ręką miałem tylko służbowego przedpotopowego Olympusa 7.1 mpx (ustawionego na niższą rozdzielczość) z zoomem x 10. Człowieku - fota wyszła miód malina. Na pełnym zoomie z ręki zdjęcie wyszło jak z Naszional Dżeografic. Nie kupuj za ciężka forsę szkła o 2 klasy niższego niż to co masz albo kup to cudo 70-200 f 2.8 za 7500zł - naprawdę lepiej dozbierać albo kupić porządny kompakt.
milczek77
19-04-2011, 14:58
Popieram przedmówce. Sam przeglądam kompakty i się zastanawiam co wybrać :-) w kieszeni zawsze warto mieć aparacik by tej chwili nie ominać :-)
Antonioo
19-04-2011, 15:47
zapraszam tu... http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=157345
a to sorry na początku nie zauważyłem że potrzebuje spacerzooma do FF :)
Witajcie, nie mam tego szkła ale słyszałem o nim wiele niedobrego - podobnie jak kiedyś o 24-120 f/ 3,5-5,6 - a tego Nikkora akurat miałem - coś chyba w tym jest.
Ja dołączę do kolegi MariuszaJ: kup 70-300 VR i z 24-70 masz super komplecik. Ja mam również 24-70 i wyjeżdżając do USA w czerwcu zamierzam tam na miejscu dokupić 70-300 VR. Na spacerze, nawet po parku, te dwa szkiełka -choć nielekkie - zmieszczą się w niewielkiej torbie.
pozdrawiam
Felipe
Nie zauważyłeś, że autor pyta o "spacerówkę"? Nie każdemu chce się taszczyć prawie kilogramowe szkło np. na spacer z dzieckiem czy w celu pofocenia nieokreślonych pierdółek dla relaksu. A co do jakości, to nie przesadzaj... było trochę o tym szkle na forum.
Tak, no na prawdę 24-70 o wiele cięższe od 28-300 :] a co do jakości to prawie w każdym teście jest napisane iż na wyższych ogniskowych jakość pada... a więc dobrym rozwiązaniem byłoby coś z zakresu 18-200 :]
MariuszJ
19-04-2011, 20:30
Dobieranie spacerówki do D700 pod kątem gabarytu/wagi... hmm, trochę bez sensu. Pewnie, że jak odkręcę grip i przykręcę AFs 24-85 czuć różnicę, nawet bardzo - tyle, że to dalej nieporęczny klocek.
Dlatego nie myślałbym za długo nad tym problematem... jakość albo "przenośność", to rozłączna alternatywa niestety. Pewnie dlatego większość zdjęć ostatnio kompaktem robię ;) On zawsze przy mnie, uważam wręcz że "kieszonkowiec" w rodzaju mojego LX5 czy tam innego EX1 to pozycja obowiązkowa w arsenale fotonarzędzi.
Druga sprawa, to kreatywność - zwłaszcza w warunkach, kiedy zdjęcia NIE MUSISZ zrobić. Dla mnie nie jest jakimś wielkim dziwactwem wyjść "na spacer" z samotnym rzeczonym 70-300VR (albo równie często - samotną 50-tką) i kompaktem (do makro i szerokiego planu). Zdarzało mi się mieć przy sobie tylko 105VR - i też nie było źle, i też z czymś fajnym wracałem.
Slusznie, slusznie.
Ja chyba tez sprawie sobie malpke na takie wakacyjne wypady, zeby zawsze miec cos pod reka. Za cene podłego szkła, można miec calkiem dobry kompakcik. Mysle, ze to jest rozwiazanie w tym przypadku :]
Po raz kolejny zgodzę się z "mariuszemJ " - ostatnio byłem na spacerze tylko z Nikkorem makro 105 2,8 vr i zrobiłem kilka fajnych zdjęć, a w zasadzie jedno - mrówkę na spróchniałym drzewie, ale zacną. Nie, zrobiłem jeszcze jedno: zawilce pod słońce, też niezłe. Może jej kiedyś pokażę.
"Less is more" ... jak mawiają wyspiarze.
Felipe
Ja tam latam po tatrach od trzech lat z 24-70 i jakoś nie płaczę z powodu ciężaru. Twardym trza być, nie mientkim ;)
Tom_Killer
20-04-2011, 09:57
Może i jestem upierdliwy ale jest jeszcze coś takiego
Sigma 70-200mm F2.8 APO EX DG HSM MACRO II Nikon
w tych granicach cenowych, ktoś podczepiał to do D700 ?
Może i jestem upierdliwy ale jest jeszcze coś takiego
Sigma 70-200mm F2.8 APO EX DG HSM MACRO II Nikon
w tych granicach cenowych, ktoś podczepiał to do D700 ?
Podczepiał
..popieram zakup małpki! ..bawiłem się ostatnio P300 i P500, ten pierwszy ma F/1,8 na krótkim końcu, drugi megazooma.. obydwa szerokokątne ..i ta matryczka CMOS/BSI przy ISO400 na moje oko mniej szumi niż to samo w D80. Sam się zastanawiam nad P300..
milczek77
20-04-2011, 20:22
Ja z kolei myślę o włąściwie dwóch rzeczach adomniennych jeśli chodzi o kompakty p7000 lub Fuji finepix x100 ten drugi miodzio :-)
Tom_Killer
21-04-2011, 18:18
Ech nadal się miotam, dziś zapodałem D700 do Sigma 120-400 mm f/4.5-5.6 APO DG OS HSM - spacerówka to nie jest, ciężki klamocik.
Raczej kompaktu nie kupie, jakoś do mnie nie przemawia.
Flores - jak wrażenia z podczepienia sigmy ?
a ja przed wakacjami pomału rozglądam się za kompaktem Sigmy dp2 - na x100 nie będę się porywał
Polecam Nikkora 24-120 f4,używam go właśnie podczas wyjazdów. Testowałem 28-300 i niestety jest w/g mnie nieco gorszy.N24-70 jest moim podstawowym szkłem i niestety ciężko po nim poprawić chyba że dobrą stałką.Niestety na wyjazdy jako jedyne szkło dla mnie trochę krótko.
Tom_Killer
23-04-2011, 16:49
Dzięki wszystkim za rady, decyzja zapadła, Zając przyniesie Sigma 120-400 mm f/4.5-5.6 APO DG OS HSM, mam nadzieje ze nie będę załował decyzji a na spacery będę zabierał 24-70, a Sigme na "polowania"
Dzięki