PDA

Zobacz pełną wersję : Bardzo jasno, szeroko, tanio

14-04-2011, 09:17
Tak, wiem, ciezko bedzie polaczyc te wszystkie rzeczy, ale potrzebuje czegos szerokiego i jasnego do ciemnych klubow. moj 18-105 jest niestety za ciemny a 50 za waska.
co polecacie po DX?
moze sigma 20mm 1.8 + Nikkor 35mm 1.8 i ewentualnie w przyszlosci do zabawy zenitar 16 2.8 albo samyang 8 3.5
czy 20mm nie bedzie za wąskona dx?
generalnie na ta chwile sigma jest jak dla mnie troche droga i jesli ma sie nie sprawdzic to wolalbym uniknac takiego zakupu.
myslalem jeszcze nad tansza sigma 14mm albo tamron 17-50 nie wiem czy swiatelko 2.8 nie bedzie za ciemno? niestety wg mnie d90 za mocno szumi na wyzszych iso.

JacekCz
14-04-2011, 09:31
Czy 20mm to wąsko - tylko ty to wiesz, ustaw tyle na zoomie.
jasność 2.8 w stosunku do 3.5 którą masz na szerokim końcu, to niemal bez znaczenia (gdyby tylko tak kombinować - nie mówię że nie ma innych argumentów)
Jak ci d90 za bardzo szumi, to trudno coś doradzić.

Guciol
14-04-2011, 09:37
Do ciemnych klubów to polecam zabierać ze sobą lampę.. błysk na 2 kurtynę i foty jak ta lala :)

14-04-2011, 10:41
Lampą zbytnio nie lubie błyskać.
Dlatego wolałbym 1.8 sigmy zamiast zooma 2.8

darkmajin
14-04-2011, 12:07
w klubie zakładam że będziesz fotografował ludzi , rozumiem że krzykniesz STAĆ! i pozują?... czy jak to chcesz rozwiązać bez lampy :> nawet mając iso 3200 i 1.8 czasy nie będą wystarczające..

Bania
14-04-2011, 12:38
Lampą zbytnio nie lubie błyskać.
Dlatego wolałbym 1.8 sigmy zamiast zooma 2.8

Nawet duża przesłona będzie niewystarczająca żeby zrobić ostre, jasne zdjęcie. Radzę nauczyć się dobrej obsługi lampy błyskowej, bo sprzęt do tego masz dobry, a z szerokich kątów to kup sigmę 10-20 f 3.5 jak już CI tak strasznie zależy na szerokim kącie. Nie cuduj, jeżeli chcesz się wybić na fotach klubowych, imprezowych lampa to podstawa.

ps. robiłeś foty w ciemnym pomieszczeniu na 1.8, bez szumów i z czasem większym niż 1/20?

tomitom
14-04-2011, 16:06
w klubie zakładam że będziesz fotografował ludzi , rozumiem że krzykniesz STAĆ! i pozują?... czy jak to chcesz rozwiązać bez lampy :>

Chyba za bardzo nie siedzisz w Nikonie bo byś nie pisał głupot wiedząc, że wystarczy wejść do menu, zakładka M4 i tam zaznaczyć opcję "Bullettime mode ON" i tyle.

Bielik
14-04-2011, 16:15
najlepiej zacznij od kabla ttl, lampa w lewej, aparat w prawej i śmigasz. 20mm na DX to kaszana, 14mm już prędzej.

14-04-2011, 17:02
Wszystko sie zgadza, ale teraz zaciekawil mnie jeszcze samyang 14mm 2.8
Jak wyobrazacie sobie ostrzenie na manualu i trzymanie lampy w lewej rece?
robilem z lampa, kombinowalem tez bez i jednak bez lampy wyglada to lepiej, bo jest kliumat stworzony przez swiatla klubowe. dlatego tak sie wystrzegam blyskania - co nie znaczy ze nie umiem tego robic

pawelpiotrm
14-04-2011, 17:09
Bo lampą trzeba tylko muskać, jak to zresztą można znaleźć w wielu miejscach na tym forum ;-)

tomitom
14-04-2011, 17:15
Nie trzeba ruszać pierścienia ostrości w samyangu wystarczy posługiwać się hiperfokalną .

14-04-2011, 17:21
ok dzieki, bede jeszcze myslal bo sam juz nie wiem na czym sie skoncentrowac i co wybrac

pastwisko
14-04-2011, 17:42
Na jedynym weselu które robilem, miałem sigmę 24/1.8, sala była ciemna - nie dało rady, sprobowalem kilka zdjec i wrocilem do zestawu 12-24 z lampą :)

tomitom
14-04-2011, 17:51
nie rozumiem stwierdzeń typu:
"lampa błyskowa wypala mózgi i oślepia dlatego jadę na zastanym nawet w kopalni węgla kamiennego"
"lampa błyskowa skraca życie o 6lat za każdym błyśnięciem"
"gdyby nie lampy błyskowe nie było by tsunami i trzęsień ziemi w Japonii"

nauczcie się korzystać z 2 głupich przycisków:
1) [+/-] mocy flesza na puszce
2) [+/-] mocy flesza na lampie błyskowej

Do tego zdejmijcie te denne mydelniczki i prujcie wszędzie gdzie się da tylko nie na wprost.
Równoważcie moc lampy błyskowej z zastanym
Stosujcie folie na palnikach

Noctilux f/0.95 nie jest lekarstwem na wszystko....

14-04-2011, 18:55
tomitom chyba przesadziles, w dziale o strobingu zobaczysz ze bardzo czesto z tego korzystam i powyzsze stwierdzenia sa conajmniej dziwne w stosunku do mnie.

tomitom
14-04-2011, 19:07
Tak bo to było kierowane TYLKO do Ciebie - nie miałem nikogo innego na myśli, dlatego też pisząc powyższe zwracałem się do Ciebie bezpośrednio.
Co zresztą widać po tym jak zwracałem się do Ciebie imiennie (po "niku")

P.S
czytaj ze zrozumieniem - szkoła podstawowa wita.

14-04-2011, 20:32
Aha;]

Paweł Krystek
15-04-2011, 10:41
nie rozumiem stwierdzeń typu:
"lampa błyskowa wypala mózgi i oślepia dlatego jadę na zastanym nawet w kopalni węgla kamiennego"
"lampa błyskowa skraca życie o 6lat za każdym błyśnięciem"
"gdyby nie lampy błyskowe nie było by tsunami i trzęsień ziemi w Japonii"

nauczcie się korzystać z 2 głupich przycisków:
1) [+/-] mocy flesza na puszce
2) [+/-] mocy flesza na lampie błyskowej

Do tego zdejmijcie te denne mydelniczki i prujcie wszędzie gdzie się da tylko nie na wprost.
Równoważcie moc lampy błyskowej z zastanym
Stosujcie folie na palnikach

Noctilux f/0.95 nie jest lekarstwem na wszystko....

Dokładnie. Mając np. 3 lampy można zrobić cuda. Jedna np. oświetla background, druga obiekt od tyłu, trzecia lekko (ale to bardzo) po oczach i już. Poza tym jak wspomniałeś, filtry i to nie tylko w celu zbalansowania światła zastanego, ale wogóle dla efektów (bardziej naturalnych), bo rzadko które zastane jest koloru gołej lampy.
Podtsawa to CTO w różnych stopniach.

Ale mamy Offtop.... Sorry, ale mnie też wkurzają skrajne zdania na jakikolwiek temat.

15-04-2011, 11:17
no to zeby skonczyc ten OT o wyzszosci jednego nad drugim i odwrotnie zapytam czy mial ktos stycznosc z tokina 11-16 2.8 ?

morzon
15-04-2011, 18:33
Tak, nawet sporo osób miało - czemu po prostu nie poszukasz na forum tylko powielasz pytania?