Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Domyślnie Bardzo jasno, szeroko, tanio

Tak, wiem, ciezko bedzie polaczyc te wszystkie rzeczy, ale potrzebuje czegos szerokiego i jasnego do ciemnych klubow. moj 18-105 jest niestety za ciemny a 50 za waska.
    co polecacie po DX?
    moze sigma 20mm 1.8 + Nikkor 35mm 1.8 i ewentualnie w przyszlosci do zabawy zenitar 16 2.8 albo samyang 8 3.5
    czy 20mm nie bedzie za wąskona dx?
    generalnie na ta chwile sigma jest jak dla mnie troche droga i jesli ma sie nie sprawdzic to wolalbym uniknac takiego zakupu.
    myslalem jeszcze nad tansza sigma 14mm albo tamron 17-50 nie wiem czy swiatelko 2.8 nie bedzie za ciemno? niestety wg mnie d90 za mocno szumi na wyzszych iso.

Domyślnie

Czy 20mm to wąsko - tylko ty to wiesz, ustaw tyle na zoomie.
    jasność 2.8 w stosunku do 3.5 którą masz na szerokim końcu, to niemal bez znaczenia (gdyby tylko tak kombinować - nie mówię że nie ma innych argumentów)
    Jak ci d90 za bardzo szumi, to trudno coś doradzić.
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

Do ciemnych klubów to polecam zabierać ze sobą lampę.. błysk na 2 kurtynę i foty jak ta lala

Domyślnie

Lampą zbytnio nie lubie błyskać.
    Dlatego wolałbym 1.8 sigmy zamiast zooma 2.8

Domyślnie

w klubie zakładam że będziesz fotografował ludzi , rozumiem że krzykniesz STAĆ! i pozują?... czy jak to chcesz rozwiązać bez lampy :> nawet mając iso 3200 i 1.8 czasy nie będą wystarczające..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [email protected] Zobacz posta
    Lampą zbytnio nie lubie błyskać.
    Dlatego wolałbym 1.8 sigmy zamiast zooma 2.8
    Nawet duża przesłona będzie niewystarczająca żeby zrobić ostre, jasne zdjęcie. Radzę nauczyć się dobrej obsługi lampy błyskowej, bo sprzęt do tego masz dobry, a z szerokich kątów to kup sigmę 10-20 f 3.5 jak już CI tak strasznie zależy na szerokim kącie. Nie cuduj, jeżeli chcesz się wybić na fotach klubowych, imprezowych lampa to podstawa.

ps. robiłeś foty w ciemnym pomieszczeniu na 1.8, bez szumów i z czasem większym niż 1/20?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darkmajin Zobacz posta
    w klubie zakładam że będziesz fotografował ludzi , rozumiem że krzykniesz STAĆ! i pozują?... czy jak to chcesz rozwiązać bez lampy :>
    Chyba za bardzo nie siedzisz w Nikonie bo byś nie pisał głupot wiedząc, że wystarczy wejść do menu, zakładka M4 i tam zaznaczyć opcję "Bullettime mode ON" i tyle.
    wpisz 🐒i foto ale nie taką małpę jak w zoo tylko taką jak w emajlu
    ŚREDNI FORMAT jest tylko średni MIKRO CZTERY TRZECIE jest mikro KROP to wycinek całości PEŁNA KLATKA jest najlepsza bo jest pełna

Domyślnie

najlepiej zacznij od kabla ttl, lampa w lewej, aparat w prawej i śmigasz. 20mm na DX to kaszana, 14mm już prędzej.

Domyślnie

Wszystko sie zgadza, ale teraz zaciekawil mnie jeszcze samyang 14mm 2.8
    Jak wyobrazacie sobie ostrzenie na manualu i trzymanie lampy w lewej rece?
    robilem z lampa, kombinowalem tez bez i jednak bez lampy wyglada to lepiej, bo jest kliumat stworzony przez swiatla klubowe. dlatego tak sie wystrzegam blyskania - co nie znaczy ze nie umiem tego robic

Domyślnie

Bo lampą trzeba tylko muskać, jak to zresztą można znaleźć w wielu miejscach na tym forum
    Na razie D90 i D7100, S150 Macro, T116, N35, S50 1,4 S50-150, S900 i statyw całkiem dobry Fajne hobby i tyle
    http://pawelmeszynski.flog.pl/

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów