Zobacz pełną wersję : non-AI convert to AI
JackDaniels
12-04-2011, 15:16
Witam!
Zostałem szęśliwym/nieszczęśliwym posiadaczem tych oto obiektywów:
Nikon Nikkor S Auto 50mm 1:1.4 Non-AI
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img696.imageshack.us/i/p1110527.jpg/)
Nikon Nikkor P Auto 105mm f/2.5 Non-AI
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img694.imageshack.us/i/p1110526h.jpg/)
Kupiłem do mojej eFeMki 2, ale klops, tak się podjarałem stanem że nie pomyślałem o Non-Ai. I tu mam pytanie, czy znacie jakiś pkt gdzie można to zrobić solidnie, czy mam to chetać pilnikiem, a jeśli tak to jak rozkminić miejsce cęcia. Z założenia chciałem te szkła kiedyś podczepić do lustra auto lub cyfry.
Znalazłem taką stronę do przeróbek:
http://www.paladix.cz/clanky/ai-modifikace-starsich-manualnich-objektivu-pro-nikon.html
i taką:
http://www.aiconversions.com/compatibilitytable.htm
Z tym że tutaj dochodzą koszta, +35$ robota od szkła (czyli dla mnie 75$) i przesyłka (i tu mam stracha, bo się boję poczty polskiej), pewnie całość ok 100$.
A może te szkła nie są warte takiego zachodu, i lepiej dokupić Nikkormata EL i będzie spokój. Choć 4 stówy z hakiem za obiektywy na półkę, to mi podnosi ciśnienie.
Pzdr.
Dokup jakąś tanią puszkę obsługującą non-AI (na przykład FE), albo pilnik w łapkę i samemu zrobisz mod-AI.
JackDaniels
12-04-2011, 15:30
Nikkormat FT i EL to wiem, ale FE?
Pilnk spoko, jak nie da się inaczej, chociaż szkoda mi chlastać tych cacek;), ale gdzie piłować?
A jest możliwość przełożenia pierścienia przysłony z trochę nowszego obiektywu? Oczywiście o podobnej stylistyce.
Nie rób im krzywdy! Takie piękne non-AI, z oryginalnymi dekielkami, osłonami, filtrami... Ja na Twoim miejscu sprowadziłbym do nich Nikona F Apollo i pozował na Thomasa z Powiększenia. O panie...
Nie rób im krzywdy! Takie piękne non-AI, z oryginalnymi dekielkami, osłonami, filtrami...
Przyłączam się do apelu.
Jak nie chcesz sam piłować to napisz do kolegi @marcin_G.
marcin_G
12-04-2011, 17:08
Jak nie chcesz sam piłować to napisz do kolegi @ marcin_G.
Melduję się!
Kolega Shah może potwierdzić, że można wykonać MALEŃKIE wycięcie, które sprawia, że obiektyw wygląda jak seryjny. W przypadku szkła 1.4 zaczep dźwigi AI może w całości schować się pod widełkami, więc wycięcie nie będzie praktycznie zupełnie widoczne. W przypadku 105tki będzie, ale jest to naprawdę dyskretne.
To w tym czeskim linku to rzeczywiście zbrodnia! Shah, może wrzuć tu zdjęcie swojego "GN" i pokaż jak elegancko można to zrobić...
To w tym czeskim linku to rzeczywiście zbrodnia! Shah, może wrzuć tu zdjęcie swojego "GN" i pokaż jak elegancko można to zrobić...
Zaraz coś skrobnę. Ale póki co zapewniam, że wygląda to bardzo dyskretnie i nie rzuca się w oczy więc szczerze polecam.
JackDaniels
12-04-2011, 19:00
Nikon F? Na Apollo to w ogóle już nie mam floty, i 1/1000sek to za mało trochę. Ale F2...z 1/2000sek daje do myślenia, tyle że cena też...
Osobiście też mam opory przed cieciem, ale wysypałem się z kapusty na szkła...jak głupi...FM2 leży...I kolejne body kupowac? A co myślicie o Nikkormacie EL? cenowo daje radę, żeby szkła nie leżały...
I ponawiam pytanie, czy warto bawić się z tymi szkłami żeby chodziły, kiedyś tam, na cyfrowej lustrzance?
PS. Dzięki za odp.
FM2 leży...
I u mnie leżał bo do niego kupiłem "naleśnika", ale jak szkło wróciło od Marcina nie odpinam go. Zgrany duet.
Nacięcie jest czysto kosmetyczne. Uwierz mi, warto. Miałem 50/1.4, mam 105/2.5 lubię te szkła.
EL nie wiem, ale pod FTn chętnie bym taki zestaw przytulił... gdybym miał za co.
marcin_G
12-04-2011, 19:16
Nikon F? Na Apollo to w ogóle już nie mam floty, i 1/1000sek to za mało trochę. Ale F2...z 1/2000sek daje do myślenia, tyle że cena też...
Osobiście też mam opory przed cieciem, ale wysypałem się z kapusty na szkła...jak głupi...FM2 leży...I kolejne body kupowac? A co myślicie o Nikkormacie EL? cenowo daje radę, żeby szkła nie leżały...
I ponawiam pytanie, czy warto bawić się z tymi szkłami żeby chodziły, kiedyś tam, na cyfrowej lustrzance?
PS. Dzięki za odp.
- Nikkormat EL / ELW jak najbardziej "na tak". Ewentualnie rozważ Nikona F3, F4, FE, FM, EL-2. W tych korpusach możesz podnieść do góry zaczep AI i mierzyć na przysłonie roboczej
- ja też do niedawna miałem opory, czy stary Nikkor bez powłok NIC (Nikon Intergated Coatings) będzie się dobrze spisywał z D-SLR. Aż kupiłem pierwszą, pierwszutką wersję 180tki dwa osiem (Nikkor-P) i szczęka mi opadła jak doskonałe kolory i kontrast daje to szkło. Jeśli twoje Nikkory nie są przykurzone, i będziesz je stosował zawsze z osłonami i dobrymi UV-kami, będzie dobrze. Jeszcze apropos powłok i transmisji światła. Twoja 105tka ma WYŻSZĄ transmisję niż produkowany obecnie Micro-Nikkor 105/2,8G VR. Bo w tej nowej stopiątce jest sto milionów soczewek i nawet najlepsze powłoki nie pomogą na utratę transmisji. Pisali o tym na Optyczne.pl
Jeśli nie kolekcjonujesz sprzętu Nikona to mimo wszystko skłaniał bym się do modyfikacji. Możesz oczywiście próbować innej drogi: sprzedać to co masz i kupić to samo jako AI. Ale kto wie, co trafisz?......
105/2.5 to klasa sama w sobie, mam je w wersji Ai-S i takoż bardzo lubię.
Ja bym pchnął FM2, chyba, że masz w stanie kolekcjonerskim i do tych szkieł łyknął F3, ma podnoszony dynks i obsługuje w pełni wszystko co ma pierścień przysłony.
Na Allegro jest nawet jeden w sensownej cenie i od sprzedawcy, którego mogę w 100% polecić. Brałem od niego matówkę do FM2n, poza Allegro bo nie miał nawet wystawionej, zatem nie było to robienie wałków w celu uniknięcia prowizji.
JackDaniels
12-04-2011, 19:48
A jak będzie wyglądać praca tych obiektywów na pierścieniach bądź jakimś konwerterze? Chyba trzeba jednak ciachnąć?
JackDaniels
12-04-2011, 20:35
Kurcze...Nie zdążyłem z edycją...
A gdzie jest ten "dinks", bo jak oglądam te aparaty to nie widzę, np FE może być, ale samo czy FE2 się łapie, F3 w zasadzie też...Tylko teraz mam ból głowy;)
Moja FM2-ójka wygląda ślicznie, jak z taśmy, i nie sprzedaje przyjaciół... ;)
Obiektywy...jak je zobaczyłem to mnie oślepiło, nic na nich nie ma , w nich też, szkła idealne, chodzą jak po maśle...
I musze teraz to wszystko przemyśleć: cięcie; EL/ELW; FE2 (jeśli podchodzi), F3...Coś z tego...
Dzięki!
PS. A moge prosić o jakieś zdjęcia 'cietych" obiektywów? Dzieki!
marcin_G
12-04-2011, 20:48
FE2 nie będzie OK, bo tam nie można podnieść dźwigni.
Co do konwerterów: 50tki nie ma sensu "wydłużyć" ani stosować na pierścionkach, zaś 105tka w zasadzie nie sprawia problemów "wychowawczych" z TC-14A / TC-200. Ale prawdę mówiąc lepiej zamiast jakiegoś TC kupić 180/2,8 (tak - tę starą) lub 200/4.
105tka na pierścieniach jest w swoim żywiole
Dynks jest na pierścieniu wokół bagnetu, jak patrzysz od przodu puszki, to tak na godzinie pierwszej.
FE2, FM2(n) i FA nie mają go podnoszonego. FE, FM, F3, F4 mają podnoszony. F2 nie ma wcale i są potrzebne zajęcze uszy do sterowania przysłoną, choć w jego przypadku chyba wszystko zależy od pryzmatu. Podobno jakiś koleś w USA za niewąską kasę modyfikuje F5 i F6, żeby też miały podnoszony dynks do Non Ai.
marcin_G
12-04-2011, 20:54
http://mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/nikonfeseries/fe/basic2.htm
tu na 3cim zdjęciu od góry (z czerwonym kołem) widać podniesiony zaczep w FE/FM/F3/EL-2.
A jak będzie wyglądać praca tych obiektywów na pierścieniach bądź jakimś konwerterze? Chyba trzeba jednak ciachnąć?
Mój 50/1.4 S ma (chyba typowe dla tamtej epoki, szkła sferyczne itd) znaczne aberracje, o konwerterach nawet nie myślę.
Reportaż z treścią w centrum kadru, jest ok, ale przy krajobrazie w narożnikach aż zielono-fioletowo się robi na krawędziach kontrastowych przedmiotów.
Więc jednak czuć te 40 lat, choć optyka jest nie zniszczona.
Zaplanowałem koniecznie przeskoczyć na współczesne 1.4.
Mój był już przerobiony na AI, więc nie o tym piszę, tylko o użyteczności. jest użyteczny, ale z ograniczeniami.
EDIT: po zmianie body nie łapał tego dinksta od przysłony. Trzeba mi było wykręcić blokującą śrubkę, odkręcić zewnętrzny pierścien przysłony całkowitą ilość razy (gwint bardzo drobnozwojowy) itd. Po regulacji łapał na obu korpusach.
Poprzednik chyba nie zrozumiał zasady regulacji, bo były tam ślady po kropli kleju.
Pierścień daje się zdemontować, chyba do piłowania to zrobisz.
marcin_G
12-04-2011, 21:30
Trzeba mi było wykręcić blokującą śrubkę, odkręcić zewnętrzny pierścien przysłony całkowitą ilość razy (gwint bardzo drobnozwojowy) itd.
Tego nie rozumiem. Przecież pierścień przysłon nie obraca się w żadnym gwincie - to jest taka tuleja dociśnięta pierścieniem bagnetu do korpusu obiektywu
Tego nie rozumiem. Przecież pierścień przysłon nie obraca się w żadnym gwincie - to jest taka tuleja dociśnięta pierścieniem bagnetu do korpusu obiektywu
leży przede mną.
Nikkor-S Auto 1:1.4 f=50mm czarno-aluminiowy.
Nic mi nie wiadomo by były inne wersje.
Pierścień przysłon (z uszami) ma od dołu (naprzeciw opis przysłony 16) śrubkę. Po jej wyjęciu obraca się i to nie ma nic wspólnego z bagnetem, bagnet się trzyma ok.
Gwint jest jesli to ma średnice ok 6cm, to skok z pól milimetra na obrót więc naprawdę drobny. te pól milimetra potrafi sprawić, że przechodzi ponad symulatorem przysłony. To sobie wyregulowałem.
Najlepiej nie całkiem demontować (jak jam nie chwaląc się uczynił), bo coś przeskakuje i jest męka złożyć z powrotem.
marcin_G
13-04-2011, 09:35
Hm....śrubkę kojarzę - ona przenosi obrót pierścienia przysłon na mechanizm domykania segmentów przysłony. Ale że tam jest gwint, to mnie zaskoczyłeś. Muszę chyba popatrzeć do swojego....
JackDaniels
13-04-2011, 13:05
Mój 50/1.4 S ma (chyba typowe dla tamtej epoki, szkła sferyczne itd) znaczne aberracje, o konwerterach nawet nie myślę.
Reportaż z treścią w centrum kadru, jest ok, ale przy krajobrazie w narożnikach aż zielono-fioletowo się robi na krawędziach kontrastowych przedmiotów.
Więc jednak czuć te 40 lat, choć optyka jest nie zniszczona.
Zaplanowałem koniecznie przeskoczyć na współczesne 1.4.
Mój był już przerobiony na AI, więc nie o tym piszę, tylko o użyteczności. jest użyteczny, ale z ograniczeniami.
EDIT: po zmianie body nie łapał tego dinksta od przysłony. Trzeba mi było wykręcić blokującą śrubkę, odkręcić zewnętrzny pierścien przysłony całkowitą ilość razy (gwint bardzo drobnozwojowy) itd. Po regulacji łapał na obu korpusach.
Poprzednik chyba nie zrozumiał zasady regulacji, bo były tam ślady po kropli kleju.
Pierścień daje się zdemontować, chyba do piłowania to zrobisz.
Nie no...zdejmę do piłowania, jak dojdzie do tego...;)
Ja głównie robię B&W, więc nie straszne mi przebarwienia.
Na początek chyba zostanę przy non-AI, i dokupię sobie Nikkormata EL/ELW , a jak dam radę to F 2 (wspaniale wygląda), a ja lubię taki dziwadła;)
Wracając do tematu...taka strona, której autor znalazł te co ja podałem...i sam wyjaśnia jak zrobić modyfikację...
http://www.mynikon.com.pl/technika/ai_konwersja/ai_konwersja_ai_conversion.htm
Lepiej chyba nie da sie tego wytłumaczyć. Choć ja obawiam się o moje umiejętności, co do ustalenia miejsca cięcia...
Zastanawia mnie czy jest możliwość przełożenia pierścienia przysłony z AI. Kupuję dajmy na to obiektyw "trupa", z dobrym pierścieniem przysłony AI, podobny stylistycznie...I zamieniam...Da się tak?
JackDaniels
13-04-2011, 13:07
Nie no...zdejmę do piłowania, jak dojdzie do tego...;)
Ja głównie robię B&W, więc nie straszne mi przebarwienia.
Na początek chyba zostanę przy non-AI, i dokupię sobie Nikkormata EL/ELW , a jak dam radę to F 2 (wspaniale wygląda), a ja lubię taki dziwadła;)
Wracając do tematu...taka strona, której autor znalazł te co ja podałem...i sam wyjaśnia jak zrobić modyfikację...
http://www.mynikon.com.pl/technika/ai_konwersja/ai_konwersja_ai_conversion.htm
Lepiej chyba nie da sie tego wytłumaczyć. Choć ja obawiam się o moje umiejętności, co do ustalenia miejsca cięcia...
Zastanawia mnie czy jest możliwość przełożenia pierścienia przysłony z AI. Kupuję dajmy na to obiektyw "trupa", z dobrym pierścieniem przysłony AI, podobny stylistycznie...I zamieniam...Da się tak?
I mam wtedy piękny komplet AI, z pierścieniem non-AI;)
MIAŁO być edytuj!!!!!!!!!!!!!!
marcin_G
13-04-2011, 14:13
Do twoich obiektywów - nie da się.
W latach 77-83 Nikon na całym świecie oferował usługę konwersji obiektywów non-AI do AI, powstawiały tzw obiektywy mod-AI. Ale wówczas Nikon oferował specjalne pierścienie przysłon, dokładnie identyczne jak te stare, ale z odpowiednim wycięciem, skalą ADR i dziurawymi widełkami. Czyli jeśli kupisz trupa 50/1,4 AI lub AIS to ten pierścień nie będzie się dał zamontować w twoim obiektywie, bo ma inną szerokość, ale przede wszystkim nowsze obiektywy mają inne połączenie pierścienia przysłon z domykaczem.
Ale kombinujesz właściwie :)
JackDaniels
13-04-2011, 16:48
Ha...!!! Czyli ew. można kupić identyczne na cześci, żeby nie demolować tych dobrych.
PS. Nikon F2A, czy to będzie chodziło? Bo nie widzę "dinksa"...
Ha...!!! Czyli ew. można kupić identyczne na cześci, żeby nie demolować tych dobrych.
Wiesz ccoooooo.. w pewnym momencie pojawia się pytanie, zacytuję, z kręgu motocyklowego, pytacz zastanawia się nad kupnem Junaka. "Szukasz motocykla do kochania, czy do jeżdżenia? Jak do jeżdżenia weź 'japonię' " ('japonię' tzn w miarę współczesną maszynę).
marcin_G
13-04-2011, 18:13
No przecież napisałem, że części zamienne z nowszych obiektywów nie pomogą Ci, podobnie jak Nikon F2A, który jest korpusem AI
JackDaniels
13-04-2011, 21:44
No przecież napisałem, że części zamienne z nowszych obiektywów nie pomogą Ci, podobnie jak Nikon F2A, który jest korpusem AI
Co do F2A, przyznaję, pomieszało mi się...Za dużo na raz, a wczesnymi modelami Nikona się nie interesowałem tyle...
Co do pierwszej części wypowiedzi, to nie zrozumieliśmy się. Ja miałem na myśli to, że na chwile obecną nie będę ciachał obiektywów, dokupię body non-AI, i będę się rozglądał za obiektywami non-AI, identycznymi jak moje, tyle że złomami które pójdą na cześci, tudzież rozglądał sie za samymi pierścieniami przysłony, z tychże modeli. Pociąć zawsze będzie czas.
Dzięki
marcin_G
14-04-2011, 19:06
Aaaaaa, teraz ogarniam - szukasz sobie obiektywów mod-AI z właściwej epoki i zamianka.....Bardzo słusznie.