Zobacz pełną wersję : dynamiczny AF + spot
Czy ktoś wie może czy jest możliwe by w AF-C, w dynamicznym wyborze pola AF (wybierak na środek, obszar np. 9 punktów AF) i pomiarze światła punktowym D300s podświetlał wybrany punkt AF.
Pozwoliło by to ocenić czy został wybrany sensowny punkt AF do spota. Aparat podświetla go jedynie w konfiguracji pomiar dynamiczny + śledzenie 3D.
Zakładam, że pomiar punktowy jest powiązany z aktualnie wybranym polem. Ale którym?
Normalnie mam włączony pomiar matrycowy a spota pod Fn.
Kolego podświetlenia nie da się włączyć widoczny będzie zawsze centralny punk (lub ten od którego zaczynasz pomiar). Natomiast przy dynamicznym wyborze punktu ostrości spot jest zawsze z centralnego punku.
Jest to chyba nawet w instrukcji napisane na stronie 102 ale głowy nie dam.
Spot w punkcie centralnym brany jest tylko dla obiektywów manualnych lub w trybie Auto-area ale nie Dynamic-area. W przypadku dynamicznego AF spot jest brany z punktu, w którym ustawiona jest ostrość czyli niestety z niewiadomo jakiego i chyba trzeba zaufać aparatowi.
w oryginale"Circle is centered on current focus point, making it possible to meter off-center subjects (if non-CPU lens is used or if Auto-area AF is in Spot metering effect, camera will meter center focus point). [...]
Być może ale to trochę bez sensu bo tak naprawdę jest to naświetlanie ma pałę.
Dokładnie. Moim zdaniem do poprawy Firmware aparatu. Naświetlanie spota w AF-C z dynamicznym wyborem pola ostrości nie jest dobrze oprogramowane.
No cóż w końcu to Najkon ;)
Pomysł uzywania spota przy dynamicznym AF jest (delikatnie to ujmę) mało sensowny.
Używaj AE - lock.
Ale czy to nie jest przypadkiem tak, że jak masz ustawione 9 pkt'ów AF to środkowy jest punktem głównym a reszta jest punktem wspomagającym?
W takim przypadku pomiar brany byłby tylko z punktu środkowego, a przytoczony cytat:
"Circle is centered on current focus point, making it possible to meter off-center subjects"
w szczególności fragment podkreślony, oznaczałby tylko tyle, że wybierakiem możesz sobie zmienić punkt centralny na inne i tam właśnie będzie odbywał się pomiar.
Thom Hogan w książce "Complete Guide to the Nikon D300" pisze mniej więcej tak (tłumaczenie moje, ale myślę że merytorycznie bezbłędne)
Pomiar punktowy w D300 korzysta z aktualnie wybranego punktu ostrości, ale "aktualnie wybrany" niekoniecznie oznacza wybrany przez użytkownika. W trybie AF-C i dynamicznym wyborze pola ostrości D300 stara się podążać za obiektem i do pomiaru punktowego użyje innego niż wybrany punktu ostrości.
Czy spot przy dynamicznym wyborze i AF-C jest całkiem pozbawiony sensu? Hmmm, nie sądzę. Jestem sobie w stanie wyobrazić takie sytuacje zdjęciowe gdy się przydaje, np. wszelkie zmieniające jasność poruszające się obiekty. Blokada ekspozycji może nie być wystarczająca.
Czy spot przy dynamicznym wyborze i AF-C jest całkiem pozbawiony sensu? Hmmm, nie sądzę. Jestem sobie w stanie wyobrazić takie sytuacje zdjęciowe gdy się przydaje, np. wszelkie zmieniające jasność poruszające się obiekty. Blokada ekspozycji może nie być wystarczająca.
Co jest charakterystyczne dla spota? Precyzja. I umiejętność posługiwania się nim. On jest dobry do pomiaru obiektu o około 18% odbiciu światła. Jesli odbicie jest mniejsze lub większe, to należy wprowadzać korekcje.
Jak chcesz wprowadzać korekcje przy poruszających się i zmieniających jasność obiektach ??? Mógłbyś odpowiedzieć?
W dyanamicznych sytuacjach albo polega się na matrycowym, albo pracuje w spot + manualne ustawienie ekspozycji (może być wg wskazań spota - jak lubisz spota), albo spot + AE-L
No i sprowadziłeś kolegów na ziemię. :grin:
Nie jestem tak bardzo stanowczy w odrzucaniu sensu pomiaru punktowego w dynamicznym AF. Kilka razy byłem w takiej sytuacji, że by się przydało. W tym wątku zastanawiałem się po prostu nad technicznym rozwiązaniem tej funkcji w D300, nie nad jej sensem. Skoro producent zdecydował o tym, że aparat będzie mierzył punktowo w AF-C (akurat się z nim zgadzam) to chciałbym zrozumieć sposób w jaki to robi. Można oczywiście przekonywać, że funkcja, która istnieje nie ma zastosowania, ale nie zmienia to faktu, że istnieje.