Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Domyślnie dynamiczny AF + spot

Czy ktoś wie może czy jest możliwe by w AF-C, w dynamicznym wyborze pola AF (wybierak na środek, obszar np. 9 punktów AF) i pomiarze światła punktowym D300s podświetlał wybrany punkt AF.
    Pozwoliło by to ocenić czy został wybrany sensowny punkt AF do spota. Aparat podświetla go jedynie w konfiguracji pomiar dynamiczny + śledzenie 3D.
    Zakładam, że pomiar punktowy jest powiązany z aktualnie wybranym polem. Ale którym?
    Normalnie mam włączony pomiar matrycowy a spota pod Fn.
    D300s, N35/1.8

Domyślnie

Kolego podświetlenia nie da się włączyć widoczny będzie zawsze centralny punk (lub ten od którego zaczynasz pomiar). Natomiast przy dynamicznym wyborze punktu ostrości spot jest zawsze z centralnego punku.
    Jest to chyba nawet w instrukcji napisane na stronie 102 ale głowy nie dam.
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Domyślnie

Spot w punkcie centralnym brany jest tylko dla obiektywów manualnych lub w trybie Auto-area ale nie Dynamic-area. W przypadku dynamicznego AF spot jest brany z punktu, w którym ustawiona jest ostrość czyli niestety z niewiadomo jakiego i chyba trzeba zaufać aparatowi.

w oryginale"Circle is centered on current focus point, making it possible to meter off-center subjects (if non-CPU lens is used or if Auto-area AF is in Spot metering effect, camera will meter center focus point). [...]
    D300s, N35/1.8

Domyślnie

Być może ale to trochę bez sensu bo tak naprawdę jest to naświetlanie ma pałę.

Domyślnie

Dokładnie. Moim zdaniem do poprawy Firmware aparatu. Naświetlanie spota w AF-C z dynamicznym wyborem pola ostrości nie jest dobrze oprogramowane.
    D300s, N35/1.8

Domyślnie

No cóż w końcu to Najkon

Domyślnie

Pomysł uzywania spota przy dynamicznym AF jest (delikatnie to ujmę) mało sensowny.
    Używaj AE - lock.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Ale czy to nie jest przypadkiem tak, że jak masz ustawione 9 pkt'ów AF to środkowy jest punktem głównym a reszta jest punktem wspomagającym?
    W takim przypadku pomiar brany byłby tylko z punktu środkowego, a przytoczony cytat:
    "Circle is centered on current focus point, making it possible to meter off-center subjects"

w szczególności fragment podkreślony, oznaczałby tylko tyle, że wybierakiem możesz sobie zmienić punkt centralny na inne i tam właśnie będzie odbywał się pomiar.

Domyślnie

Thom Hogan w książce "Complete Guide to the Nikon D300" pisze mniej więcej tak (tłumaczenie moje, ale myślę że merytorycznie bezbłędne)

Pomiar punktowy w D300 korzysta z aktualnie wybranego punktu ostrości, ale "aktualnie wybrany" niekoniecznie oznacza wybrany przez użytkownika. W trybie AF-C i dynamicznym wyborze pola ostrości D300 stara się podążać za obiektem i do pomiaru punktowego użyje innego niż wybrany punktu ostrości.

Czy spot przy dynamicznym wyborze i AF-C jest całkiem pozbawiony sensu? Hmmm, nie sądzę. Jestem sobie w stanie wyobrazić takie sytuacje zdjęciowe gdy się przydaje, np. wszelkie zmieniające jasność poruszające się obiekty. Blokada ekspozycji może nie być wystarczająca.
    D300s, N35/1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TeXfan Zobacz posta
    Czy spot przy dynamicznym wyborze i AF-C jest całkiem pozbawiony sensu? Hmmm, nie sądzę. Jestem sobie w stanie wyobrazić takie sytuacje zdjęciowe gdy się przydaje, np. wszelkie zmieniające jasność poruszające się obiekty. Blokada ekspozycji może nie być wystarczająca.
    Co jest charakterystyczne dla spota? Precyzja. I umiejętność posługiwania się nim. On jest dobry do pomiaru obiektu o około 18% odbiciu światła. Jesli odbicie jest mniejsze lub większe, to należy wprowadzać korekcje.
    Jak chcesz wprowadzać korekcje przy poruszających się i zmieniających jasność obiektach ??? Mógłbyś odpowiedzieć?
    W dyanamicznych sytuacjach albo polega się na matrycowym, albo pracuje w spot + manualne ustawienie ekspozycji (może być wg wskazań spota - jak lubisz spota), albo spot + AE-L
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 09-04-2011 o 21:18
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów