Zobacz pełną wersję : Tele do D7000 i do ~3000zł
Witam serdecznie!
Mam już D7000 i 18-105, zestawik dobry (w miarę), ale za krótki.
Tele chcę do fotografowania... na większe odległości.
Poczynając od ptactwa w lesie, idąc przez zbliżenia architektury, kończąc na spottingu.
Wiem że budżet jest dosyć lichy, ale więcej nie wyskrobię.
Pod uwagę biorę obiektywy takie jak:
Sigma 120-400 (ciemnica podobno nieostra)
Sigma 70-200/2.8 Macro II (podobno nieostra)
Tamron 70-200/2.8 (podobno AF zły)
Nikkor 70-300 (ciemnica podobno)
Niestety Sigmy 100-300/4 są bardzo drogie, o nikkorach z dobrym światłem i bigOSach Sigmy nie wspominając.
Cenię sobie ostrość, długość ogniskowej jak i solidność/jakość wykonania, stabilizacji w 2.8 raczej nie znajdę.
Proszę coś doradzić, na optycznych Sigma 70-200 wypada blado, za to gdzie indziej nie słyszałem, żeby było aż tak tragicznie.
Pozdrawiam!
Używaną S100-300/4 powinieneś w tych okolicach trafić... tylko, że dość rzadko się pojawia.
N70-300vr byłby idealny dla Ciebie gdybyś nie wymienił tych ptaków w lesie :P choć reszta (te 70-200) też się średnio nadaje - niby 2.8, ale to tylko 200mm więc IMO troszkę mało...
N70-300VR - bardzo fajne szkło - nie wiem jak do ptaków w lesie, bo tego nie robiłem, ale do zwierząt w Afryce był wyśmienity. Zamiast Sigmy 70-200 proponuję wziąć pod uwagę używanego N80-200 D ED. Sam kupiłem kiedyś na forumowej giełdzie i bardzo sobie go chwalę. Myślę, że wtedy zmieścisz się w zakładanym budżecie, ale faktycznie jak na ptaszki może być licho.
krolewicz
05-04-2011, 12:34
n80-200 i sigma 70-200 to instrumenty podobnej klasy, natomiast przewagą sigmy jest dobra współpraca z tc 1.4x (rozsądna jakość i dobra praca AF), czego nie można powiedzieć o N (głównie AF)
Na allegro za 3100 masz 300/4 AF-S http://allegro.pl/teleobiektyw-af-s-nikkor-300mm-f-4-d-if-ed-i1530942960.html Albo w tej ceniemożesz mieć 300/4 AF + TC kenko.
Dziękuję za odpowiedzi, jednak nie czuję się oświecony, skreśliłem Tamrona przez gorszą budowę i gorszy AF.
Zostały chyba tylko S70-200 (gdyby tylko rozdzielczość była jak w N), Nikkor 70-300 (jak już pisałem, cacy, ale ciemnica) i S120-400, też ciemnica i w gorszej rozdzielczości.
S100-300/4 nigdzie nie widziałem z mocowaniem do N.
Sigma 70-200 chyba najbardziej mi się podoba, ale ma też duże wady, jak brak stabilizacji, słaba rozdzielczość i jednak do spottingu 200 może nie wystarczyć.
Dziękuję jeszcze raz za porady, jednocześnie prosząc o więcej, gdyby ktoś wskazał zbłąkanemu baranowi gdzie szukać S100-300, bardzo by mi to pomogło.
Pozdrawiam!
P.S. Wolę zoom, mam tylko 18-105, gdybym kupił 300 to mogło by mi zabraknąć 200.
A ja proponuje Nikona 300/4 - w wersji na srubokret lub tego z allegro (cena rewelacyjna), tylko do AF-S'a jakbys chcial go na statywie uzywac to dokup mocowanie statywowe z RRS lub Kirk Photo, bo oryginalne Nikonowskie jest dosyc chybotliwe.
A ja proponuje Nikona 300/4 - w wersji na srubokret lub tego z allegro (cena rewelacyjna), tylko do AF-S'a jakbys chcial go na statywie uzywac to dokup mocowanie statywowe z RRS lub Kirk Photo, bo oryginalne Nikonowskie jest dosyc chybotliwe.
Ale to trochę mało uniwerslane szkło... sądząc po wymienionych przez Autora wątku tematach zdjęć raczej trzeba czegoś uniwersalniejszego. 300/4 do zdjęć architektury? Chyba to jednak troszkę nie ma sensu. Do spottingu - konieczne to światło f4 ? Plusem tego światła jest to, że mozna jeszcze TC dołożyć i będzie śmigać. Przewage by miał rzeczywiście przy ptactwie...
Ogólnie, zoom będzie użyteczniejszy w tym przypadku (imo)...
Szukam czegoś, co mi uzupełni 105-200, a najlepiej 105-300/400.
Sigma 120-400 wydaje się za droga jak na 100mm więcej, cena prawie dwóch 70-300vr, a ciemnica ta sama.
Do telestałki chyba jeszcze nie dorosłem, taki solidniejszy i jaśniejszy 70-300vr mi potrzebny, S4INT dobrze wywnioskował z TC, taki mam też zamiar gdyby mi brakło.
Mariusz888
06-04-2011, 18:09
Sigma 120-400 wydaje się za droga
taki solidniejszy i jaśniejszy 70-300vr mi potrzebny,
Tak to tylko wiesz gdzie... :roll: po prostu sam nie wiesz czego chcesz ;) jak chcesz jaśniej i lepiej to będzie tylko drożej (albo raczej dużo drożej) - jak ma być tanio to nic lepszego od 70-300VR nie dostaniesz... Sigma 100-300/4 jest bardzo fajnym szkłem ale to też praktycznie 2x70-300VR cenowo a tracisz stabilizację - co prawda zyskujesz na świetle ale długość dalej ta sama... jednak podepniesz do niej TC1.4 - generalnie największy ból z tą stabilizacją bo przy ogniskowych 300 czy 400mm jej brak potrafi być mocno odczuwalny chociaż to zależy co się fotografuje i w jakich warunkach...
A żebyś wiedział że nie wiem czego chcę - dlatego pytam.
Przemyślałem i Tamrona nie chcę, Sigmy nie chcę (brak OS lub słabe światło i gorsza rozdziałka), stałki nie chcę, zamówiłem Nikkora 70-300, najwyżej to co zostanie zacznę odkładać na 70-200vr...
Poza tym mam pół godziny od siebie świetny serwis Nikona, jakby coś się psuło to będę atakować.
Dziękuję za pomoc, pozdrawiam!!
Dobry wybór, świetne szkło :)
witam,
kupując D7k wybrałem Nikkor 18-200 VRII - dobre szkło, jeżeli mówimy o uniwersalności to spełnia swoje zadania.
Jednak w miarę jedzenia apetyt rośnie, dlatego też myślę o Sigmie 150-500, pewnie to będzie mój kolejny objektyw. Czekam na bez-vatowe zakupy w MM, może zmieszczę się w 3k. Termin nie jest odległy, czekam cierpliwie - może uda się kupić :wink:
a to wiadomo kiedy moze byc w MM bez vat foto ? czasem cos ciekawego sie ustrzeli taniej niz na necie
Kupiłem 70-300 - jestem zadowolony
sovi3t poczekaj jednak i odłóż na N 70-200 VR, a może uda Ci się gdzies pożyczyć i przekonać. Będziesz mile zaskoczony, a i waga nie będzie przeszkadzać. Mi udało się i dostałem z drugiej ręki za 4600 zł(jeszcze na gwarancji był). Czasami są podobne na aledrogo i w podobnej cenie. Powodzenia
nie zauważyłem tego powyżej, ale może masz szanse zmienić zdanie
oops
a to wiadomo kiedy moze byc w MM bez vat foto ? czasem cos ciekawego sie ustrzeli taniej niz na necie
mam nadzieje, ze w weekend majowy. Pożyjemy,zobaczymy - to tylko kilka dni.
4600PLN nie mam i nawet gdybym sprzedał 70-300 za tyle, za ile kupiłem, to by nie starczyło. Po prostu poczekam, pozbieram - na razie 70-300 mi wystarcza, wagą się nie martwię, jeśli obiektyw dużo waży to jest to znak że nie oszczędzili na metalowej obudowie.
Nie wiem, jak w całym kraju, ale we Wrocławiu będzie wszystko bez VAT 30.04 i 2.05
sprawdziłem ceny nikkora micro 105mm 2.8 VR i sigmy 150-500 w MM, nawet po odjęciu vat-u wyjdzie drożej niż w fotoit z vatem. Oba interesujące mnie szkła nawet z tą super promocją w MM nadal będą droższe niż w sklepach internetowych.