PDA

Zobacz pełną wersję : Poszukuję lekarstwa.

puchbeary
27-03-2011, 08:54
Potrzebuję dla mojej mamy dość egzotycznej maści o nazwie Vipsogal produkowanej w dawnej Jugosławii. Mimo, że lek figuruje na spisie leków, żadna apteka do której się zwracaliśmy nie ma możliwości sprowadzenia go. Moja rodzicielka cierpi na łuszczycę - wyjątkowo gówniana przypadłość (choć która taka nie jest :( ) ponieważ zmiany na skórze są mocno widoczne i co tu dużo kryć - w naszym tolerancyjnym społeczeństwie wpływają też na stosunki społeczne - myślę, że wiecie co mam na myśli. Vipsogal była jedynym środkiem który szybko i skutecznie pomagał - co więcej - pomagał na długo. Ostatnią tubkę udało mi się kupić za pośrednictwem handlującego w Polsce Rosjanina i było to cirka 8 lat temu. Oszczędzana, przechowywana w lodówce, używana od największej potrzeby wystarczyła na 3 lata mimo, że na koniec była już po terminie przydatności.
Gdyby ktoś miał dostęp do tubki tej maści lub mógł odsprzedać ze swoich zapasów ewentualnie będąc za granicą mógł zapytać w jakiejś lokalnej aptece (dawny blok wschodni) to zwrócę wszystkie koszty i dorzucę jeszcze ze szczerej wdzięczności na dobrą butelkę.

kwieciu
27-03-2011, 09:01
Po pierwsze, Vipsogal to:

Klasyfikacja ATC/WHO: D07XC
Postać: MAŚĆ

Skład:
W 100 g: dipropionian betametazonu 17,5 mg fluocynonid 17,5 mg siarczan gentamycyny 35000 j.m. kwas salicylowy 5 g pantenol 500 mg

Dane producenta:
ICN GALENIKA
AL. SZUCHA 13/15
00-580 WARSZAWA
tel: 226272888
fax: 226272889
email: [email protected]
URL: HTTP://WWW.POLFA.COM.PL

Odpowiedniki:
BETAMETHASONE+DEXPANTHENOL+FLUOCINONIDE+GENTAMICIN +SALICYLIC ACID

Po drugie: zwróć się z tym składem co jest podany powyżej (wraz z mg) do apteki i zapytaj, czy zrobią Ci taką maść
Po trzecie: zapytaj na http://www.listy.farmacja.pl - jest to spore forum farmaceutyczne, powinni Ci pomóc.
Po czwarte: Vipsogalu pod nazwą Vipsogal najprawdopodobniej już nie dostaniesz, z tego co ja widzę to decyzja o dopuszczeniu do obrotu wygasła, więc teoretycznie legalnie nie może być sprzedawany.

puchbeary
27-03-2011, 10:00
Pytaliśmy o możliwość zrobienia - odpowiedź odmowna. Ten producent podany powyżej to nie jest to co ja miałem na pudełku - tam producent był chyba w Belgradzie. Ale dzięki za namiary - popytam.

kwieciu
27-03-2011, 10:03
Pytaj do skutku, poproś jeszcze lekarza o przepisanie takiej recepty - Vipsogal to był steryd, wiec pewnie bez niej się nie obejdzie. Ale szczerze polecam tamto forum, jestem przekonany że pomogą.

ozzy
27-03-2011, 10:25
wysłałem PW

puchbeary
27-03-2011, 10:33
Wiem, że steryd - ale pomagało :( . Z receptą nie byłoby chyba problemu - przez lata z niektórymi dermatologami przeszliśmy na "Ty" :)

ozzy
Nie dotarło do mnie Twoje PW :(

Valdek_Tychy
27-03-2011, 10:38
Jeśli masz taką możliwość to poszukaj w słowackich lub czeskich aptekach, jest tam sporo leków niedostępnych w Polsce

ozzy
27-03-2011, 10:40
ozzy
Nie dotarło do mnie Twoje PW :(

bo byłem w trakcie pisania, sprawdź teraz ;)

puchbeary
27-03-2011, 13:17
Jeśli masz taką możliwość to poszukaj w słowackich lub czeskich aptekach, jest tam sporo leków niedostępnych w Polsce
nie mam niestety.

bo byłem w trakcie pisania, sprawdź teraz ;)
widziałem, odpisałem - dzięki za rady.

Squier
27-03-2011, 14:17
Ja proponuje iść do lekarza z tym składem, niech poszuka maści z poszczególnymi składnikami. Potem może to wypisać na recepcie w odpowiednich proporcjach i do apteki.
Apteka zrobi maść o odpowiednich proporcjach. Tanio nie będzie, ale da się.
Jakby się lekarzowi nie chciało szukać to podpowiadam:
betamethason + gentamycyna - bedicort G
fluocynonid - nie znam takiego składnika, wydaje mi się, że chodzi tu o fluocynolon - Flucinar
Panthenol bez problemu kupisz bez recepty w postaci kremu pod nazwą Panthenol
kwas salicylowy to składnik recepturowy. Spokojnie w aptece Ci to zmieszają z poszczególnymi skladnikami.
Widzę, że za bardzo w Twojej miejscowości się nie wczuli w temat i Cię po prostu olali.
pozdro

puchbeary
27-03-2011, 14:53
Właśnie się zgadało ze znajomym z pracy, że jego żona pracuje w aptece sieciowej - podrzucę mu ten skład i zobaczymy czy będą w stanie to poskładać.
Pieniądze w sumie nie są istotne - ważne żeby chciało pomóc.