Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Poszukuję lekarstwa.

Potrzebuję dla mojej mamy dość egzotycznej maści o nazwie Vipsogal produkowanej w dawnej Jugosławii. Mimo, że lek figuruje na spisie leków, żadna apteka do której się zwracaliśmy nie ma możliwości sprowadzenia go. Moja rodzicielka cierpi na łuszczycę - wyjątkowo gówniana przypadłość (choć która taka nie jest ) ponieważ zmiany na skórze są mocno widoczne i co tu dużo kryć - w naszym tolerancyjnym społeczeństwie wpływają też na stosunki społeczne - myślę, że wiecie co mam na myśli. Vipsogal była jedynym środkiem który szybko i skutecznie pomagał - co więcej - pomagał na długo. Ostatnią tubkę udało mi się kupić za pośrednictwem handlującego w Polsce Rosjanina i było to cirka 8 lat temu. Oszczędzana, przechowywana w lodówce, używana od największej potrzeby wystarczyła na 3 lata mimo, że na koniec była już po terminie przydatności.
    Gdyby ktoś miał dostęp do tubki tej maści lub mógł odsprzedać ze swoich zapasów ewentualnie będąc za granicą mógł zapytać w jakiejś lokalnej aptece (dawny blok wschodni) to zwrócę wszystkie koszty i dorzucę jeszcze ze szczerej wdzięczności na dobrą butelkę.

Domyślnie

Po pierwsze, Vipsogal to:

Klasyfikacja ATC/WHO: D07XC
    Postać: MAŚĆ

Skład:
    W 100 g: dipropionian betametazonu 17,5 mg fluocynonid 17,5 mg siarczan gentamycyny 35000 j.m. kwas salicylowy 5 g pantenol 500 mg

Dane producenta:
    ICN GALENIKA
    AL. SZUCHA 13/15
    00-580 WARSZAWA
    tel: 226272888
    fax: 226272889
    email: [email protected]
    URL: HTTP://WWW.POLFA.COM.PL

Odpowiedniki:
    BETAMETHASONE+DEXPANTHENOL+FLUOCINONIDE+GENTAMICIN +SALICYLIC ACID

Po drugie: zwróć się z tym składem co jest podany powyżej (wraz z mg) do apteki i zapytaj, czy zrobią Ci taką maść
    Po trzecie: zapytaj na http://www.listy.farmacja.pl - jest to spore forum farmaceutyczne, powinni Ci pomóc.
    Po czwarte: Vipsogalu pod nazwą Vipsogal najprawdopodobniej już nie dostaniesz, z tego co ja widzę to decyzja o dopuszczeniu do obrotu wygasła, więc teoretycznie legalnie nie może być sprzedawany.
    Chciałbym, żeby kasa wypychała moją kieszeń
    Ze sklepu Nikona wyniósłbym wszystko, co najlepsze

Domyślnie

Pytaliśmy o możliwość zrobienia - odpowiedź odmowna. Ten producent podany powyżej to nie jest to co ja miałem na pudełku - tam producent był chyba w Belgradzie. Ale dzięki za namiary - popytam.

Domyślnie

Pytaj do skutku, poproś jeszcze lekarza o przepisanie takiej recepty - Vipsogal to był steryd, wiec pewnie bez niej się nie obejdzie. Ale szczerze polecam tamto forum, jestem przekonany że pomogą.
    Chciałbym, żeby kasa wypychała moją kieszeń
    Ze sklepu Nikona wyniósłbym wszystko, co najlepsze

Domyślnie

wysłałem PW
    http://www.ozzy.maxmodels.pl
    Ortografii uczą w podstawówce, więc nie tlumacz się, że nie studiowałeś polonistyki.

Domyślnie

Wiem, że steryd - ale pomagało . Z receptą nie byłoby chyba problemu - przez lata z niektórymi dermatologami przeszliśmy na "Ty"

ozzy
    Nie dotarło do mnie Twoje PW

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez login Zobacz posta
    ozzy
    Nie dotarło do mnie Twoje PW
    bo byłem w trakcie pisania, sprawdź teraz
    http://www.ozzy.maxmodels.pl
    Ortografii uczą w podstawówce, więc nie tlumacz się, że nie studiowałeś polonistyki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Valdek_Tychy Zobacz posta
    Jeśli masz taką możliwość to poszukaj w słowackich lub czeskich aptekach, jest tam sporo leków niedostępnych w Polsce
    nie mam niestety.

Cytat Zamieszczone przez ozzy Zobacz posta
    bo byłem w trakcie pisania, sprawdź teraz
    widziałem, odpisałem - dzięki za rady.

Domyślnie

Jeśli masz taką możliwość to poszukaj w słowackich lub czeskich aptekach, jest tam sporo leków niedostępnych w Polsce
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

Ja proponuje iść do lekarza z tym składem, niech poszuka maści z poszczególnymi składnikami. Potem może to wypisać na recepcie w odpowiednich proporcjach i do apteki.
    Apteka zrobi maść o odpowiednich proporcjach. Tanio nie będzie, ale da się.
    Jakby się lekarzowi nie chciało szukać to podpowiadam:
    betamethason + gentamycyna - bedicort G
    fluocynonid - nie znam takiego składnika, wydaje mi się, że chodzi tu o fluocynolon - Flucinar
    Panthenol bez problemu kupisz bez recepty w postaci kremu pod nazwą Panthenol
    kwas salicylowy to składnik recepturowy. Spokojnie w aptece Ci to zmieszają z poszczególnymi skladnikami.
    Widzę, że za bardzo w Twojej miejscowości się nie wczuli w temat i Cię po prostu olali.
    pozdro
    Dlaczego BODY a nie korpus...?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów