PDA

Zobacz pełną wersję : Cholerne CameraRAW

stig
25-03-2011, 19:20
Wiedzialem, ze jak go porzuce, to sie w koncu kiedys na mnie zemsci. No i chyba wlasnie stalo sie. :(
Moj najwiekszy klient poprosil mnie o zestaw wszystkich zdjec, ktore dla nich do tej pory zrobilem. WhereIsIt wszystkie wykopal z archiwum, skopiowalem do odpowiedniego katalogu, uporzadkowalem chronologicznie i zabieram sie za przygotowywanie JPGow. Foty z ostatnich 2-3 lat -- jako, ze obrabiane NXem -- elegancja-Francja. Odpalam po prostu RAWExtractora, wybieram katalog i po chwili mam gotowa paczke JPGow. No i doszedlem do roku 2008, w ktorym to popelnilem ostatnia obrobke w ACR. W katalogu (w tym i dotyczacych imprez z poprzednich lat) mam rzecz jasna NEFy i zachowanie przy nich pliki XMP. Prawde mowiac nawet mnie to jakos specjalnie nie zezlilo, ze bede musial otworzyc wszystkie w CameraRAW i zapisac. Niby to wiecej czekania niz w przypadku RAWExtractora, ale zawsze nieporownywalnie mniej, niz ponowna obrobka. Ok -- powyciagalem wszystkie JPGi z zestawow obrobionych NXem i trafiam na te z ACRa. Dokopalem sie w Bridge'u do wybranego katalogu, w trymiga wygenerowaly sie miniaturki (dokladnie w takiej postaci, w jakiej byly te NEFy obrobione), i w ostatniej sekundzie przed wybraniem "Otworz w CameraRAW", pomyslalem sobie, ze zanim puszcze zapis do JPGow, zdejme lekko wszystkim nasycenie i moze nieco krzywe skoryguje... No i otwiera sie CameraRAW a tam -- SURPRISE! Ta-daaam! Wszystkie zdjecia -- default! Wygladaja dokladnie tak, jak zaraz po zrzuceniu z aparatu. Szlag trafil wszystko: kadr, korekty kolorow -- kompletnie wszystko! Q! Wybralem jedno ze zdjec i probowalem recznie zaladowac mu odpowiedni plik XMP. Efekt: "Unable to load the raw conversion settings. There were no Camera Raw settings is the selected *.xmp metadata file."

I teraz pytanie -- ktos sie z takim problemem spotkal i sobie poradzil inaczej niz przez ponowne beblanie? Niestety ja mam ich prawie 1000, wiec troche po kiju taka robota (tym bardziej, ze chcialbym, zeby wygladaly bardzo podobnie do tych, jakie im kiedys oddawalem).

B.K.
25-03-2011, 20:41
A testowy LR 3.4 albo stable 3.3 nie dałby rady? Wszak czyta XMP. A potem tylko eksporcik parę godzin i już :)

stig
25-03-2011, 22:17
Niestety... LR zachowuje sie tak samo jak Bridge do spolki z ACR. Czyli najpierw browser prevki pokazuje tak jak wynika to z plikow XMP, ale po chwili generuje je tak, jakby plikow XMP nie bylo.

de Fresz
25-03-2011, 22:43
Stawiam, że otwierasz je w nowszym Szopie niż były obrabiane. Przypuszczam, że downgrade powinien pomóc.

prz3mo
25-03-2011, 22:55
Stawiam, że otwierasz je w nowszym Szopie niż były obrabiane. Przypuszczam, że downgrade powinien pomóc.

No właśnie, może to kwestia wersji ACR.

stig
25-03-2011, 23:26
No panowie... Myslalem, ze to bedzie oczywiste, iz nie pracuje w tej samej wersji Photoshopa (a co za tym idzie ACR), ktorej uzywalem prawie 4 lata temu. ;)
Zdaje sobie sprawe, ze downgrade jest pomyslem, ktory jako pierwszy przychodzi do glowy, ale jesli jest to w istocie jedyne rozwiazanie, to jak dla mnie -- kpina. Nie jestem nawet przekonany, czy wersja Shopa, w ktorej onegdaj pracowalem, dzialalaby bezblednie pod Windows 7 x64.
No nic. Jak na razie jeden set (180 sztuk) juz machnalem od nowa... Moze mnie jutro najdzie i zrobie wszystkie... Ehhh... Q! Szatanski pomiot.

stig
26-03-2011, 00:02
Hmmm... Ciekawa sprawa. Jak na razie, na 4 galerie trafilem dwie, w przypadku ktorych Shop czyta pliki XMP i jedna, z ktorej nie czyta. Hmmm... Czyzby to efekt jakiejs wczesniejszej, wadliwej wersji ACR? Ciekawe...

B.K.
26-03-2011, 13:57
A mogły być te XMP zwalone? Niezapisane? Chce Ci się podejrzeć jak wyglądały w środku?

stig
26-03-2011, 13:59
W srodku wygladaly ok, jak typowa tekstowka XML.
Co dziwne, jak wspominalem -- Bridge potrafil je bez problemu odczytac i na ich podstawie wyswietlic zmiany w zajawkach. Ale sam ACR ani LR -- niestety juz nie.

Czornyj
26-03-2011, 14:09
A to ciekawostka - wstawisz takiego przykładowego sidecara?

dzejms
26-03-2011, 14:19
Wrzuć jakiegoś RAW-a+XMP.

stig
26-03-2011, 14:37
Przyjrzalem sie teraz dokladniej. W tych felernych plikach XMP sa jedynie znaczniki pliku i exifa (czyli na pierwszy rzut oka wyglada ok). Niemniej jednak, po przyjrzeniu sie calej zawartosci, brakuje wszystkich <crs>, czyli tyczacych sie ustawien obrobki. Dziwne, cholernie dziwne...

Czornyj
26-03-2011, 14:48
To jakim qva cudem brydż odczytuje tagi, których nie ma? :shock:

stig
26-03-2011, 15:57
To jakim qva cudem brydż odczytuje tagi, których nie ma? :shock:A to akurat moglo mi sie mylnac. ;) Chyba zle zinterpretowalem zmiany, jakie zachodzily w prevkach podczas ich generowania. Byly z grubsza podobne do tego co pamietalem (po podgladzie zajawkowych JPGow).

Dobra, temat w sumie do zamkniecia (albo nawet wywalenia). Ot po prostu caly jeden set XMP jakims cudem zgubil informacje o ACRowych korektach.