Wiedzialem, ze jak go porzuce, to sie w koncu kiedys na mnie zemsci. No i chyba wlasnie stalo sie.
Moj najwiekszy klient poprosil mnie o zestaw wszystkich zdjec, ktore dla nich do tej pory zrobilem. WhereIsIt wszystkie wykopal z archiwum, skopiowalem do odpowiedniego katalogu, uporzadkowalem chronologicznie i zabieram sie za przygotowywanie JPGow. Foty z ostatnich 2-3 lat -- jako, ze obrabiane NXem -- elegancja-Francja. Odpalam po prostu RAWExtractora, wybieram katalog i po chwili mam gotowa paczke JPGow. No i doszedlem do roku 2008, w ktorym to popelnilem ostatnia obrobke w ACR. W katalogu (w tym i dotyczacych imprez z poprzednich lat) mam rzecz jasna NEFy i zachowanie przy nich pliki XMP. Prawde mowiac nawet mnie to jakos specjalnie nie zezlilo, ze bede musial otworzyc wszystkie w CameraRAW i zapisac. Niby to wiecej czekania niz w przypadku RAWExtractora, ale zawsze nieporownywalnie mniej, niz ponowna obrobka. Ok -- powyciagalem wszystkie JPGi z zestawow obrobionych NXem i trafiam na te z ACRa. Dokopalem sie w Bridge'u do wybranego katalogu, w trymiga wygenerowaly sie miniaturki (dokladnie w takiej postaci, w jakiej byly te NEFy obrobione), i w ostatniej sekundzie przed wybraniem "Otworz w CameraRAW", pomyslalem sobie, ze zanim puszcze zapis do JPGow, zdejme lekko wszystkim nasycenie i moze nieco krzywe skoryguje... No i otwiera sie CameraRAW a tam -- SURPRISE! Ta-daaam! Wszystkie zdjecia -- default! Wygladaja dokladnie tak, jak zaraz po zrzuceniu z aparatu. Szlag trafil wszystko: kadr, korekty kolorow -- kompletnie wszystko! Q! Wybralem jedno ze zdjec i probowalem recznie zaladowac mu odpowiedni plik XMP. Efekt: "Unable to load the raw conversion settings. There were no Camera Raw settings is the selected *.xmp metadata file."
I teraz pytanie -- ktos sie z takim problemem spotkal i sobie poradzil inaczej niz przez ponowne beblanie? Niestety ja mam ich prawie 1000, wiec troche po kiju taka robota (tym bardziej, ze chcialbym, zeby wygladaly bardzo podobnie do tych, jakie im kiedys oddawalem).
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami