PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Z widokiem na Giewont......

harb
25-03-2011, 08:43
.......tę fotkę wstawiam raczej poglądowo, mianowicie wszystkim zainteresowanym współpracą konwertera TC-20E + 70-200 mm f/2.8G ED VR II tę fotkę polecam, ogniskowa 400mm; F14; ISO200; 1/250sek

zapraszam

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img33.imageshack.us/i/dsc8167ka.jpg/)

pozdrawiam :)

darko
25-03-2011, 09:51
Wprawdzie już widziałem ale jeszcze raz napiszę że bdb to wygląda z tego zestawu.
Ale mam pytanie skąd to zdjęcie było robione? Kasprowy?

harb
25-03-2011, 10:25
Wprawdzie już widziałem ale jeszcze raz napiszę że bdb to wygląda z tego zestawu.
Ale mam pytanie skąd to zdjęcie było robione? Kasprowy?

tak dokładnie z Kasprowego :)

Robert_P
25-03-2011, 12:06
Pierzynka z tyłu pięknie się komponuję , brak mi trochę prawej.

Grzybu
25-03-2011, 12:17
Pierzynka z tyłu pięknie się komponuję , brak mi trochę prawej.
Świetne może chmur!
Ale ja również mam wrażenie delikatnego zaburzenia równowagi na tym zdjęciu, z tym że bardziej brakuje mi góry zdjęcia (lub za dużo dołu). Tzn MZ odrobinę za dużo dołu zostawiłeś poświęcający tym fajne morze chmur na dalekim planie.
Tak sobie jeszcze kombinuje, czy nie korzystniej by to wyglądało w formacie panoramicznym ~ 16:9 z przyciętym dołem.

december
25-03-2011, 12:39
Skoro zdjęcie poglądowe, to nie będę pisał o moich odczuciach, ale jeśli chodzi o przedstawienie sprzętu , to jak na załączonym zdjeciu widac - ten zestaw znakomicie się spisuje. Jest to jedyne sensowne rozwiązanie dla FX'a jeśli ktoś chce miec 300 - 400 mm. Wtedy nie będzie już 2,8 tylko min. 5,6, co jednak w krajobrazie nie ma znaczenia. Jednak mam jedno ale. Spędziłem w górach wiele wiele czasu przede wszystkim chodząc po kilka - kilkanaście godzin dziennie. I wiem jedno: nie zabrałbym ze sobą tego zestawu za nic, chyba, że ktoś by nosił to za mnie. Co nie zmienia faktu że to świetny sprzęt

harb
25-03-2011, 15:22
Świetne może chmur!
Ale ja również mam wrażenie delikatnego zaburzenia równowagi na tym zdjęciu, z tym że bardziej brakuje mi góry zdjęcia (lub za dużo dołu). Tzn MZ odrobinę za dużo dołu zostawiłeś poświęcający tym fajne morze chmur na dalekim planie.
Tak sobie jeszcze kombinuje, czy nie korzystniej by to wyglądało w formacie panoramicznym ~ 16:9 z przyciętym dołem.

być może nawet i światełko mogłoby być ciekawsze ale tę fotkę robiłem z myślą o wypróbowaniu konwertera i bardziej się skupiałem na nieporuszeniu (fota z ręki ) a czas 1/250 sek, co przeczy kanonom, bo dla ogniskowej 400mm winno się mieć 1/400sek ale VRII tutaj pokazał klasę, więc nad fotką raczej nie będę rozdzierał szat, mam trochę lepsze w galerii, ale propozycja przycięcia w lekką panoramkę wydaje się być sensowna :)

december - wierz mi, ciężar sprzętu to kwestia przyzwyczajenia, lotnicy i przyrodnicy walą nieporuszone foty z ręki 500-tką, a na pokazach jest co robić i nieraz jest to też klika godzin, tutaj ważny jest aspekt finansowy konwerter to 2tys a zyskuje się rewelacyjną jakość na dwukrotnie dłuższej ogniskowej, razem z Tadziem Wilkiem robiliśmy takie szybkie testy, on z 200-400mm F4, i sam mi przyznał ze w prostych porównaniach na bdb monitorze, różnica objawiała się tylko tym że z jego szkła był minimalnie lepszy kontrast, zresztą Pablook ma w swojej galerii wiele swietnych zdjęć z Moraw właśnie z takiego zestawu

Sebastianito
25-03-2011, 15:25
Fajnie to wyglada.

docxxx
25-03-2011, 15:32
Brakuje jedynie czlowieka w oddali, ktory oddalby skale krajobrazu. No chyba, ze te dwa piksele obok wiezy, to jakis czlek ;)

darko
25-03-2011, 15:33
Ja w prawdzie z sigmą 70-200 po bieszczadach łaziłem ale zestaw też swoje waży, po paru godzinach ten ciężar dawał już o sobie znać ale nie na tyle abym na następne wyjścia go nie zabrał

harb
25-03-2011, 15:34
Brakuje jedynie czlowieka w oddali, ktory oddalby skale krajobrazu. No chyba, ze te dwa piksele obok wiezy, to jakis czlek ;)

dokładnie tak, tam stoi ludzik, drugiego było pół stał za nogą masztu i został występlowany :)

Grzybu
25-03-2011, 15:42
być może nawet i światełko mogłoby być ciekawsze ale tę fotkę robiłem z myślą o wypróbowaniu konwertera i bardziej się skupiałem na nieporuszeniu (fota z ręki ) a czas 1/250 sek, co przeczy kanonom, bo dla ogniskowej 400mm winno się mieć 1/400sek ale VRII tutaj pokazał klasę, więc nad fotką raczej nie będę rozdzierał szat, mam trochę lepsze w galerii, ale propozycja przycięcia w lekką panoramkę wydaje się być sensowna :)
Szacun za taką sprawną rękę. Aż strach pomyśleć jak by to wyglądało w moim przypadku, pewnie nawet VR-osiem by nie pomógł ;)
Mam nadzieję, że pokażesz jeszcze jakieś pracę z Tatr. :)

harb
25-03-2011, 16:07
Szacun za taką sprawną rękę. Aż strach pomyśleć jak by to wyglądało w moim przypadku, pewnie nawet VR-osiem by nie pomógł ;)
Mam nadzieję, że pokażesz jeszcze jakieś pracę z Tatr. :)

trochę nefów jeszcze się ostało :)

december
25-03-2011, 16:16

december - wierz mi, ciężar sprzętu to kwestia przyzwyczajenia, lotnicy i przyrodnicy walą nieporuszone foty z ręki 500-tką, a na pokazach jest co robić i nieraz jest to też klika godzin, tutaj ważny jest aspekt finansowy konwerter to 2tys a zyskuje się rewelacyjną jakość na dwukrotnie dłuższej ogniskowej, razem z Tadziem Wilkiem robiliśmy takie szybkie testy, on z 200-400mm F4, i sam mi przyznał ze w prostych porównaniach na bdb monitorze, różnica objawiała się tylko tym że z jego szkła był minimalnie lepszy kontrast, zresztą Pablook ma w swojej galerii wiele swietnych zdjęć z Moraw właśnie z takiego zestawu
Ja akurat do ciężkiego sprzętu jestem przyzwyczajony. Piszesz o pokazach lotniczych i przyrodzie - to jest co innego. Tam wybierasz się w jedno miejsce i fotografujesz kilka godzin ,albo przemieszczasz sie nieznacznie. Możesz użyc statywu, monopodu, trzaskac z reki. Tu waga ma mniejsze znaczenie Ja mówię o sytuacji, gdzie sprzęt samemu trzeba wnieśc na szczyty plecak z jedzeniem ciuchami i sprzetem foto i tachac przez 30 km. Każdy gram ma znaczenie uwierz mi. Jak napisalem w zadnym razie nie podwazam jakosci tego sprzetu ani jego ceny - kazdy ma to na co go stac. Wiem ze Pablook ma ten zestaw, widzialem zdjecia z Moraw. Ale widzialem tez jak taszczy to na Kalenice :) Na jednodniowy wypad bez ciuchów i jedzenia - ok. Ale na więcej dni w górach raczej odpada.

harb
25-03-2011, 16:30
Ja akurat do ciężkiego sprzętu jestem przyzwyczajony. Piszesz o pokazach lotniczych i przyrodzie - to jest co innego. Tam wybierasz się w jedno miejsce i fotografujesz kilka godzin ,albo przemieszczasz sie nieznacznie. Możesz użyc statywu, monopodu, trzaskac z reki. Tu waga ma mniejsze znaczenie Ja mówię o sytuacji, gdzie sprzęt samemu trzeba wnieśc na szczyty plecak z jedzeniem ciuchami i sprzetem foto i tachac przez 30 km. Każdy gram ma znaczenie uwierz mi. Jak napisalem w zadnym razie nie podwazam jakosci tego sprzetu ani jego ceny - kazdy ma to na co go stac. Wiem ze Pablook ma ten zestaw, widzialem zdjecia z Moraw. Ale widzialem tez jak taszczy to na Kalenice :) Na jednodniowy wypad bez ciuchów i jedzenia - ok. Ale na więcej dni w górach raczej odpada.

no tak, ja mam na mysli krótkie wypady :)

december
25-03-2011, 16:43
Natomiast jesli chodzi tez o wygode robienia zdjecia na takim sprzecie to jest to bajka. Robilem zdjecia d3 z 70-200 vrI na operze Tosca i wychodzily mi ostre zdjecia przy 1/30 sek na 150mm :)

ulmus102
25-03-2011, 18:30
harb o jakim konwerterze piszesz? Wytłumacz to dla laika :)

harb
25-03-2011, 20:26
harb o jakim konwerterze piszesz? Wytłumacz to dla laika :)

proszę bardzo http://tech.wp.pl/kat,1,title,Nikon-prezentuje-telekonwerter-AF-S-TC-20E-III,wid,11764755,wiadomosc.html?ticaid=1c02c
pozdrawiam :)

Radek_1
25-03-2011, 21:43
Kapitalne zdjęcie przez swoją oryginalność. Nieczęsto można oglądać tak zacne i udane próby i w dodatku w takich warunkach jakie miałeś wykonane. Szacunek...

Nikonozaur
25-03-2011, 21:45
Fajna fotka, jednak uprzedzam, że oglądam na lapku. Gotuj się na jutro. ;)

wasilewk
25-03-2011, 22:16
Bardzo się podoba !

Pzdr.

dem
25-03-2011, 22:22
Przyjemnie się ogląda. Dobre kolory, zwłaszcza z tyłu na "pierzynie".

Greg77
26-03-2011, 00:25
Ale mieliscie warunki...wow!

pszetak
26-03-2011, 00:50
Ale mieliscie warunki...wow!

To nie warunki.To sprzęt i warsztat się nazywa:- )

Greg77
26-03-2011, 01:09
To nie warunki.To sprzęt i warsztat się nazywa:- )

Bez warunkow to mozesz miec nawet sprzet z NASA a efekty beda takie....zwykle;)

pszetak
26-03-2011, 01:57
O warsztacie zapomniałeś Greg77.

touran
27-03-2011, 20:08
O dzizu, z ręki 400mm i taka fota, Janusz czapką do ziemi.Brawo....Twój świetny warsztat jak to pszetak ują już wszyscy znamy i podziwiamy ale poprę Grzesia że warunki miałeś do tego niesamowite.

jacekz40
28-03-2011, 13:58
bajecznie i tyle, drugi plan marzenie :D

Karbulot
28-03-2011, 19:30
Ładnie, ładnie Janku :) .
Te chmury rzeczywiście były niżej?

MarianS
29-03-2011, 08:58
Świetny kadr no i ten drugi plan.Pozdrawiam

harb
29-03-2011, 09:31
Ładnie, ładnie Janku :) .
Te chmury rzeczywiście były niżej?

no wiesz co !!! podejrzewasz mnie o przesuniecie chmur :):):)

Pawel Pawlak
30-03-2011, 12:10
Piękne miałeś widoki :) Zdjęcie mi się podoba