PDA

Zobacz pełną wersję : Tamron vs Simga

Psychoflesz
17-03-2011, 22:28
Proste pytanie który z tych dwóch obiektywów wybrać ? Mam nadzieje że odpowiedz też prosta :) pozdrawiam.

Sigma 105 mm f/2.8 EX DG Macro
tamron 90/2,8 Di Makro

aparat Nikon D90

bartekk
17-03-2011, 22:39
Ja bym wybrał tamrona ale to tylko na podstawie testów i opinii innych bo niestety nie miałem z żadnym z nich do czynienia

Skubi Glasgow
17-03-2011, 22:53
Ja stawiam na tamrona dobry obiektyw

Feadin
17-03-2011, 23:18
Jeśli planujesz kupić kiedyś portretówkę 85mm, to warto kupić Sigmę 105, aby nie dublować ogniskowych. Tym bardziej, jeśli chcesz mieć obiektyw tylko do makro. Jeśli natomiast chcesz mieć jeden obiektyw i do makro i do portretu, to lepszy będzie Tamron, głównie ze względu na odrobinę lepsze rozmycie tła. Najlepiej przejdź się do sklepu i obejrzyj te obiektywy, Sigma np. ma solidniejszą konstrukcję i o ile dobrze pamiętam ciut większą minimalną odległość ostrzenia a to przy makro bardzo istotne. Najlepiej podepnij i potestuj na niskich przysłonach, bo trafić można na różne, mniej lub bardziej skalibrowane sztuki.

Ja np. miałem niedawno podobny dylemat, szukałem czegoś do makro, i wolałem Sigmę, ale stanęło w końcu na czymś innym, a do makro mam 50mm + pierścienie pośrednie.

Robinson73
24-03-2011, 15:32
Odpowiedź jest prosta oczywiście. Oba są na tym samy poziomie, i konia z rzędem temu kto wskazałby , który z nich daje lepszą jakość zdjęć. Kryterium może być cena , lub jakość wykonania (ale tez bardzo zblizona) , ale to mozesz sobie sam ocenić w sklepie. A jakość rozmycia to subiektywna ocena kazdego z nas.

jumbox
24-03-2011, 15:41
Jeśli planujesz kupić kiedyś portretówkę 85mm, to warto kupić Sigmę 105, aby nie dublować ogniskowych.
pomiędzy 105 a 85 nie ma zbyt dużej różnicy i też się te ogniskowe będą dublować. Jeśli kiedyś ma być zakupiona 85 1.8 to lepiej w tandemie niech będzie np z S1502.8 Macro
Z tych dwóch bierz Tamrona 90 bo blizej mu ogniskową do portretowej 85, choć złego słowa na S105 nie mogę powiedzieć (byłem bardzo zadowolony z tego szkła)