Zobacz pełną wersję : Tamron vs Simga
Psychoflesz
17-03-2011, 22:28
Proste pytanie który z tych dwóch obiektywów wybrać ? Mam nadzieje że odpowiedz też prosta :) pozdrawiam.
Sigma 105 mm f/2.8 EX DG Macro
tamron 90/2,8 Di Makro
aparat Nikon D90
Ja bym wybrał tamrona ale to tylko na podstawie testów i opinii innych bo niestety nie miałem z żadnym z nich do czynienia
Skubi Glasgow
17-03-2011, 22:53
Ja stawiam na tamrona dobry obiektyw
Jeśli planujesz kupić kiedyś portretówkę 85mm, to warto kupić Sigmę 105, aby nie dublować ogniskowych. Tym bardziej, jeśli chcesz mieć obiektyw tylko do makro. Jeśli natomiast chcesz mieć jeden obiektyw i do makro i do portretu, to lepszy będzie Tamron, głównie ze względu na odrobinę lepsze rozmycie tła. Najlepiej przejdź się do sklepu i obejrzyj te obiektywy, Sigma np. ma solidniejszą konstrukcję i o ile dobrze pamiętam ciut większą minimalną odległość ostrzenia a to przy makro bardzo istotne. Najlepiej podepnij i potestuj na niskich przysłonach, bo trafić można na różne, mniej lub bardziej skalibrowane sztuki.
Ja np. miałem niedawno podobny dylemat, szukałem czegoś do makro, i wolałem Sigmę, ale stanęło w końcu na czymś innym, a do makro mam 50mm + pierścienie pośrednie.
Robinson73
24-03-2011, 15:32
Odpowiedź jest prosta oczywiście. Oba są na tym samy poziomie, i konia z rzędem temu kto wskazałby , który z nich daje lepszą jakość zdjęć. Kryterium może być cena , lub jakość wykonania (ale tez bardzo zblizona) , ale to mozesz sobie sam ocenić w sklepie. A jakość rozmycia to subiektywna ocena kazdego z nas.
Jeśli planujesz kupić kiedyś portretówkę 85mm, to warto kupić Sigmę 105, aby nie dublować ogniskowych.
pomiędzy 105 a 85 nie ma zbyt dużej różnicy i też się te ogniskowe będą dublować. Jeśli kiedyś ma być zakupiona 85 1.8 to lepiej w tandemie niech będzie np z S1502.8 Macro
Z tych dwóch bierz Tamrona 90 bo blizej mu ogniskową do portretowej 85, choć złego słowa na S105 nie mogę powiedzieć (byłem bardzo zadowolony z tego szkła)