Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Tamron vs Simga

Domyślnie Tamron vs Simga

Proste pytanie który z tych dwóch obiektywów wybrać ? Mam nadzieje że odpowiedz też prosta pozdrawiam.

Sigma 105 mm f/2.8 EX DG Macro
    tamron 90/2,8 Di Makro

aparat Nikon D90

Domyślnie

Ja bym wybrał tamrona ale to tylko na podstawie testów i opinii innych bo niestety nie miałem z żadnym z nich do czynienia
    d7100 VELBON SHERPA 250R

Domyślnie

Ja stawiam na tamrona dobry obiektyw
    Nikon D 90 N18-105VR T 90 2,8

Domyślnie

Jeśli planujesz kupić kiedyś portretówkę 85mm, to warto kupić Sigmę 105, aby nie dublować ogniskowych. Tym bardziej, jeśli chcesz mieć obiektyw tylko do makro. Jeśli natomiast chcesz mieć jeden obiektyw i do makro i do portretu, to lepszy będzie Tamron, głównie ze względu na odrobinę lepsze rozmycie tła. Najlepiej przejdź się do sklepu i obejrzyj te obiektywy, Sigma np. ma solidniejszą konstrukcję i o ile dobrze pamiętam ciut większą minimalną odległość ostrzenia a to przy makro bardzo istotne. Najlepiej podepnij i potestuj na niskich przysłonach, bo trafić można na różne, mniej lub bardziej skalibrowane sztuki.

Ja np. miałem niedawno podobny dylemat, szukałem czegoś do makro, i wolałem Sigmę, ale stanęło w końcu na czymś innym, a do makro mam 50mm + pierścienie pośrednie.
    SLT-A57 | Σ 8-16mm F4,5-5,6 DC HSM | S DT 18-135mm F3,5-5,6 SAM | T 200-400 F5,6 LD IF
    Pentacon 29mm F2,8 Electric MC | Pallas 135mm F2,8 Magenta AM
    YN-460-II | ThinkTank Speed Demon

Domyślnie

Odpowiedź jest prosta oczywiście. Oba są na tym samy poziomie, i konia z rzędem temu kto wskazałby , który z nich daje lepszą jakość zdjęć. Kryterium może być cena , lub jakość wykonania (ale tez bardzo zblizona) , ale to mozesz sobie sam ocenić w sklepie. A jakość rozmycia to subiektywna ocena kazdego z nas.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Feadin Zobacz posta
    Jeśli planujesz kupić kiedyś portretówkę 85mm, to warto kupić Sigmę 105, aby nie dublować ogniskowych.
    pomiędzy 105 a 85 nie ma zbyt dużej różnicy i też się te ogniskowe będą dublować. Jeśli kiedyś ma być zakupiona 85 1.8 to lepiej w tandemie niech będzie np z S1502.8 Macro
    Z tych dwóch bierz Tamrona 90 bo blizej mu ogniskową do portretowej 85, choć złego słowa na S105 nie mogę powiedzieć (byłem bardzo zadowolony z tego szkła)
    JumboX
    D750, D90, N18-35G, N28-105D IF, N35 1.8G, N50 1.8G N851.8D, S150 2.8, T150-600, SB-900

Uprawnienia umieszczania postów