Zobacz pełną wersję : Canon or Nikon.
Witam,
Sprawa wygląda w ten sposób, że znajomemu padł poraz drugi (drugi egemplarz) Tamron 17-50 w Canonie 30D ma do tego tylko 50mm 1.8. Body sprawne (powiedzmy, swoje lata już ma).
i teraz jakie waszym zdaniem są najciekawsze opcje 17-40L za ~2700 i potrzymać 30D a potem być może za niedługo zamienić ale tutaj kolejne pytanie na co? 600D/60D/7D?
czy może Nikkona D90 z 18-105, teraz w FJ 3085PLN jest moim zdaniem atrakcyjna cena?
czy może jeszcze inne kombinacje?
Poczytałem dzisiaj o tej eLce i o podanych wyżej body, ale to co człowiek czyta to tyle opini co postów w necie.
Być może ktoś miał podobne kwestie do przemyślenia, a być może są też osoby posiadające oba systemy.
Zapraszam do podzielenia się opiniami w wątku.
Sapphiron
17-03-2011, 11:40
Ani Canon, ani Nikon ;) Tylko Fuji!
wasilewk
17-03-2011, 11:45
Tiaaaa... ...to ja bym musiał napisać "tylko D700!"...
Wg mnie ważne jest otoczenie techniczne. Jeśli znajomy ma przyjaciół w Canonie, to nie ma wyboru. Chyba, że teraz jest sam w "C" a znajomi mają Nikona - w takim razie wybór prosty.
Pzdr.
P.S.
Fuji (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2324498&postcount=1061)
17-40L jest super, ale na pełnej klatce, na 30D też od biedy można, ale chyba lepszym rozwiązaniem będzie np. używany Canon 17-55/f2,8 IS. Ewentualnie ciemniejszy, ale z ciekawym zakresem i stabilizacją Canon 15-85mm, taki odpowiednik Nikkora 16-85VR.
pozdr
Wg mnie ważne jest otoczenie techniczne. Jeśli znajomy ma przyjaciół w Canonie, to nie ma wyboru. Chyba, że teraz jest sam w "C" a znajomi mają Nikona - w takim razie wybór prosty.
Otoczenie nie ma nic do rzeczy, chyba, ze ktoś wiecznie sępi obiektywy czy inne akcesoria. U nas w GKJocie zaczyna się robić ciekawie pod względem sprzętu, bo zaczyna być coraz bardziej zróżnicowany. Są ludzie z Canonami, są z Pentaksami. Sam często uderzam w plener z kumplem pentaksiarzem. No chyba, ze celem posiadania sprzętu jest onanizowanie się nim a nie robienie zdjęć, wtedy tak, otoczenie jest ważne.
Zorro1212
17-03-2011, 12:22
Jako byly kanonier powiem ze warto isc w Nikona tylko trzeba pamietac ze moze to byc bardziej kosztowne niz sprzet canona
wasilewk
17-03-2011, 12:27
Otoczenie nie ma nic do rzeczy, chyba, ze ktoś wiecznie sępi obiektywy czy inne akcesoria. U nas w GKJocie zaczyna się robić ciekawie pod względem sprzętu, bo zaczyna być coraz bardziej zróżnicowany. Są ludzie z Canonami, są z Pentaksami. Sam często uderzam w plener z kumplem pentaksiarzem. No chyba, ze celem posiadania sprzętu jest onanizowanie się nim a nie robienie zdjęć, wtedy tak, otoczenie jest ważne.
Ja pisałem na podstawie moich doświadczeń. Miałem trzech kolegów, z których jeden przeszedł na "C" ale dwóch zostało w Nikonie. Ja sam często korzystałem z ich sprzętu i wzajemnie (to jest to o czym piszesz). Jednak dla mnie ważniejsze są wspólne doświadczenia i rady w foceniu danym sprzętem i danym systemem. Często bywa, że wspólnie rozwiązujemy problemy zarówno techniczne, jak i artystyczne (
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon12.gif)). Lepiej mieć jakąś pomoc niż jej nie mieć.
Pzdr.
17-40L jest super, ale na pełnej klatce
to mam chyba jakas pelniejsza klatke, bo super to on nie jest ;)
jest fajny i bardzo go lubie, ale nieodmiennie w rogach klatki 35mm to on nie jest king Bruce Lee karate mistrz ;)
Ewentualnie ciemniejszy, ale z ciekawym zakresem i stabilizacją Canon 15-85mm, taki odpowiednik Nikkora 16-85VR.
dokladnie tak bym kombinowal. jak jest przyzwyczajony do korpusu, to niech walczy. D90 nie jest tu nie wiadomo jak lepszy.