Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Canon or Nikon.

Domyślnie Canon or Nikon.

Witam,

Sprawa wygląda w ten sposób, że znajomemu padł poraz drugi (drugi egemplarz) Tamron 17-50 w Canonie 30D ma do tego tylko 50mm 1.8. Body sprawne (powiedzmy, swoje lata już ma).

i teraz jakie waszym zdaniem są najciekawsze opcje 17-40L za ~2700 i potrzymać 30D a potem być może za niedługo zamienić ale tutaj kolejne pytanie na co? 600D/60D/7D?

czy może Nikkona D90 z 18-105, teraz w FJ 3085PLN jest moim zdaniem atrakcyjna cena?
    czy może jeszcze inne kombinacje?

Poczytałem dzisiaj o tej eLce i o podanych wyżej body, ale to co człowiek czyta to tyle opini co postów w necie.
    Być może ktoś miał podobne kwestie do przemyślenia, a być może są też osoby posiadające oba systemy.

Zapraszam do podzielenia się opiniami w wątku.
    NIKON D800 | N24-70mm 2.8| N50mm 1.8D| N85mm 1.8G| N70-200VR| SB-900

Domyślnie

Ani Canon, ani Nikon Tylko Fuji!

Domyślnie

Tiaaaa... ...to ja bym musiał napisać "tylko D700!"...

Wg mnie ważne jest otoczenie techniczne. Jeśli znajomy ma przyjaciół w Canonie, to nie ma wyboru. Chyba, że teraz jest sam w "C" a znajomi mają Nikona - w takim razie wybór prosty.

Pzdr.

P.S.
    Fuji
    Ostatnio edytowane przez wasilewk ; 17-03-2011 o 11:50
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

17-40L jest super, ale na pełnej klatce, na 30D też od biedy można, ale chyba lepszym rozwiązaniem będzie np. używany Canon 17-55/f2,8 IS. Ewentualnie ciemniejszy, ale z ciekawym zakresem i stabilizacją Canon 15-85mm, taki odpowiednik Nikkora 16-85VR.
    pozdr
    było żółto i czerwono
    był też FUJI, ale wykończyła go czerwona zaraza
    fotografie Stankiewicz Tomasz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasilewk Zobacz posta
    Wg mnie ważne jest otoczenie techniczne. Jeśli znajomy ma przyjaciół w Canonie, to nie ma wyboru. Chyba, że teraz jest sam w "C" a znajomi mają Nikona - w takim razie wybór prosty.
    Otoczenie nie ma nic do rzeczy, chyba, ze ktoś wiecznie sępi obiektywy czy inne akcesoria. U nas w GKJocie zaczyna się robić ciekawie pod względem sprzętu, bo zaczyna być coraz bardziej zróżnicowany. Są ludzie z Canonami, są z Pentaksami. Sam często uderzam w plener z kumplem pentaksiarzem. No chyba, ze celem posiadania sprzętu jest onanizowanie się nim a nie robienie zdjęć, wtedy tak, otoczenie jest ważne.
    Ostatnio edytowane przez zdyboo ; 17-03-2011 o 12:13
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Jako byly kanonier powiem ze warto isc w Nikona tylko trzeba pamietac ze moze to byc bardziej kosztowne niz sprzet canona
    Fotografia dla zabawy nie dla zarobku!!!
    D600,Zeiss 35mm F2,N 60/2.8D,N 85mm 1.4 AI-S,N 105mm 2.5 AI-S,N 105mm DC,N 28-80mm f/3.3-5.6g,Tamron 19-35mm

Wink

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Otoczenie nie ma nic do rzeczy, chyba, ze ktoś wiecznie sępi obiektywy czy inne akcesoria. U nas w GKJocie zaczyna się robić ciekawie pod względem sprzętu, bo zaczyna być coraz bardziej zróżnicowany. Są ludzie z Canonami, są z Pentaksami. Sam często uderzam w plener z kumplem pentaksiarzem. No chyba, ze celem posiadania sprzętu jest onanizowanie się nim a nie robienie zdjęć, wtedy tak, otoczenie jest ważne.
    Ja pisałem na podstawie moich doświadczeń. Miałem trzech kolegów, z których jeden przeszedł na "C" ale dwóch zostało w Nikonie. Ja sam często korzystałem z ich sprzętu i wzajemnie (to jest to o czym piszesz). Jednak dla mnie ważniejsze są wspólne doświadczenia i rady w foceniu danym sprzętem i danym systemem. Często bywa, że wspólnie rozwiązujemy problemy zarówno techniczne, jak i artystyczne (). Lepiej mieć jakąś pomoc niż jej nie mieć.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek s Zobacz posta
    17-40L jest super, ale na pełnej klatce
    to mam chyba jakas pelniejsza klatke, bo super to on nie jest
    jest fajny i bardzo go lubie, ale nieodmiennie w rogach klatki 35mm to on nie jest king Bruce Lee karate mistrz

Cytat Zamieszczone przez tomek s Zobacz posta
    Ewentualnie ciemniejszy, ale z ciekawym zakresem i stabilizacją Canon 15-85mm, taki odpowiednik Nikkora 16-85VR.
    dokladnie tak bym kombinowal. jak jest przyzwyczajony do korpusu, to niech walczy. D90 nie jest tu nie wiadomo jak lepszy.

Uprawnienia umieszczania postów