PDA

Zobacz pełną wersję : Dell m70 - jaki dysk?

Sapphiron
17-03-2011, 11:21
Witajcie,

Czy jest jakiś szpecu na forum który mógłby doradzić jaki siedzi w środku dysk (technologia, bo pojemność znam ;) ) i na jaki można go zamienić?

Otóż, standardowy dysk który był wstawiony już dogorywa powoli, a lapek bardzo zacny także nie chciałbym się raczej z nim rozstawać.

Tak więc jaki dysk można tam wpasować i jaka pojemność maxymalna?

Pozdrawiam

Tom01
17-03-2011, 13:51
Na 99% dysk ATA. Producent mówi o max 100GB, ale do podobnych komputerów, tylko sprzedawanych jako seria Inspiron, bodajże 8600, są równoległe modele Inspiron i Precision, różnice kosmetyczne, montowałem dyski większe. Większych niż 250GB jako ATA się chyba nie robi.

Nawiasem mówiąc sprawdzenie interfejsu dysku jest z reguły banalnie proste. Dysk jest pod klapką pod spodem, rzadziej pod klawiaturą.

Link do specyfikacji: http://www.dell.com/downloads/global/products/precn/en/spec_precn_m70_en.pdf

Sapphiron
17-03-2011, 13:58
Hmmm... a to dziwne z tym "zaleceniem" producenta bo ja mam u siebie 160Gb i śmigało ładnie przez ten czas...

A wracając do drugiej części tematu, jaki można teraz dysk tam wstawić? czy są przejściówki pod SATA albo SSD? albo coś w tym stylu?

Tom01
17-03-2011, 14:03
Hmmm... a to dziwne z tym "zaleceniem" producenta

Pewnie po prostu większych wówczas nie było w ofercie DELL'a. ;)

A wracając do drugiej części tematu, jaki można teraz dysk tam wstawić?

Taki sam.

czy są przejściówki pod SATA albo SSD? albo coś w tym stylu?

Są, ale nic nie warte i nie wejdą gabarytowo. SSD może być wykonany jako ATA, choć to białe kruki.

Majek
17-03-2011, 14:06
Przejściówki z ATA do Serial ATA są, ale pytanie, czy taka przejściówka się zmieści we wnęce na dysk. Może to być problem.

Tom01
17-03-2011, 14:17
Przejściówki z ATA do Serial ATA są, ale pytanie, czy taka przejściówka się zmieści we wnęce na dysk. Może to być problem.

Nie wejdzie na pewno. DELL ma najczęściej dysk wsuwany bezpośrednio w gniazdo na płycie. Dystans w kieszeni dysku to około 5mm. Ewentualnie w niektórych modelach przez specjalną przejściówkę na szynę, wolnego miejsca podobnie wiele. Dałoby się może zmieścić przejściówkę ATA-SATA lub ATA-PATA i dysk SSD 1,8", ale to już rzeźba. Proponuję poszukać SSD ATA albo wsadzić dobry dysk mechaniczny i nie kombinować. Dobre to Seagate Momentus i niebieskie WD.

Sapphiron
17-03-2011, 14:27
Dobre to Seagate Momentus i niebieskie WD.

Momentus z tego co wyczytałem na forum wykładają się jak muchy po muchozolu...

A WD niebieckie czy Black widziałem tylko w wersji SATA...

Tom01
17-03-2011, 14:35
Momentus z tego co wyczytałem na forum wykładają się jak muchy po muchozolu...

Mam zgoła przeciwne doświadczenia. Co prawda nie są to jakieś wielkie ilości, ale nigdy żaden Momentus z jakim miałem styczność, nie padł.