Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Dell m70 - jaki dysk?

Witajcie,

Czy jest jakiś szpecu na forum który mógłby doradzić jaki siedzi w środku dysk (technologia, bo pojemność znam ) i na jaki można go zamienić?

Otóż, standardowy dysk który był wstawiony już dogorywa powoli, a lapek bardzo zacny także nie chciałbym się raczej z nim rozstawać.

Tak więc jaki dysk można tam wpasować i jaka pojemność maxymalna?

Pozdrawiam

Domyślnie

Na 99% dysk ATA. Producent mówi o max 100GB, ale do podobnych komputerów, tylko sprzedawanych jako seria Inspiron, bodajże 8600, są równoległe modele Inspiron i Precision, różnice kosmetyczne, montowałem dyski większe. Większych niż 250GB jako ATA się chyba nie robi.

Nawiasem mówiąc sprawdzenie interfejsu dysku jest z reguły banalnie proste. Dysk jest pod klapką pod spodem, rzadziej pod klawiaturą.

Link do specyfikacji: http://www.dell.com/downloads/global...ecn_m70_en.pdf
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 17-03-2011 o 13:56
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Hmmm... a to dziwne z tym "zaleceniem" producenta bo ja mam u siebie 160Gb i śmigało ładnie przez ten czas...

A wracając do drugiej części tematu, jaki można teraz dysk tam wstawić? czy są przejściówki pod SATA albo SSD? albo coś w tym stylu?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sapphiron Zobacz posta
    Hmmm... a to dziwne z tym "zaleceniem" producenta
    Pewnie po prostu większych wówczas nie było w ofercie DELL'a.

A wracając do drugiej części tematu, jaki można teraz dysk tam wstawić?
    Taki sam.

czy są przejściówki pod SATA albo SSD? albo coś w tym stylu?
    Są, ale nic nie warte i nie wejdą gabarytowo. SSD może być wykonany jako ATA, choć to białe kruki.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Przejściówki z ATA do Serial ATA są, ale pytanie, czy taka przejściówka się zmieści we wnęce na dysk. Może to być problem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Majek Zobacz posta
    Przejściówki z ATA do Serial ATA są, ale pytanie, czy taka przejściówka się zmieści we wnęce na dysk. Może to być problem.
    Nie wejdzie na pewno. DELL ma najczęściej dysk wsuwany bezpośrednio w gniazdo na płycie. Dystans w kieszeni dysku to około 5mm. Ewentualnie w niektórych modelach przez specjalną przejściówkę na szynę, wolnego miejsca podobnie wiele. Dałoby się może zmieścić przejściówkę ATA-SATA lub ATA-PATA i dysk SSD 1,8", ale to już rzeźba. Proponuję poszukać SSD ATA albo wsadzić dobry dysk mechaniczny i nie kombinować. Dobre to Seagate Momentus i niebieskie WD.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Dobre to Seagate Momentus i niebieskie WD.

Momentus z tego co wyczytałem na forum wykładają się jak muchy po muchozolu...

A WD niebieckie czy Black widziałem tylko w wersji SATA...

Domyślnie

Momentus z tego co wyczytałem na forum wykładają się jak muchy po muchozolu...
    Mam zgoła przeciwne doświadczenia. Co prawda nie są to jakieś wielkie ilości, ale nigdy żaden Momentus z jakim miałem styczność, nie padł.

Uprawnienia umieszczania postów