PDA

Zobacz pełną wersję : LR

Michał Marczewski
16-03-2011, 22:46
Witam
Na początku przepraszam jeśli powtórzę inny post, mam do was parę pytań ( jestem laikiem )

1. Jaki Program, Czy Lightroom jest dobry ?
2. Robię rawy potem wrzucam do LR zapisuje w JPG ( Bo Tiwów nie można wrzucać do Interentu, i trudno przeglądać w PC ) potem wrzucam do Irfana i Tylko zmieniwszy rozdzielczość
3. Jak Dobrze robie, 2. To Powiedzcie mi Jak zapisywać te Fotki z LR żeby nie pozbyć się exifów ?
4. Proszę mówicie do mnie jak do 4 latka, krok po kroku

lechupe
16-03-2011, 23:00
Jak na 4-latka to zagadnienia nieco za trudne, jak sądzę...:-)

Ale LR to dobry program, to, ze zapisujesz do jpg to tez dobrze, opcja z zapisywaniem/kasowaniem exifów jest prawdopodobnie dostepna przy zapisywaniu jpg-ów (tak jest przynajmniej w PS )

A tak w ogóle, dla laików polecam najpierw lekturę podstaw obsługi , a również dowolną pozycję opisującą przebieg pracy (czyli workflow)

bahuone
16-03-2011, 23:41
http://allegro.pl/sekrety-cyfrowej-ciemni-scotta-kelbyego-profiteo-i1463208037.html i wszystko w temacie. Link pierwszy lepszy.

Michał Marczewski
17-03-2011, 00:47
Zadałem pytanie w jednej kwestii a Ty wskazujesz mi podręcznik LR.... Ja chce tylko 1 rzecz,.

look
17-03-2011, 08:19
pozbywasz się exif'ów, bo w opcjach eksportu zaznaczyłeś w zakładce "Metadata" -> "Minimize Embedded Metadata" (w sensie zaznaczyłeś "checkbox"). Odznacz tą opcję (checkbox pusty) i zapisze Ci jpegi z danymi exif

mateo912
17-03-2011, 09:06
Witam
Na początku przepraszam jeśli powtórzę inny post, mam do was parę pytań ( jestem laikiem )

1. Jaki Program, Czy Lightroom jest dobry ?
2. Robię rawy potem wrzucam do LR zapisuje w JPG ( Bo Tiwów nie można wrzucać do Interentu, i trudno przeglądać w PC ) potem wrzucam do Irfana i Tylko zmieniwszy rozdzielczość
3. Jak Dobrze robie, 2. To Powiedzcie mi Jak zapisywać te Fotki z LR żeby nie pozbyć się exifów ?
4. Proszę mówicie do mnie jak do 4 latka, krok po kroku

1: dobry
2: przy eksporcie JPG ustawiasz do jakiej rozdzielczości/wymiarów na dłuższym/krótszym boku.
3: Minimize Embedded Metadata ma być odznaczone(checkbox ma być pusty)
4: prościej się chyba nie da:)

Michał Marczewski
17-03-2011, 16:38
look i Mateo !

BARDZO Dziękuje ;>

look
17-03-2011, 16:42
nie ma sprawy...btw jeśli przy eksporcie zależy Ci na tym, żeby dłuższy bok niezależnie od formatu zdjęcia miał określoną wielkość np 1000 pix to w miejscu gdzie wpisujesz wymiary obrazu wynikowego w oknie dialogowym dotyczącym eksportu podaj jako oba wymiary 1000 pix. Wtedy niezależnie od formatu obrazu (w sensie zdjęcie poziome lub pionowe) program zachowa oryginalne stosunki boków w ten sposób, aby dłuższy bok miał 1000 pix.

Michał Marczewski
17-03-2011, 17:05
a jednak jest problem

http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2011-03/fba587b9/12333.jpg.html

Co mam zaznaczyć? ; >

Michał Marczewski
17-03-2011, 17:06
a jednak jest problem

http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2011-03/fba587b9/12333.jpg.html

Co mam zaznaczyć odznaczyć ?

rychu_cmg
17-03-2011, 17:14
Jak nie masz opanowanych podstaw angielskiego to zainstaluj spolszczenie:
http://www.wimal.com.pl/polski_interfejs_dla_adobe_photoshop_lightroom_3.x ml

Żeby wszystkie opcje w menu górnym były aktywne musisz mieć zaimportowane jakieś zdjęcia do biblioteki.
Tak jak kolega wyżej proponuję Ci zakup tej książki. Będzie Ci łatwiej zrozumieć zasady działania tego programu.

Michał Marczewski
17-03-2011, 17:52
Przemyślałem i zamówiłem, a Co do Spolszcznia mam wersje portable a tam nie działa ; (

mateo912
17-03-2011, 19:51
nie ma sprawy...btw jeśli przy eksporcie zależy Ci na tym, żeby dłuższy bok niezależnie od formatu zdjęcia miał określoną wielkość np 1000 pix to w miejscu gdzie wpisujesz wymiary obrazu wynikowego w oknie dialogowym dotyczącym eksportu podaj jako oba wymiary 1000 pix. Wtedy niezależnie od formatu obrazu (w sensie zdjęcie poziome lub pionowe) program zachowa oryginalne stosunki boków w ten sposób, aby dłuższy bok miał 1000 pix.

Look nie wiem czy napisałeś tak przez skrót myślowy czy z innego powodu ale przy eksporcie JPG i wyborze "Long Edge" wpisujesz ile px ma mieć TYLKO dłuższy bok. LR sam dobierze długość krótszego (z zachowaniem proporcji) i bez znaczenia będzie czy to zdjęcie pionowe czy poziome, zawsze jeden bok jest dłuższy.

Vinci
17-03-2011, 22:37
Michale, jeśli nie lubisz czytać (naprawdę, bez żadnej złośliwości z mojej strony) to do zapoznania się z urokami LR polecam video - kurs Lightrooma z polskiego EduWeba.
Nie podaję linka, żeby nie było, że reklamuję, bo nie mam u nich udziału, ale warto zwłaszcza że jest oczywiście po polsku (przy czym LR w wersji angielskiej) i niezbyt drogo. Całość dość łopatologicznie podana, kilka podpowiedzi, których nie znałem. Nauczysz sie w zasadzie całego LR- a, a jedynym minusem jest tylko lektor, który ma mało "estradowy głos" i jak filmiki oglądałem wieczorem to usypiałem przed ekranem :razz:. Ale ogólnie jest OK.

look
18-03-2011, 08:18
Mateo912 bałem się już wchodzić w dodatkową listę wybieralną, więc napisałem to tak jak się wyświetla okno eksportu czyli opcja width&height. Przy wpisaniu w oba okienka dłuższego boku działa identycznie. Natomiast masz rację, że "zgodnie ze sztuką" jest opcja wyboru dotycząca definiowania dłuższego boku :)

Michał Marczewski
18-03-2011, 19:01
Haha, to akurat lubię robić ;P
Poradziłem już sobie, ściągnąłem spolszczenie do LR 3.2 <-- Wcześniej myślałem że nie będzie ono mi potrzebne... a jednak ! : P
Dziękuje wam bardzo za pomoc !!