Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: LR

Domyślnie LR

Witam
    Na początku przepraszam jeśli powtórzę inny post, mam do was parę pytań ( jestem laikiem )

1. Jaki Program, Czy Lightroom jest dobry ?
    2. Robię rawy potem wrzucam do LR zapisuje w JPG ( Bo Tiwów nie można wrzucać do Interentu, i trudno przeglądać w PC ) potem wrzucam do Irfana i Tylko zmieniwszy rozdzielczość
    3. Jak Dobrze robie, 2. To Powiedzcie mi Jak zapisywać te Fotki z LR żeby nie pozbyć się exifów ?
    4. Proszę mówicie do mnie jak do 4 latka, krok po kroku

Domyślnie

Jak na 4-latka to zagadnienia nieco za trudne, jak sądzę...

Ale LR to dobry program, to, ze zapisujesz do jpg to tez dobrze, opcja z zapisywaniem/kasowaniem exifów jest prawdopodobnie dostepna przy zapisywaniu jpg-ów (tak jest przynajmniej w PS )

A tak w ogóle, dla laików polecam najpierw lekturę podstaw obsługi , a również dowolną pozycję opisującą przebieg pracy (czyli workflow)
    I'm not always right, but I'm never wrong...

Domyślnie

Zadałem pytanie w jednej kwestii a Ty wskazujesz mi podręcznik LR.... Ja chce tylko 1 rzecz,.

Domyślnie

pozbywasz się exif'ów, bo w opcjach eksportu zaznaczyłeś w zakładce "Metadata" -> "Minimize Embedded Metadata" (w sensie zaznaczyłeś "checkbox"). Odznacz tą opcję (checkbox pusty) i zapisze Ci jpegi z danymi exif

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michał Marczewski Zobacz posta
    Witam
    Na początku przepraszam jeśli powtórzę inny post, mam do was parę pytań ( jestem laikiem )

1. Jaki Program, Czy Lightroom jest dobry ?
    2. Robię rawy potem wrzucam do LR zapisuje w JPG ( Bo Tiwów nie można wrzucać do Interentu, i trudno przeglądać w PC ) potem wrzucam do Irfana i Tylko zmieniwszy rozdzielczość
    3. Jak Dobrze robie, 2. To Powiedzcie mi Jak zapisywać te Fotki z LR żeby nie pozbyć się exifów ?
    4. Proszę mówicie do mnie jak do 4 latka, krok po kroku
    1: dobry
    2: przy eksporcie JPG ustawiasz do jakiej rozdzielczości/wymiarów na dłuższym/krótszym boku.
    3: Minimize Embedded Metadata ma być odznaczone(checkbox ma być pusty)
    4: prościej się chyba nie da
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

look i Mateo !

BARDZO Dziękuje ;>

Domyślnie

nie ma sprawy...btw jeśli przy eksporcie zależy Ci na tym, żeby dłuższy bok niezależnie od formatu zdjęcia miał określoną wielkość np 1000 pix to w miejscu gdzie wpisujesz wymiary obrazu wynikowego w oknie dialogowym dotyczącym eksportu podaj jako oba wymiary 1000 pix. Wtedy niezależnie od formatu obrazu (w sensie zdjęcie poziome lub pionowe) program zachowa oryginalne stosunki boków w ten sposób, aby dłuższy bok miał 1000 pix.

Domyślnie

a jednak jest problem

http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2011-0...12333.jpg.html

Co mam zaznaczyć? ; >
    Ostatnio edytowane przez Michał Marczewski ; 17-03-2011 o 17:28

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michał Marczewski Zobacz posta
    Co mam zaznaczyć odznaczyć ?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów