Zobacz pełną wersję : D7000 problem z obiektywami
fragmatic
15-03-2011, 19:42
Witam serdecznie.
Dziś kurier dostarczył mi mój świeżo zakupiony, nowiutki D7000. Po rozpakowaniu itp., itd., zamocowałem do niego obiektyw Nikkor 50mm 1.8 i zablokowałem na nim przysłonę na 22. Mimo to aparat nie chce działać i ciągle wyświetla błąd F Error. Nic nie pomagają zmiany obiektywu, z każdym jaki mocowałem sytuacja wygląda tak samo lub aparat wyświetla f0, tak jakby obiektywu w ogóle nie było. Zakładałem dwie różne Sigmy oraz identyczną, starszą 50-tkę. Czy ktoś z was miał podobny problem z tym aparatem? Można to jakoś rozwiązać samemu, czy pozostaje próba zwrotu aparatu lub serwis?
Pozdrawiam.
wasilewk
15-03-2011, 19:47
Ustaw tryb manual i sprawdź.
Dziwna raczej sprawa. Chyba jest jakiś problem po stronie przeniesienia przysłony. Najlepiej jakbyś podpioł jakiś obiektyw typu AF-S G i sprawdził. Jak nie zadziała to zwracaj aparat.
fragmatic
15-03-2011, 19:52
Za każdym razem to samo, niezależnie od trybu.
gadzeciarz
15-03-2011, 19:59
Sory że tak zapytam ale rozumiem że znasz aparat i jego ustawienia?
Nikkor 50mm 1.8 mam na swoim domowym wyposażeniu i działa z D7000 bardzo dobrze. Zaraz po zakupie miałem problemy z kilkoma obiektywami i z tym korpusem lecz po kilkunastu próbach podpinania co rusz nowych szkiełek nagle wszystko zaczęło działać normalnie,pisałem o tym gdzieś w innym wątku.
Do serwisu nie wysyłaj - jak już zwrot. Te aparaty podobno nawet 100% sprawne trzeba do serwisu wysyłać. Ale przynajmniej można się nim pocieszyć kilka dni po zakupie, a u ciebie klapa :-(
Styki w body czyste? Bateria naładowana? Karta pamięci pewna?
fragmatic
15-03-2011, 20:30
Z d7000 mam po raz drugi do czynienia, po raz pierwszy testowałem go krótko w tamtym tygodniu więc nie powiem, że znam go idealnie. Gadzeciarz, czy Twój problem z obiektywami polegał na tym samym, co mój? Popróbuję jeszcze jutro z innymi szkłami. Karta pamięci to Lexar SD 16gb nowa, bateria nowa w komplecie w trakcie rozładowywania, styki w porządku.
Z d7000 mam po raz drugi do czynienia, po raz pierwszy testowałem go krótko w tamtym tygodniu więc nie powiem, że znam go idealnie. .
a co było nie tak za pierwszym razem?
Podane objawy wydają się wskazywac na brak komunikacji między body a obiektywami. Niemożliwe, aby kilka szkiełek było trefnych, zwłaszcza, że do tej pory działały OK?
fragmatic
15-03-2011, 20:41
za pierwszym razem wszystko bylo ok - bawilem sie aparatem kolezanki, ktora sprawila go sobie wczesniej. dzis odebralem swoj wlasny model. wszystkie szkla, ktore sprawdzalem byly do tej pory uzytkowane bez zadnych problemow. spotkalem sie wrecz z podobym problemem na jednym z angielskich forum - tam chlopak pisal, ze w serwisie wymieniono mu jakas niewielka czesc gdzies na stykach body...
bo styki w body to jedyne miejsce które może być odpowiedzialne, zanim ruszysz do serwisu, spróbuj przetrzeć styki w body dokładnie spirytusem (w obiektywach profilaktycznie też) i powtórz testowanie. Może akurat drgnie?
fragmatic
15-03-2011, 20:58
ok, powalcze jeszcze jutro, dam znac, czy cos zatrybi. dzieki.
gadzeciarz
15-03-2011, 21:08
Problem podobny był o ile sobie przypominam i to zaraz po zakupie ale" ruską" metodą podpiąłem bo nerwowy jestem i do dziś działa ;-)
fragmatic
16-03-2011, 11:38
Próbowałem jeszcze z obiektywami Sigma 10-20 mm D, Nikkor 70-300 mm AF-S, Tamron 17-50 mm i Nikkor 35 mm. Za każdym razem to samo - f0 jakby szkła w ogóle nie było.
Kundzior
17-03-2011, 11:15
Odeślij sprzedawcy.
Art Erie
17-03-2011, 11:20
A wklepałeś w puszce minimalny otwór przesłony?
bright_orange
17-03-2011, 11:35
Ble po co na w puszkę wpisywać? Przecież na problem z obiektywamg z automatyką. A nie z obiektywami bez cpu. Ją bym odesłał puszkę. Jeszcze ew. Przywrócić puszkę do ustawień fabrycznych. Pozdrawiam:)
Sent from my GT540 using Tapatalk
fragmatic
17-03-2011, 21:31
Reset ustawień też nie pomagał, odesłałem aparat. Dzięki.
Kundzior
17-03-2011, 21:53
Bdb zrobiłeś.