PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Dorota ;)

PBmarkII
14-03-2011, 17:29
Witam. Zdjęcie doroty :) Obróbka u mnie leży i kwiczy więc z góry się do tego przyznaje :)
Czekam na ocene i cenne rady :)
Pozdrawiam.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img84.imageshack.us/img84/7562/img0257jj.jpg)

Wklejam tak bo nie chce się wyświetalac normalnie :P

jacek.gold
14-03-2011, 17:39
nie widać więc wstawię w zastępstwie autora

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://zapodaj.net/images/bd371d921a7e.jpg)

fakt leży i kwiczy
ale już wiesz jak podpisać i to z ambicjami ;)

eagis
14-03-2011, 18:59
Co wy macie z tymi podpisami? Zdjęcie godne bardzo początkującego posiadacza aparatu ale "..... Photography" jest.

edit: A sorry, widzę, że jacek.gold już się do tego słusznie odniósł.
Żeby nie było, że nie konstruktywnie to po pierwsze ostrość, a po drugie cała reszta:)

PBmarkII
14-03-2011, 20:39
.... a co wy macie z czepianiem się tych podpisów ? chyba ocenia się zdjęcie a nie podpis. mam nadzieję ze jeszcze inni się wypowiedzą krytyką wobec zdjęcia :)

velaskez
14-03-2011, 20:54
Podpisu się nie czepię, bo to już zrobili koledzy.
Wyjarane niebo i kurtka. Kontrast do podciągnięcia. Wyostrzanie. Może z wyższej perspektywy bym zrobił, żeby za jej plecami mieć drzewa.

Passiv
14-03-2011, 20:54
Przepalone niebo, miejscami kurtka, brak ostrości kadr taki sobie.

eagis
14-03-2011, 21:45
.... a co wy macie z czepianiem się tych podpisów ? chyba ocenia się zdjęcie a nie podpis. mam nadzieję ze jeszcze inni się wypowiedzą krytyką wobec zdjęcia :)

To tak trochę, jak gdyby, idąc za demotami, początkujący właściciel skrzypiec swoje pierwsze, raczej nieudane pociągnięcia smyczkiem szumnie opisywał słowem "koncert" lub żeby dopasować do "photography" - "concert"

Pabloo
14-03-2011, 21:48
Ale razi w oczy ;)

panoramix
14-03-2011, 22:12
Leży i kwiczy jak sam piszesz obróbka (a była jakaś, bo nie wygląda na to ?). Ale nie tylko. Ja dodam, że ekspozycja również (nieuzasadnione przepalenia). Kadrowo nijak, prawdopodobnie byłeś niżej od modelki. Dużo "sufitu", co oznacza, że źle dobrałeś odległość do takiego kadru. Przez brak kontrastu, zdjęcie jest szare i nieinteresujące. Eufemistycznie napiszę, że ostrość potraktowałeś bardzo ogólnikowo :)

PBmarkII
14-03-2011, 23:18
Z obróbki to kontrast i trochę defektów z twarzy wyrzuciłem. Panoramix dziekuje za opinie napewno wyciągne wnioski.
Co do samego photography to każy nawet początkujący użytkownik aparatu nawet najgorsze zdjęcia nazwie fotografiami bo nimi one są. moze nie są rewelacyjne ale sama dziedzina nazywa się fotografią więc robiąc zdjęcia tworzy się fotografie czy słabą czy piękną ale zawsze fotografie.

Ah i jeszcze co do obróbki to nie chce robic mocnej i bardzo ingerującej w zdjęcia wiec chodzi mi o taką podstawową.

Grzesiek_G
14-03-2011, 23:45
Witam kolegę na forum.
Kiepski ze mnie fotograf, zwłaszcza portretowy, jednakże pozwolę sobie na kilka uwag:
1. Tło. Za jasne, bardzo nieciekawe, mdłe, dodatkowo przez biel tła postać wydaje się jeszcze mniej ostra i mniej kontrastowa.
2. Postać - nie ostra. Patrząc po zestawie z podpisu - aż dziw bierze, że aż tak nieostre zdjęcie.
3. Obróbka - nie myśl o obróbce o takiej tylko trochę i takiej serio. Obróbka jest dobra albo zła. Jeśli musisz pojechac suwakiem mocno, by uzyskać efekt zbliżony np. do zapamiętanego z dnia wykonywania fotografii to tak zrób.
4. Podpis - w tym przypadku traktuję jako przykład nieuzasadnionego megalomaństwa - jest najostrzejszym i najwyraźniejszym elementem zdjęcia.
5. Ogólnie - rób zdjęcia eksperymentuj a na forum przede wszystkim oglądaj. Ucz się od innych, podglądając jak kadrują, pytaj jak oni uzyskali taki efekt - więcej się nauczysz :)

Serdecznie pozdrawiam

Ryszawiec
15-03-2011, 00:02
Z mojej strony mogę tylko dodać, że "photography" wyszło Ci najlepiej hihi nie żeby się czepiać podpisów ale trochę pokory by się przydało! Wrzucasz tu zwykłe pier*****ęcie i DRUKOWANYMI literami podpisujesz tosz to czyste oszołomstwo.
1. Kadr niesamowicie pospolity godny pierwszego dnia z nowo zakupionym lustrem.
2. Przepalone niebo i kurtka (już ktoś o tym wspomniał) - lepiej poczekać na lepszą pogodę niż strzelić gniota jeśli chodzi o niebo - takie moje zdanie.
3. Brak ostrości!!!
4. Raz jeszcze brawo za przepięknie skomponowany i doprowadzony do perfekcji "podpis" :)

Jestem za! A nawet przeciw hihi :)

PBmarkII
15-03-2011, 00:39
Dziękuję za wszystkie rady :) Co do podpisu no to postaram się nie dawac :D :P
Grzesiek_G - co do nieostrości przy takim zestawie to przyznam się że to moje pierwsze wyjście w teren z tym zestawem no i wogóle się dopiero uczę (czytam książki fora itp.)
Pozdrawiam.

nonnatus
15-03-2011, 02:50
to podpowiem jeszcze o jednym tylko błedzie kompozycyjnym, na co litościwie Ci nie zwrócono uwagi.
next time pracując z modeliną opanuj tzw.: ciągniecie szyi:D
zauważ, że modelka ma drugi podbródek, bo za bardzo wycofała buzię.
next - niech nieco wyciągnie ją ku Tobie, buzia nabierze mniej owalnego kształtu.

powodzenia.