PDA

Zobacz pełną wersję : problemy z d80 - bateria?

BlackSoul
13-03-2011, 23:07
Witam,
od pewnego czasu zaczeły się dziać dziwne rzeczy z moim nikonem. otóż nigdy nie zdarzyło mi się by mi migało CLOCK (mam już aparat jakies 4 lata) a ostatnio zaczeło mi mrugać więc myslalam ze jak się naładuje akumulatorek w aparacie to wszystko wróci do normy. ale niestety, od tego momentu aparat się nie włącza choć na ful mam naładowane baterie. Z początku gdy aparat się jeszcze włączał to i tak za kazdym razem mrugało mi CLOCK (choć nastawiałam czas itp.) Mam ogólnie dwie baterie, jedna oryginalna druga nie...ale obie działały świetnie do momentu pojawienia się CLOCK'a... co jak pisze w instrukcji: bateria wewnętrzna co kilka miesięcy musi się naładować czerpiąc moc z zewnętrznej baterii... wiec czemu po kilku latach nagle obie baterie "padły"? czy to aparat coś nie tak..czy tylko baterie....albo ładowarka się mogła spartolić? Ogólnie baterie były w jeszcze dobrym stanie...i chyba z dnia na dzien nie mogły się tak po prostu zużyć...czy się mylę?
Jeśli ktoś miał podobny problem lub wie co jest na rzeczy to proszę pisać...

rewddd
13-03-2011, 23:28
Mam komputer, nagle zaczął głośniej chodzić a po tygodniu się nie włączył. Czy to wina przegrzanego procesora i się spalił czy tego że wyciągnąłem kabelki i nie wiem czy dobrze podłączyłem, może wymień ten akumulatorek albo go całkiem wyciągnij i sprobuj bez;)

BlackSoul
14-03-2011, 14:02
chyba mnie źle zrozumiałes.... każdy aparat ma wewnętrzną "baterie" czy akumulatorek i po kilka miesięcy musi się ładować i przez te 4 lata co mam aparata nigdy mi nie wyskakiwało CLOCK bo sie ładowało a teraz nagle mi wyskakuje. Czyli to wina tylko baterii? że niby z dnia na dzien sie skończył ich żywot?

XXL
14-03-2011, 18:11
Czy jak wszedłeś w ustawienia czasu, czas był zresetowany, czy tylko mrugał CLOCK a czas był prawidłowy.

wasilewk
14-03-2011, 18:43
...Jeśli ktoś miał podobny problem lub wie co jest na rzeczy to proszę pisać...

Wewnątrz aparatu, w miejscu niedostępnym podczas normalnego użytkowania, jest bateria, która powinna wytrzymać 5 lat (ona się ładuje podczas użytkowania aparatu - podobnie jak bateria CMOS w PC-cie). W serwisie można ją wymienić, gdy już przestaje trzymać.

Pzdr.

BlackSoul
14-03-2011, 20:41
Czy jak wszedłeś w ustawienia czasu, czas był zresetowany, czy tylko mrugał CLOCK a czas był prawidłowy.

CLOCK mrugał więc ustawiłam czas... wszystko ok... włączam aparat...znów mrugał CLOCK i znow ustawiłam czas... i tak chyba z 12 razy..aż....... teraz nei moge włączyc aparatu bo żadna z dwóch baterii którw posiadam nie działąją....nagle?
za ilka dni będe mieć inną baterie by sprawdzić czy to wina baterii bo już ręce opadają...

ale jeśli padła wogóle całkowicie już, ta wewnętrzna bateria, to czy wogóle juz nie mozna właczyc aparatu?? czy jak to jest?

BlackSoul
14-03-2011, 20:44
Wewnątrz aparatu, w miejscu niedostępnym podczas normalnego użytkowania, jest bateria, która powinna wytrzymać 5 lat (ona się ładuje podczas użytkowania aparatu - podobnie jak bateria CMOS w PC-cie). W serwisie można ją wymienić, gdy już przestaje trzymać.

Pzdr.

a wiesz może ile kosztuje wymiana takiej baterii?

wasilewk
14-03-2011, 20:48
Nie, zależy od serwisu.