PDA

Zobacz pełną wersję : nikon lens e

ankje
11-03-2011, 00:09
Witam wszystkich :)

to mój pierwszy post, więc nie krzyczcie,że go zle umieściłam lub inne bla bla.
Otóż mam taki problem: pracuję na nikonie d60, latem używałam do niego obiektywu manualnego nikona lens e f1.8 (wiadomo,że przesłona nie działa) bez przejściówki, oczywiście na manualu i z wszelkimi ustawieniami. Zdjęcia wychodziły świetne, lecz teraz gdy chcę znowu go używać (nastawiałam te same ustawienia co wcześniej) i nic, ni to rozmycia a zdjęcia brzydkie. Może ktoś miał podobny problem lub wie jak go rozwiązać?

pozdrawiam

JacekCz
11-03-2011, 22:06
Coś kręcisz.
a) nie wiem co to jest e, ale wiem co to jest E Series. Całkiem przyzwoite obiektywy manualne.
b) przysłona DZIAŁA. jesli u Ciebie nie, ktoś ci wżenił popsuty. Ustawia się ją z pierścienia na obiektywie, nie z body.
c) pomiar nie działa.

Reszte nie zupełnie rozumiem.

marcin_G
13-03-2011, 13:24
Ankje, stwierdzenie, że zdjęcia są brzydkie jest mało ścisłe. Jakie są dokładnie? Źle naświetlone? Nieostre? W złej kolorystyce?
Co by się nie działo to:
- sprawdź, czy przednia i tylna soczewka nie jest zapaćkana paluchami (jeśli tak - przemyj bawełną zwilżoną spirytusem)
- przysłoną sterujesz za pomocą pierścienia na obiektywie (od f/1,8 do f/22)
- czasem migawki sterujesz w korpusie (koło sterujące pod kciukiem)
- ostrość ustawiasz ręcznie pierścieniem na obiektywie

W zależności od kombinacji "czułość ISO / czas / przysłona", dostajesz ekspozycję poprawną lub nie i sama decydujesz które parametry w którą stronę zmieniać, by było OK

ankje
08-04-2011, 21:26
o właśnie, E series! mój błąd.
Zdjęcia są rozmazane, nic a nic pomiaru nie ma. Może pokażę na przykładzie zdjęć, tak będzie łatwiej.
1)tak było wcześniej: http://img856.imageshack.us/f/dsc0020p.jpg/
2)tak jest teraz: http://img715.imageshack.us/i/dsc0375fn.jpg/ :(
wyboru przesłony to ja tu nie mam,f/0 i tyle. Może ktoś mi coś więcej powiedzieć o tym obiektywie? Może teraz dobrałam jakieś złe ustawienia, cokolwiek. Szukałam w internecie wątków na temat niego,ale bezskutecznie.

ankje
08-04-2011, 21:27
przysłony*

JacekCz
08-04-2011, 21:33
Szukałam w internecie wątków na temat niego,ale bezskutecznie.

Poczytaj coś podstawowego o fotografowaniu, migawka, przysłona, jak co skutkuje.
To łaciate wydaje się poruszone (byś może "zerwane" ostrym wciskaniem spostu). Poczytaj COKOLWIEK z instrukcją aparatu włącznie, lub takie fajne książeczki o fotografowaniu dla dzieci National Geographic, z przykładami.
Tam pisze jakie szanse na dobre zdjęcie masz na 1/13s.

EDIT: "Cokolwiek" oznacza, że problem nie jest rzekomo w informacjach o tym obiektywie (lub ich braku), ale w podstawach.

marcin_G
08-04-2011, 21:46
Spróbuj zrobić coś w dobrym oświetleniu dziennym, na przysłonach rzędu f/2,8 - f/8. Czas migawki dobierz metodą prób i błędów, ale nie dłuższy niż 1/60. MUSI być dobrze....
Powodzenia

JacekCz
08-04-2011, 21:48
MUSI być dobrze....
Powodzenia

Nic nie musi, jak się nie rozumie co jest grane. MSZ.

zdyboo
08-04-2011, 21:51
wyboru przesłony to ja tu nie mam,f/0 i tyle. Może ktoś mi coś więcej powiedzieć o tym obiektywie? Może teraz dobrałam jakieś złe ustawienia, cokolwiek. Szukałam w internecie wątków na temat niego,ale bezskutecznie.

Wyboru przysłony nie masz z poziomu aparatu, ale masz z poziomu obiektywu.
Przy bagnecie masz pierścień przysłon, od 1.8 do 22, ustawiasz sobie przysłonę z tego zakresu. Ustawienie mniejszej liczby, da Ci mniejszą głębię ostrości, ale pozwoli uzyskać krótsze czasy, przez co zdjęcie nie będzie poruszone. W przypadku pierwszego zdjęcia ustawiłaś czas 1/400 s, a w przypadku drugiego zdjęcia 1/13 s i zdjęcie wyszło poruszone. Powinnaś ustawiać czasy krótsze niż 1/75 s, tak teoretycznie, bo jak się ręce nie trzęsą i nabierzesz wprawy, to uzyskasz nieporuszone zdjęcia nawet przy dłuższych czasach.
Zasada jednak jest taka, że jeśli f to ogniskowa obiektywu w mm, w Twoim przypadku jest to 50 mm, to najdłuższy czas jaki jesteś w stanie utrzymać to 1/f czyli w Twoim przypadku 1/50 s. Jednakże uwzględniając rozmiar matrycy D60 i pozorne wydłużenie ogniskowej należy przyjąć, że jest to czas 1/75 s. Nie wiem co tam jest najbliżej w puszce, 1/90 s?
Jeśli przy ustawionym czasie i przysłonie zdjęcia wychodzą nadal za ciemne, to należy zwiększyć ISO, co ma jednak tę konsekwencję, że zwiększy się szum, co może niekorzystnie wpłynąć na jakość zdjęcia.

JacekCz
08-04-2011, 21:55
Wyboru przysłony nie masz z poziomu aparatu, ale masz z poziomu obiektywu.

Już 3-krotnie w tym krótkim wątku to zdanie padło, chyba bez skutku.

Zaslyszane:

Ponieważ analog znów jest modny, ktoś się z nim zaczął obnosić. Szybko pojawił się obok kolega, widząc, ze tamtem celuje jakiś kadr, zadał pytanie:
-jakiej przysłony używasz?
-jeszcze nie kupiłem.

pastwisko
08-04-2011, 21:58
Już 3-krotnie w tym krótkim wątku to zdanie padło, chyba bez skutku.

Nie każdy jest obeznany z analogami, a pewnie 90% uzytkowników cyfry w zyciu nie korzystało z pierscienia przesłony - nic im to nie mowi. Daj szansę.

ankje
08-04-2011, 22:34
No już takie podstawy jak ISO, migawka i inne manualne sprawy mam dawno za sobą. Na manualu już trochę robię, nie zrozumieliście mnie do końca, wiem,że przysłonę wybieram za pomocą obiektywu. Lecz D60 i ten obiektyw,toć przysłona pojawiłaby się dopiero,gdyby obiektyw miał wbudowany silnik. Może faktycznie powinnam go wyczyścić i poszperam w ustawieniach. Tak tak, analogi są modne,pod m42 heliosa podpinałam i wiadomo jak fajnie można uzyskać tanim kosztem niezły bokeh przy portrecie. Lecz nie trafiłeś z tym żartem do mnie, bo wiem co to przysłona. Nie chodzi mi o te ustawienia typu ISO, przysłona, migawka, bo wiem jak to dobrać. Bardziej ukierunkowałabym się na te ustawienia typu POMIAR,Blokada AE itp. Czy w tym jest jakaś zasada,jeżeli podpinam ten obiektyw z serii E.

251kris
08-04-2011, 22:44
Lecz D60 i ten obiektyw,toć przysłona pojawiłaby się dopiero,gdyby obiektyw miał wbudowany silnikNie silnik, tylko w przypadku D60, elektronikę - jak np. nowe Samyangi

ankje
08-04-2011, 23:05
o właśnie. Dobra,opiszę jeszcze raz sytuację, bo znowu za chwilę pojawią się rady typu: 'poczytaj o fotografii' Rok temu używałam tego obiektywu, w lato dokładniej,bo wiadomo- inne światło.Przed podłączeniem tego obiektywu, najpierw ustawiałam te wszelkie parametry manualne( właśnie pomiar i blokadę), raz zdarzyło mi się pominąć jeden parametr i bach, zero efektu, zdjęcie bez rozmycia, posiedziałam dłużej, poszperałam i jakoś znowu ustawiłam na poprzednie, pokazałam to na podstawie właśnie zdjęcia z lata i tego z dzisiaj. Teraz znowu chciałabym go podłączyć i go trochę wykorzystać,bo to cudeńko,ale możliwe,że albo coś popsułam albo zle dobrałam ustawienia. Stąd pytanie, jak powrócić do tego,żeby ten obiektyw dawał dobre rozmycie i ogólnie dobry efekt. ŻADNE ISO i migawka, bo wiem co i jak,ale właśnie czy jest jakaś taka konkretna zasada, czy ustawienie innych parametrów, blokad?

ankje
08-04-2011, 23:07
Nie każdy jest obeznany z analogami, a pewnie 90% uzytkowników cyfry w zyciu nie korzystało z pierscienia przesłony - nic im to nie mowi. Daj szansę.

HA HA HA, dobre sobie.

pastwisko
08-04-2011, 23:09
HA HA HA, dobre sobie.

No ale tak jest w większosci przypadków i drażni mnie jak ktoś to jest obcykany z małobrazkowym analogiem odsyła kogoś do książeczek o fotografowaniu dla dzieci.

ankje
08-04-2011, 23:25
To prawda. Mam dobrą wiadomość,właśnie przed chwilą pogrzebałam w ustawieniach i bach! Działa tak jak dawniej. Na wszelki wypadek zapisałam sobie wszystko co i jak, więc nie będę już męczyć waszych mądrych głów, które w sumie mi nie pomogły. No nic, temat uważam za zamknięty :)