Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: nikon lens e

ankje
    Gość

Domyślnie nikon lens e

Witam wszystkich

to mój pierwszy post, więc nie krzyczcie,że go zle umieściłam lub inne bla bla.
    Otóż mam taki problem: pracuję na nikonie d60, latem używałam do niego obiektywu manualnego nikona lens e f1.8 (wiadomo,że przesłona nie działa) bez przejściówki, oczywiście na manualu i z wszelkimi ustawieniami. Zdjęcia wychodziły świetne, lecz teraz gdy chcę znowu go używać (nastawiałam te same ustawienia co wcześniej) i nic, ni to rozmycia a zdjęcia brzydkie. Może ktoś miał podobny problem lub wie jak go rozwiązać?

pozdrawiam

Domyślnie

Coś kręcisz.
    a) nie wiem co to jest e, ale wiem co to jest E Series. Całkiem przyzwoite obiektywy manualne.
    b) przysłona DZIAŁA. jesli u Ciebie nie, ktoś ci wżenił popsuty. Ustawia się ją z pierścienia na obiektywie, nie z body.
    c) pomiar nie działa.

Reszte nie zupełnie rozumiem.
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

Ankje, stwierdzenie, że zdjęcia są brzydkie jest mało ścisłe. Jakie są dokładnie? Źle naświetlone? Nieostre? W złej kolorystyce?
    Co by się nie działo to:
    - sprawdź, czy przednia i tylna soczewka nie jest zapaćkana paluchami (jeśli tak - przemyj bawełną zwilżoną spirytusem)
    - przysłoną sterujesz za pomocą pierścienia na obiektywie (od f/1,8 do f/22)
    - czasem migawki sterujesz w korpusie (koło sterujące pod kciukiem)
    - ostrość ustawiasz ręcznie pierścieniem na obiektywie

W zależności od kombinacji "czułość ISO / czas / przysłona", dostajesz ekspozycję poprawną lub nie i sama decydujesz które parametry w którą stronę zmieniać, by było OK
    Nikoniarz-majsterkowicz

ankje
    Gość

Domyślnie

o właśnie, E series! mój błąd.
    Zdjęcia są rozmazane, nic a nic pomiaru nie ma. Może pokażę na przykładzie zdjęć, tak będzie łatwiej.
    1)tak było wcześniej: http://img856.imageshack.us/f/dsc0020p.jpg/
    2)tak jest teraz: http://img715.imageshack.us/i/dsc0375fn.jpg/
    wyboru przesłony to ja tu nie mam,f/0 i tyle. Może ktoś mi coś więcej powiedzieć o tym obiektywie? Może teraz dobrałam jakieś złe ustawienia, cokolwiek. Szukałam w internecie wątków na temat niego,ale bezskutecznie.

ankje
    Gość

Domyślnie

przysłony*

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ankje Zobacz posta
    Szukałam w internecie wątków na temat niego,ale bezskutecznie.
    Poczytaj coś podstawowego o fotografowaniu, migawka, przysłona, jak co skutkuje.
    To łaciate wydaje się poruszone (byś może "zerwane" ostrym wciskaniem spostu). Poczytaj COKOLWIEK z instrukcją aparatu włącznie, lub takie fajne książeczki o fotografowaniu dla dzieci National Geographic, z przykładami.
    Tam pisze jakie szanse na dobre zdjęcie masz na 1/13s.

EDIT: "Cokolwiek" oznacza, że problem nie jest rzekomo w informacjach o tym obiektywie (lub ich braku), ale w podstawach.

Domyślnie

Spróbuj zrobić coś w dobrym oświetleniu dziennym, na przysłonach rzędu f/2,8 - f/8. Czas migawki dobierz metodą prób i błędów, ale nie dłuższy niż 1/60. MUSI być dobrze....
    Powodzenia
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcin_G Zobacz posta
    MUSI być dobrze....
    Powodzenia
    Nic nie musi, jak się nie rozumie co jest grane. MSZ.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ankje Zobacz posta
    wyboru przesłony to ja tu nie mam,f/0 i tyle. Może ktoś mi coś więcej powiedzieć o tym obiektywie? Może teraz dobrałam jakieś złe ustawienia, cokolwiek. Szukałam w internecie wątków na temat niego,ale bezskutecznie.
    Wyboru przysłony nie masz z poziomu aparatu, ale masz z poziomu obiektywu.
    Przy bagnecie masz pierścień przysłon, od 1.8 do 22, ustawiasz sobie przysłonę z tego zakresu. Ustawienie mniejszej liczby, da Ci mniejszą głębię ostrości, ale pozwoli uzyskać krótsze czasy, przez co zdjęcie nie będzie poruszone. W przypadku pierwszego zdjęcia ustawiłaś czas 1/400 s, a w przypadku drugiego zdjęcia 1/13 s i zdjęcie wyszło poruszone. Powinnaś ustawiać czasy krótsze niż 1/75 s, tak teoretycznie, bo jak się ręce nie trzęsą i nabierzesz wprawy, to uzyskasz nieporuszone zdjęcia nawet przy dłuższych czasach.
    Zasada jednak jest taka, że jeśli f to ogniskowa obiektywu w mm, w Twoim przypadku jest to 50 mm, to najdłuższy czas jaki jesteś w stanie utrzymać to 1/f czyli w Twoim przypadku 1/50 s. Jednakże uwzględniając rozmiar matrycy D60 i pozorne wydłużenie ogniskowej należy przyjąć, że jest to czas 1/75 s. Nie wiem co tam jest najbliżej w puszce, 1/90 s?
    Jeśli przy ustawionym czasie i przysłonie zdjęcia wychodzą nadal za ciemne, to należy zwiększyć ISO, co ma jednak tę konsekwencję, że zwiększy się szum, co może niekorzystnie wpłynąć na jakość zdjęcia.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Wyboru przysłony nie masz z poziomu aparatu, ale masz z poziomu obiektywu.
    Już 3-krotnie w tym krótkim wątku to zdanie padło, chyba bez skutku.

Zaslyszane:

Ponieważ analog znów jest modny, ktoś się z nim zaczął obnosić. Szybko pojawił się obok kolega, widząc, ze tamtem celuje jakiś kadr, zadał pytanie:
    -jakiej przysłony używasz?
    -jeszcze nie kupiłem.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów