PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D90, macro i krajobraz

Matii
05-03-2011, 14:26
Witam,
To moj pierwszy wpis wiec przepraszam jesli zle umiescilem temat ale chyba jest ok.. ;)
Mam nikona 90 + Nikorr 18-105 i dwa pytania.

Po pierwsze macro. Nie chce obiektywu bo to za duzo kasy, a pozatym slabo sie na tym znam i dopiero zaczynam... wiec znalazlem pierscien posredni http://www.skapiec.pl/site/cat/3422/comp/1682110 i teraz mam takie pytanie czy nikorr 18-105 + ten pierscien to dobry zestaw? Czy moze lepiej dokupic Nikorr 50f/1.8D http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/83788 i do tego pierscien?

I drugie pytanie. Zamierzam wlasnie kupic tego Nikorra 50f/1.8 bo jade do Toskani i zamierzam tam robic zdjecia krajobrazu... ale wlasnie teraz mam dylemat bo nie wiem czy jest sens kupowac Nikorra 50f/1.8 skoro mam Nikorra 18-105 a z tego co czytalem to jest tez dobry do krajobrazu...

Sorry jesli gadam bezsensu ale jestem poczatkujacy i sorry jesli temat juz byl ale szukalem i nie widzialem takiego jeszcze ;) Z gory dzieki za pomoc ;)

amirez
05-03-2011, 14:31
50/1.8 jest na FX. Na DX masz mnożnik 1,5 więc w sumie wychodzi 75. Do krajobrazu średnio.
Wujek gu-gu i wyszukiwarka forum - pierwszy strzał (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=8405).

reggy
05-03-2011, 14:38
50/1.8D i pierścienie pośrednie to bardzo dobry zestaw. Tylko zakup pierścieni Kenko to spory wydatek, szczególnie kompletu który jest potrzebny żeby mieć dostęp do różnych skali odwzorowania z jednym obiektywem. Kenko ma ten bajer, że ma sprzęgło przenoszące napęd AF do obiektywów AF bez własnego silnika (nie AF-S). Ale - przy makrofotografii z pierścieniami właściwie nie ostrzy się tradycyjnym sposobem z AF, tylko przybliżając i oddalając od obiektu cały aparat i ewentualnie doostrzając manualnie. Dlatego można rozejrzeć się za sporo tańszymi pierścieniami innych producentów - te ze stykami przenoszą automatykę i pozwalają na automatyczny dobór ekspozycji i obsługę przesłony w obiektywach linii G (czyli np. w Twoim 18-105). Warto tylko wybrać pierścienie z metalowymi mocowaniami, bo jeszcze są wersje z plastikowymi. http://www.foto-net.pl/sklep/produkt20965-pier%C5%9Bcienie-makro-AF-moc-Nikon.html <=można znaleźć sporo taniej, szczególnie na rynku wtórnym.

Co do drugiego pytania - jak raz zapniesz jasne szkło do aparatu, czy to 35/1.8 czy 50/1.8 ciężko potem wrócić do ciemnych zoomów (oczywiście pod względem jasności, bo uniwersalność zoomów jest niezaprzeczalna). 18-105 i 50/1.8 to dwa różne szkła i warto mieć oba. 50 docenisz jak wieczorem będziesz chciał wyjść na miasto i robić zdjęcia bez statywu.

Sprawdź prywatną wiadomość za parę chwil.

Matii
05-03-2011, 14:50
Dzieki wielkie za odpowiedzi ;)
Czyli jednak do krajobrazu najlepiej bedzie zakupic 50f/1.8 ? Jesli to nie problem to mogbym prosic o podanie dokladnie co mam kupic do macro (jaki obiektyw i pierscienie) ;) statyw mam ;)

wer
05-03-2011, 15:45
Nie czytasz dokładnie. Do krajobrazów 50/1.8 nadaje się średnio, bo to już jest w przypadku matryc DX tele. Już lepiej 35/1.8. W krajobrazie zwykle chodzi o jak najszerszy kąt widzenia. Jasność obiektywu nie jest tak ważna, bo i tak przymykamy, żeby mieć dużą głębie ostrości. Do makro im większa ogniskowa tym lepiej. Mi z pierścieniami najlepiej sprawdza się dłuższy zoom albo 85/1.8. W makro też trzeba przymykać, bo głębia ostrości jest bardzo mała.

d90
05-03-2011, 15:56
50mm jest doskonala jak juz pisano
na ulice wieczorowa pora.
A w dzien 18-105 bedzie super do krajobrazow i miasta.
Wez sobie oba, a jesli jeden, to 50mm zostaw w domu.

jaroo1
05-03-2011, 16:19
pierwsze słyszę żeby 50 nie nadawała się do krajobrazów !!!! super obiektyw i do tego uniwersalny.osobiście robię krajobrazy 3oomm to daje ciekawą perspektywę ,i możliwość wyizolowania ciekawego kadru.pozdr.

JURAS12
06-03-2011, 00:24
Moim zdaniem N-AF 50/1,8 pod DX to trochę za wąsko do krajobrazu,najlepiej zastosować np. N 35/1,8.Można również "focić" krajobraz szkłem tele np. 300mm, lecz wtedy tylko nieliczne ujęcia (najlepiej gdyby było drugie body).

Matii
06-03-2011, 13:24
ok to sprawe krajobrazu mam już zalatwiona- mam 18-105 a zamierzam robic tylko w dzien wiec chyba bedzie ok ;) dzieki za odpowiedzi ;)
jesli chodzi o macro to wezcie mi powiedzcie dokaldnie co mam kupic jaki obiektyw i jakie pierscienie z nazwami ;) a moze wystarczy tylko do 18-105 dokupic pierscienie ? bede na prawde wdzieczny :)

AdamoN
07-03-2011, 09:57
50/1.8D i pierścienie pośrednie to bardzo dobry zestaw. Tylko zakup pierścieni Kenko to spory wydatek, szczególnie kompletu który jest potrzebny żeby mieć dostęp do różnych skali odwzorowania z jednym obiektywem. Kenko ma ten bajer, że ma sprzęgło przenoszące napęd AF do obiektywów AF bez własnego silnika (nie AF-S). Ale - przy makrofotografii z pierścieniami właściwie nie ostrzy się tradycyjnym sposobem z AF, tylko przybliżając i oddalając od obiektu cały aparat i ewentualnie doostrzając manualnie. Dlatego można rozejrzeć się za sporo tańszymi pierścieniami innych producentów - te ze stykami przenoszą automatykę i pozwalają na automatyczny dobór ekspozycji i obsługę przesłony w obiektywach linii G (czyli np. w Twoim 18-105). Warto tylko wybrać pierścienie z metalowymi mocowaniami, bo jeszcze są wersje z plastikowymi. http://www.foto-net.pl/sklep/produkt20965-pier%C5%9Bcienie-makro-AF-moc-Nikon.html <=można znaleźć sporo taniej, szczególnie na rynku wtórnym.

Sprawdź prywatną wiadomość za parę chwil.

Czy ktoś z Was używa tych pierścieni?? Generalnie fajna sprawa z tą automatyką :)

panoramix
07-03-2011, 10:37
ok to sprawe krajobrazu mam już zalatwiona- mam 18-105 a zamierzam robic tylko w dzien wiec chyba bedzie ok ;) dzieki za odpowiedzi ;)
jesli chodzi o macro to wezcie mi powiedzcie dokaldnie co mam kupic jaki obiektyw i jakie pierscienie z nazwami ;) a moze wystarczy tylko do 18-105 dokupic pierscienie ? bede na prawde wdzieczny :)

Wystarczy Ci ten 18-105. Po założeniu wszystkich 3 pierścieni, będziesz mógł korzystać z ogniskowych 50-105. Zakres 18-50 pozostanie nie do użycia, ze względu na zjawisko retrofokusa, czyli cofnięcie środka optycznego względem geometrycznego (wówczas płaszczyzna ostrości wypada w tubusie). Inaczej - pierścienie nie mogą mieć więcej "mm" niż zastosowana ogniskowa. "Ciemnotą" szkła nie ma się co przejmować, bo do makro i tak będziesz go przymykał dość mocno.

Seeker
07-03-2011, 15:43
"Inaczej - pierścienie nie mogą mieć więcej "mm" niż zastosowana ogniskowa."

No niezupelnie... Fotografowalem Heliosem 58mm przez mieszek o wyciagu ok. 25cm i nie bylo problemu
(procz wibracji i ciemnosci), choc odleglosc ostrzenia byla juz rzeczywiscie niewielka.

Peeoo
07-03-2011, 17:35
Być może jest to bardziej pytanie do działu optyka, jednak chyba tutaj też pasuje. Jakie jest Wasze zdanie na temat Sigma 24-70mm f/2.8 DG MACRO? Z tego co czytam, to też jest to całkiem ciekawy obiektyw.

Lento Violento
07-03-2011, 22:14
pierwsze słyszę żeby 50 nie nadawała się do krajobrazów !!!! super obiektyw i do tego uniwersalny.osobiście robię krajobrazy 3oomm to daje ciekawą perspektywę ,i możliwość wyizolowania ciekawego kadru.pozdr.

A ptaszki strzelasz szerokim kątem ?

Rafał_Sz
07-03-2011, 22:25
Czy ktoś z Was używa tych pierścieni?? Generalnie fajna sprawa z tą automatyką :)
Ja mam i polecam. Tylko, że tanio nie jest. ;)

A ptaszki strzelasz szerokim kątem ?
Nie bo jest za wąsko. Na ptaki tylko fisz. :)

Lento Violento
07-03-2011, 22:28
Na ptaki tylko fisz. :)

No ale fisz to chyba tylko na Rybitwy ? :D

panoramix
07-03-2011, 23:13
"Inaczej - pierścienie nie mogą mieć więcej "mm" niż zastosowana ogniskowa."

No niezupelnie... Fotografowalem Heliosem 58mm przez mieszek o wyciagu ok. 25cm i nie bylo problemu
(procz wibracji i ciemnosci), choc odleglosc ostrzenia byla juz rzeczywiscie niewielka.

Ależ zgadzam się z Tobą w zupełności. Przytoczone wyżej to bardzo szybki skrót. Istotą jest by obiektyw nie miał cofniętego środka optycznego względem geometrycznego. Stałek, przytoczone zdanie, nie obejmuje więc.

Matii
09-03-2011, 23:08
panoramix dzieki za pomoc ;)
moglibyscie mi polecic jakies pierscienie??