Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Question Nikon D90, macro i krajobraz

Witam,
    To moj pierwszy wpis wiec przepraszam jesli zle umiescilem temat ale chyba jest ok..
    Mam nikona 90 + Nikorr 18-105 i dwa pytania.

Po pierwsze macro. Nie chce obiektywu bo to za duzo kasy, a pozatym slabo sie na tym znam i dopiero zaczynam... wiec znalazlem pierscien posredni http://www.skapiec.pl/site/cat/3422/comp/1682110 i teraz mam takie pytanie czy nikorr 18-105 + ten pierscien to dobry zestaw? Czy moze lepiej dokupic Nikorr 50f/1.8D http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/83788 i do tego pierscien?

I drugie pytanie. Zamierzam wlasnie kupic tego Nikorra 50f/1.8 bo jade do Toskani i zamierzam tam robic zdjecia krajobrazu... ale wlasnie teraz mam dylemat bo nie wiem czy jest sens kupowac Nikorra 50f/1.8 skoro mam Nikorra 18-105 a z tego co czytalem to jest tez dobry do krajobrazu...

Sorry jesli gadam bezsensu ale jestem poczatkujacy i sorry jesli temat juz byl ale szukalem i nie widzialem takiego jeszcze Z gory dzieki za pomoc
    Ostatnio edytowane przez Matii ; 05-03-2011 o 14:28

Domyślnie

50/1.8 jest na FX. Na DX masz mnożnik 1,5 więc w sumie wychodzi 75. Do krajobrazu średnio.
    Wujek gu-gu i wyszukiwarka forum - pierwszy strzał.
    Tutaj jest... podpis

Oszczędny w słowach Awatar reggy
    Miasto
    Olsztyn/Gdańsk

Domyślnie

50/1.8D i pierścienie pośrednie to bardzo dobry zestaw. Tylko zakup pierścieni Kenko to spory wydatek, szczególnie kompletu który jest potrzebny żeby mieć dostęp do różnych skali odwzorowania z jednym obiektywem. Kenko ma ten bajer, że ma sprzęgło przenoszące napęd AF do obiektywów AF bez własnego silnika (nie AF-S). Ale - przy makrofotografii z pierścieniami właściwie nie ostrzy się tradycyjnym sposobem z AF, tylko przybliżając i oddalając od obiektu cały aparat i ewentualnie doostrzając manualnie. Dlatego można rozejrzeć się za sporo tańszymi pierścieniami innych producentów - te ze stykami przenoszą automatykę i pozwalają na automatyczny dobór ekspozycji i obsługę przesłony w obiektywach linii G (czyli np. w Twoim 18-105). Warto tylko wybrać pierścienie z metalowymi mocowaniami, bo jeszcze są wersje z plastikowymi. http://www.foto-net.pl/sklep/produkt...moc-Nikon.html <=można znaleźć sporo taniej, szczególnie na rynku wtórnym.

Co do drugiego pytania - jak raz zapniesz jasne szkło do aparatu, czy to 35/1.8 czy 50/1.8 ciężko potem wrócić do ciemnych zoomów (oczywiście pod względem jasności, bo uniwersalność zoomów jest niezaprzeczalna). 18-105 i 50/1.8 to dwa różne szkła i warto mieć oba. 50 docenisz jak wieczorem będziesz chciał wyjść na miasto i robić zdjęcia bez statywu.

Sprawdź prywatną wiadomość za parę chwil.
    Pozdrawiam, Piotr Reddig!
    Moja galeria: www.picasaweb.google.com/piotrreddig

Domyślnie

Dzieki wielkie za odpowiedzi
    Czyli jednak do krajobrazu najlepiej bedzie zakupic 50f/1.8 ? Jesli to nie problem to mogbym prosic o podanie dokladnie co mam kupic do macro (jaki obiektyw i pierscienie) statyw mam

Domyślnie

Nie czytasz dokładnie. Do krajobrazów 50/1.8 nadaje się średnio, bo to już jest w przypadku matryc DX tele. Już lepiej 35/1.8. W krajobrazie zwykle chodzi o jak najszerszy kąt widzenia. Jasność obiektywu nie jest tak ważna, bo i tak przymykamy, żeby mieć dużą głębie ostrości. Do makro im większa ogniskowa tym lepiej. Mi z pierścieniami najlepiej sprawdza się dłuższy zoom albo 85/1.8. W makro też trzeba przymykać, bo głębia ostrości jest bardzo mała.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

50mm jest doskonala jak juz pisano
    na ulice wieczorowa pora.
    A w dzien 18-105 bedzie super do krajobrazow i miasta.
    Wez sobie oba, a jesli jeden, to 50mm zostaw w domu.
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

pierwsze słyszę żeby 50 nie nadawała się do krajobrazów !!!! super obiektyw i do tego uniwersalny.osobiście robię krajobrazy 3oomm to daje ciekawą perspektywę ,i możliwość wyizolowania ciekawego kadru.pozdr.

Domyślnie

Moim zdaniem N-AF 50/1,8 pod DX to trochę za wąsko do krajobrazu,najlepiej zastosować np. N 35/1,8.Można również "focić" krajobraz szkłem tele np. 300mm, lecz wtedy tylko nieliczne ujęcia (najlepiej gdyby było drugie body).
    Ostatnio edytowane przez JURAS12 ; 06-03-2011 o 00:27
    D90 | MB-D80 | N50/1,8 | N18-105VR | N70-300VR | H58/2,0 | Metz 58 AF2 .

Domyślnie

ok to sprawe krajobrazu mam już zalatwiona- mam 18-105 a zamierzam robic tylko w dzien wiec chyba bedzie ok dzieki za odpowiedzi
    jesli chodzi o macro to wezcie mi powiedzcie dokaldnie co mam kupic jaki obiektyw i jakie pierscienie z nazwami a moze wystarczy tylko do 18-105 dokupic pierscienie ? bede na prawde wdzieczny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez reggy Zobacz posta
    50/1.8D i pierścienie pośrednie to bardzo dobry zestaw. Tylko zakup pierścieni Kenko to spory wydatek, szczególnie kompletu który jest potrzebny żeby mieć dostęp do różnych skali odwzorowania z jednym obiektywem. Kenko ma ten bajer, że ma sprzęgło przenoszące napęd AF do obiektywów AF bez własnego silnika (nie AF-S). Ale - przy makrofotografii z pierścieniami właściwie nie ostrzy się tradycyjnym sposobem z AF, tylko przybliżając i oddalając od obiektu cały aparat i ewentualnie doostrzając manualnie. Dlatego można rozejrzeć się za sporo tańszymi pierścieniami innych producentów - te ze stykami przenoszą automatykę i pozwalają na automatyczny dobór ekspozycji i obsługę przesłony w obiektywach linii G (czyli np. w Twoim 18-105). Warto tylko wybrać pierścienie z metalowymi mocowaniami, bo jeszcze są wersje z plastikowymi. http://www.foto-net.pl/sklep/produkt...moc-Nikon.html <=można znaleźć sporo taniej, szczególnie na rynku wtórnym.

Sprawdź prywatną wiadomość za parę chwil.
    Czy ktoś z Was używa tych pierścieni?? Generalnie fajna sprawa z tą automatyką
    D300+MB-D10| N18-55 | 35/1.8 | 50/1.8 | SY85/1.4 | SB-900 | Flipside 400 | MF 055XPROB | 2x YN 560 | RF-602 | F&V |

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów