Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Chata Wuja Toma
december
02-03-2011, 18:20
...zimowa chata :)...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img146.imageshack.us/img146/9459/dsc8645m.jpg)
gregzorba
02-03-2011, 18:26
nie rozumiem tego przechyłu....owszem rybra fajna, no ale kadr mi nie leży.
Sama wyrazistość fotki jest super, kąt pod jakim ogląda się ten kadr trochę go dyskwalifikuje,
nie będę już pisać że to moje zdanie ( ale to tylko moje zdanie) ,
pozdrawiam,
krokus66
02-03-2011, 20:33
Powiem szczerze, ja o takim ujęciu nawet bym nie pomyślał, wiadomo - stara szkoła. Powiem jednak, że to zdjęcie jest niesamowite dzięki kompozycji. Duży biały łuk z prawej strony dzięki takiemu wygięciu pięknie zamyka obraz, nie przeszkadza a poprawia odbiór. Po zastanowieniu dochodzę do wniosku, że klasyczne ujęcie będzie mniej ciekawe - mz.
Zdjęcie mi się naprawdę podoba. Powiem Ci szczerze - poprawiłeś mi bardzo humor. Jeśli mnie przyzwyczajonego do ujęć tradycyjnych, do pewnych zasad i reguł podoba się Twoje zdjęcie, to znaczy, że nadal jestem otwarty na wszelkie innowacje. Złamałeś regułę i uzyskany efekt mi się podoba. Gratulacje.
Dzióbek PDR tylko mi przeszkadza.
krokus66
02-03-2011, 20:38
Aha, coś mi umknęło. Tytuł fajny, ale jeśli ktoś czytał książkę "Chata wuja Toma", to ona była umiejscowiona w zupełnie innej scenerii.
krokus66
02-03-2011, 22:58
Lepiej zakręcił niż niejedna dziewczyna, no i bez żadnych konsekwencji.
Sama wyrazistość fotki jest super
Samyagi tak maja:D
A zdjecie, coz nie przemawia do mnie taki kadr......ale moze sie autorowi podobac......zaleta tych rybek jest praca pod swiatlo.....
jacekz40
03-03-2011, 00:08
Samyagi tak maja:D
A zdjecie, coz nie przemawia do mnie taki kadr......ale moze sie autorowi podobac......zaleta tych rybek jest praca pod swiatlo.....
Tys prowda :smile: A ja mam głupie pytanie - do czego było prostowane, domek, słup czy może któreś drzewo :D
december
03-03-2011, 08:42
Cześc i dzięki za komentarze. Powiem tak: Oczywiśćie mam klasyczne ujęcia tego domeczku: poziom i pion wykadrowane zgodnie z zasadami podziału w fotografii. Zastosowałem kochanego N 10-24 i wyszło po prostu nudno. Po zapięciu Samiego domek nabrał innego wymiaru :) I to pojechane ujęcie odpowiada mi zdcydowanie bardziej. Poza tym czasem złamanie zasad kadrowania wychodzi na lepsze - tak jest w tym wypadku, oczywiśćie też moim zdaniem.
A co do poziomu, to był łapany do tego parapeciku pod oknem.
Mi się widzi, a to za sprawą ciekawego, innego spojrzenia :).
Chatka bardzo sympatyczna, ale właściciel troszkę mniej :twisted:;).
M.z. prostowane było do podłogi chatki tej bocznej która na normalnym ujęciu uciekała by w głąb zdjęcia. I tak pokazane podoba się, dynamicznie jest, tak jak pogoda.
bardzo fajne. pokazane w niebanalny sposób, łamiąc panujące konwenasne. Gratki ;)
Wygląda jakby ta chata po stoku śmigała ;) Ale podoba mi się :)