PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Chełmno w tle.....

ART69
01-03-2011, 21:57
..... widok z mostu ustrzelony jeszcze w wrześniowy ciepły dzień, około południa :mrgreen:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img217.imageshack.us/i/dsc10275b.jpg/)

mks33
01-03-2011, 22:38
A gdyby tak troszku tej trawy przyciąć ?

Horgh
01-03-2011, 23:24
A gdyby tak troszku tej trawy przyciąć ?

kosiarka by ugrzązła ;)

a tak do zdjęcia:
świetny kadr, rzeczywiście może minimalnie z dołu mniej- minimalnie:)

ART69
02-03-2011, 10:02
Pewnie by ugrzązła :-) to teren zalewowy Wisły. Może ciut faktycznie trza by przyciąć :-)

mks33
02-03-2011, 17:22
A no tak, nie widziałem że to sadzawka :D

ART69
03-03-2011, 10:50
Czy tylko pora dnia powoduje, że ten kadr można zaliczyć do nietrafionych :mrgreen: czy jest coś jeszcze? chętnie wysłucham opinii :-)

jacekz40
03-03-2011, 11:30
Czy tylko pora dnia powoduje, że ten kadr można zaliczyć do nietrafionych :mrgreen: czy jest coś jeszcze? chętnie wysłucham opinii :-)

Artur ja drobiazgowy nie jestem, pory dnia się czepiać nie będę, nie każde zdjęcie musi być wykonane o wschodzie :-D Jedynie i aż :) nie leży mi kadrowanie. Nie wiem co tam miałeś podłączone, ale widok nabrałby charakterku, gdyby z długiej ogniskowej i skupić się tylko na niebie a dół zatrzymać na linii pod zarysami budowli miasta.
Ale to takie tylko moje tłustoczwartowe widzi mi się ;-)

żółto-czarny
03-03-2011, 11:47
Ja bym tak radykalnie nie ciął, pokazałbym całą "sadzawkę" a większość kadru i tak wypełniłoby niebo - moja propozycja po 3 pączkach ;)

ART69
03-03-2011, 11:52
Mój max to 105mm :-) przejeżdzam tą drogą często, więc zastanowię się nad Twoim pomysłem. No i koniecznie z innym świetłem :-) dzięki za opinię

jacekz40
03-03-2011, 12:02
Ja bym tak radykalnie nie ciął, pokazałbym całą "sadzawkę" a większość kadru i tak wypełniłoby niebo - moja propozycja po 3 pączkach ;)
Ja bym może też coś innego wymyślił, ale na głodzie jestem :( ani jednego pączka nie zjadłem :mrgreen: nie pamiętam takiego przypadku.. ale moja abstynencja jest w pełni uzasadniona, wrócę do domu....hmmm nażrę się jak świnia FAWORKÓW :lol: i wtedy mi będą ludzie zazdraszczać :)
Artur ale nie wiem która wersja Ci się spodobała :)

ART69
03-03-2011, 12:10
Odpowiedź dotyczyła Twojego postu Jacku :-) w między czasie kol. Żółto-czarny coś skrobnął za co też dziękuję :-) Oj dzisiaj chyba też obędę się bez kolacji :mrgreen:

PABLOOK
03-03-2011, 12:50
Nad kadrem można oczywiście trochę podywagować. Wyżej, niżej, kwadrat, kółko... tfu ;).
Ale podstawowa sprawa w fotografii to odpowiednie światło. Niby prawda oczywista, ale ten kto widział i doświadczył to na swoim aparacie wzroku i rozumienia, ten wie doskonale o czym mowa. Jakże inaczej może wyglądać dana miejscówka o różnych porach dnia i przy udziale różnych odmian światła. Pewnie, że z bardzo mało atrakcyjnego miejsca nawet piękne światło Toskanii nie uczyni, ale... . No właśnie, każdy pewnie ma już swoje ulubione, odkryte miejscówki do których często wraca. Także Arturze gorąco zachęcam i Ciebie do poszukania odpowiedniego światła. Pewnie, kto zabroni fotografować o różnych porach dnia - nikt. Dla przyjemności można ile razy się chce i o różnych porach ;). Ale, aby fotografia bardziej atrakcyjną była światło musi także być z tych atrakcyjnych. Piszę takie oczywistości z których na pewno dobrze zdajesz sobie sprawę. Ale nie piszę, aby Ci o tym przypomnieć, ale trochę zmobilizować, takiego malutkiego kopa zapodać ;). Twój poziom wiedzy, sposób kadrowania, obróbki jest już na tyle duży i dojrzały, zatem czas poszukać tego co teraz najważniejsze :).
Pozdrawiam :).

P.S. I jeszcze jedna sprawa. Te moje mądrkowania powyżej w dużym stopniu opierają się na własnych doświadczeniach. Ile to ja razy wracałem w to samo miejsce, o różnych porach dnia i roku. Ile godzin spędziłem na wyczekiwaniu odpowiedniego światła. I bardzo często wszystko fiaskiem się kończyło. Ale nie wolno się poddawać, tylko głęboko wierzyć i polować do upadłego. A upragniona nagroda w postaci dobrego zdjęcia na pewno wcześniej lub później się pojawi. A wtedy zadowolenie jest przeogromne i motywacja do dalszego działania spotęgowana :).

ART69
03-03-2011, 13:45
Dzięki Pawle za obszerny komentarz :-) wziąłem to sobie do serca :mrgreen: Byłem wczoraj na krótkim plenerze, bo już mnie "nosiło" znajdę chwilę na obróbkę to coś pokażę :-)

Pablo 77
03-03-2011, 16:08
Tak z pewnością w lepszym świetle i delikatną mgiełką fajnie by sie prezentowało :)

hubik
04-03-2011, 11:38

Dlaczego "nietafiony"? Bo w w południe? Kolory jak należy, kadrowo się broni bez problemu. A że światło ostre? A czy wszystko musi być zgodne z zasadami?