Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Widok na most
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.emilstojek.com/forum/c_7381.jpg)
Robi wrażenie. Dla mnie super kadrowanie. Poza tym może ciut za mocna winieta, ale i tak super
W ramach eksperymentu - http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2295521#post2295521 :))
Bardzo fotogeniczne miejsce do fotografowania, podoba mi się konwersja do cz-b.
Jednak uważam, że kadr nie jest zbyt udany: zbyt dużo chciałeś chyba pokazać na jednym obrazku, sam most i jego pełne odbicie w wodzie byłyby wystarczające w tym kadrze, ilość linii prowadziłaby skutecznie wzrok widza.
W prezentowanym kadrze przeszkadza mi pomost u dołu i jego barierka - psuje odbicie mostu i zakłóca mi układ linii w kadrze.
Nie wiem czy się dało...ale próbowałabym podejść do barierki, oprzeć się o nią i kadrować sam most i jego odbicie (może nawet pochylając obiektyw do dołu i lekko w lewo - tak aby więcej mostu z lewej strony zmieściło się w kadrze?).
W ramach eksperymentu - http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2295521#post2295521 :))
Jednak uważam, że kadr nie jest zbyt udany: zbyt dużo chciałeś chyba pokazać na jednym obrazku, sam most i jego pełne odbicie w wodzie byłyby wystarczające w tym kadrze, ilość linii prowadziłaby skutecznie wzrok widza.
W prezentowanym kadrze przeszkadza mi pomost u dołu i jego barierka - psuje odbicie mostu i zakłóca mi układ linii w kadrze.
Nie wiem czy się dało...ale próbowałabym podejść do barierki, oprzeć się o nią i kadrować sam most i jego odbicie (może nawet pochylając obiektyw do dołu i lekko w lewo - tak aby więcej mostu z lewej strony zmieściło się w kadrze?).
Moim zdaniem byłoby to wtedy zwykłe fajne zdjęcie fajnego mostu, ratowałaby je jedynie obróbka, a tak to zdjęcie ma wg mnie głębię, dodatkowo barierka świetnie uwydatnia oś zdjęcia, dzięki niej zyskuje ono geometrię. Ba, myślę, że bez mostu z samą barierką to zdjęcie byłoby świetne.
Taka moja konstruktywna krytyka komentarza :mrgreen:
Dziękuję za opinię. Według mnie kadrowanie samego mostu byłoby zbyt banalne - mam i takowe i uwierz mi nie wygląda okazale, kompozycja bazowałaby tylko na odbiciu mostu w wodzie. Wprowadzenie pomostu na pierwszym planie, moim zdaniem, idealnie komponuje się z samym mostem wprowadzając odbiorcę w zdjęcie jak i wzmacnia samą kompozycję pracy.
Moim zdaniem byłoby to wtedy zwykłe fajne zdjęcie fajnego mostu, ratowałaby je jedynie obróbka, a tak to zdjęcie ma wg mnie głębię, dodatkowo barierka świetnie uwydatnia oś zdjęcia, dzięki niej zyskuje ono geometrię. Ba, myślę, że bez mostu z samą barierką to zdjęcie byłoby świetne.
Taka moja konstruktywna krytyka komentarza :mrgreen:
Dziękuję za konstruktywną opinię :)
A wiec ja tez napisze coś od siebie.
Do mnie nie przemawia barierka i pomost na pierwszym planie. Tak samo jak mojemu przedmówcy. Myślę ze podejście kilka kroków bliżej by tutaj mogło pomoc.
Konwersja do CZ-B mnie osobiście podchodzi a masz może kolor ? tez z chęcią rzuciłbym okiem ... winieta trochę za duża i zaburza dla mnie kompozycje.
barierka świetnie uwydatnia oś zdjęcia, dzięki niej zyskuje ono geometrię. Ba, myślę, że bez mostu z samą barierką to zdjęcie byłoby świetne.
Próbuję kadrować z samą barierką (ale bez desek pomostu na dole!) i faktycznie widzę, że taki kadr też ma uzasadnienie. Choć nadal ten kadr "bardziej sterylny" bez pomostu i barierki wydaje mi się lepszy.
A wiec ja tez napisze coś od siebie.
Do mnie nie przemawia barierka i pomost na pierwszym planie. Tak samo jak mojemu przedmówcy. Myślę ze podejście kilka kroków bliżej by tutaj mogło pomoc.
Konwersja do CZ-B mnie osobiście podchodzi a masz może kolor ? tez z chęcią rzuciłbym okiem ... winieta trochę za duża i zaburza dla mnie kompozycje.
Dziękuję za opinię. Koloru z zasady nie robię, preferuję CZ-B. :)
Próbuję kadrować z samą barierką (ale bez desek pomostu na dole!) i faktycznie widzę, że taki kadr też ma uzasadnienie. Choć nadal ten kadr "bardziej sterylny" bez pomostu i barierki wydaje mi się lepszy.
proponował bym jeszcze nieco udramatyzować chmury
I taką dyskusję to ja rozumiem :) Mogę się z Wami nie zgadzać ale przynajmniej jest konstruktywnie ;) Jeszcze raz dziękuję za opinie.
Obcięcie desek i zostawienie samej barierki też miałoby jakieś uzasadnienie, jednakże wprowadzenie desek pomostu , które swym ułożeniem niejako wciągają odbiorcę w zdjęcie, czynią kompozycję bardziej dynamiczniejszą. Bez nich także byłoby ładnie ale według mnie bardziej statycznie.
jest glowny bohater, jest kontekst, i otoczenie....faktycznie chmury az sie prosza o "udramatyzowanie"....rzuc garscia detali technicznych jak to zdjecie zostalo zrobione...
pastwisko
24-02-2011, 16:05
Z samym mostem były by nudy na pudy. Bardzo fajne zdjęcie :)
jest glowny bohater, jest kontekst, i otoczenie....faktycznie chmury az sie prosza o "udramatyzowanie"....rzuc garscia detali technicznych jak to zdjecie zostalo zrobione...
Co do chmur to wydaje mi się, że już są odpowiednio udramatyzowane - zazwyczaj robię je mocniej, jednak tutaj pasowało mi bardziej delikatnie.
Detale:
Nikon D700 + Nikkor 16-35 + Marumi polar + B+W ND 3.0
F-stop: 8, ISO: 100, Ogniskowa: 17mm, Czas: 182s.
ranbir kapoor
24-02-2011, 16:13
swietna robota
zamiast banalnego zdjecia mostu na dlugim czasie mamy dwa plany, znakomita gre swiatel
wiem ze to architektura ale az prosi sie o to zeby ktos przechodizl przez ten pomost, chociazby znikajaca z kadru noga czy reka z teczka
Wracam jeszcze na chwilę do tego zdjęcia i jednak zostaje przy swoim - czyli może banalnym kadrze bez barierki i desek pomostu. Te dwa elementy wprowadzają dla mojego odbioru zbyt dużo odciągających wzrok elementów.
PS miałam zapytać na początku - co to za most? Gdzie?
Wracam jeszcze na chwilę do tego zdjęcia i jednak zostaje przy swoim - czyli może banalnym kadrze bez barierki i desek pomostu. Te dwa elementy wprowadzają dla mojego odbioru zbyt dużo odciągających wzrok elementów.
PS miałam zapytać na początku - co to za most? Gdzie?
To most Vasco Da Gama w Lizbonie.
Jeszcze raz dziękuję za wszystkie opinie :)
tbogdanowicz
24-02-2011, 22:13
Gdy otworzyłem to zdjęcie za pierwszym razem, załadowała mi się tylko połowa i stwierdziłem że jeśli nie będzie czegoś ciekawego na dole to jest kiepsko.
Przeładowałem i uważam że na pewno nie jest kiepsko, a nawet jest bardzo ciekawie.
Ideałem byłoby gdyby zrobić je z wyższej pozycji, tak by objąć most z niezakłóconym odbiciem, oraz pomost. Ale do tego to pewnie potrzebna jest drabina :-).
teh_14m3
24-02-2011, 23:37
jest pięknie, super zdjęcie ^^
w ramach eksperymentu :twisted:
jest pięknie, super zdjęcie ^^
w ramach eksperymentu :twisted:
To się nie liczy - za krótko i zbyt ogólnikowo :twisted: ....ale dobrze zacząłeś :twisted:
I taką dyskusję to ja rozumiem :) Mogę się z Wami nie zgadzać ale przynajmniej jest konstruktywnie ;) Jeszcze raz dziękuję za opinie.
Obcięcie desek i zostawienie samej barierki też miałoby jakieś uzasadnienie, jednakże wprowadzenie desek pomostu , które swym ułożeniem niejako wciągają odbiorcę w zdjęcie, czynią kompozycję bardziej dynamiczniejszą. Bez nich także byłoby ładnie ale według mnie bardziej statycznie.
Tu się zgodzę z autorem, że pomost musi być ;) Próbuje sobie wyobrazić to zdjęcie z samą barierką, ale jakoś mi nie leży, barierka wtedy wydaje się być trochę oderwana od rzeczywistości.
A obecny kadr jakby umiejscawia też fotografującego, daje sugestię nadmorskiej promenady (która się tam faktycznie znajduje).
urbanned
25-02-2011, 01:25
Ja też jestem za tym, żeby pierwszego planu nie było.
Zgodnie z regułą mniej znaczy więcej.
Estetyczna praca.podoba sie generalnie.
Kadr,kompozycja jednak nie do konca wygodnie lezy w oku m/z
W tym rozmieszczeniu brakuje mi (dobrej,idealnej lub prawie)proprcji.
Sam kadruje na wyczucie , i ciezko mi u kogos wyszczegoloniac dokladnie ,ale tutaj to na pierwszy rzut Lewa Strona nie do konca wspolgra z reszta.
Nie mowie albo mysle ze jest zle,to nie ten poziom ,ale rozmawiamy tu juz o malych szczegolach.
Ciekawy jestem czy czujesz chociaz troche to samo,ten maly niedosyt..
(aha nie ide na latwizne,sam ja czesto fotografuje,wystawiam pod komenty)
pozdr :)
A mnie się podoba jak jest. Bez pomostu byłoby banalnie.
A mnie się podoba jak jest. Bez pomostu byłoby banalnie.
Też tak uważam, ubrałbym tylko obrazek w białą, pokaźną ramkę.
Estetyczna praca.podoba sie generalnie.
Kadr,kompozycja jednak nie do konca wygodnie lezy w oku m/z
W tym rozmieszczeniu brakuje mi (dobrej,idealnej lub prawie)proprcji.
Sam kadruje na wyczucie , i ciezko mi u kogos wyszczegoloniac dokladnie ,ale tutaj to na pierwszy rzut Lewa Strona nie do konca wspolgra z reszta.
Nie mowie albo mysle ze jest zle,to nie ten poziom ,ale rozmawiamy tu juz o malych szczegolach.
Ciekawy jestem czy czujesz chociaz troche to samo,ten maly niedosyt..
Mógłbyś to nieco sprecyzować, gdyż chyba nie bardzo rozumiem?
Bardzo dziękuję za wszystkie opinie :)
pitupitu
25-02-2011, 16:16
Pokochałam to zdjęcie jak je tylko zobaczyłam...
Zdecydowanie moje emocje wywołał kadr, który jest właśnie efektem sporów. Bez pomostu byłoby zbyt banalnie i prosto, z samą barierką też. Obecny kadr pozwala odbiorcy samemu "stanąć na pomoście". Obróbka bw jest niesamowita, dodaje klimatu. Wydaje mi się że nie trzeba bardziej podkreślać nieba. Takie jakie jest obecnie fajnie podkreśla całą fotografie. Jak dla mnie plusem zdjęcia jest nietypowe podejście bo ujęcie pomostu, który przez to że jest mokry i fajnie odbija światło i dodatkowo odbija barierki.
teh_14m3
25-02-2011, 20:44
To się nie liczy - za krótko i zbyt ogólnikowo :twisted: ....ale dobrze zacząłeś :twisted:
Dobra przemyślałem zdjęcie, bo na pierwszy rzut oka coś mi nie pasowało ale nie byłem pewien co. Wydaje mi się, że dużo lepiej kadr wyglądałby gdyby trochę obniżyć perspektywę aby barierka wypadała mniej więcej w środku kadru pomiędzy podstawą mostu (tak to się nazywa?) a jego odbiciem w wodzie. Sprawdzałem sobie to podnosząc ja po po prostu w PSie no i komponowało się dla mnie dosyć ciekawie. Dodatkowo wtedy odbicie w wodzie tworzyłoby sięgałoby bezpośrednio do desek pomostu.
Forma zdjęcia mi odpowiada, gdyż bardzo ciekawie komponuje się rozmazane niebo ze statyczną wodą.
"Wracam jeszcze na chwilę do tego zdjęcia i jednak zostaje przy swoim - czyli może banalnym kadrze bez barierki i desek pomostu."
W pelni sie utozsamiam z powyzszym.
piotrekjeczen
21-03-2011, 17:29
Świetne ujęcie Emil. Technicznie najwyższy poziom z jakim sie spotkałem... Gratuluję !
Świetne ujęcie Emil. Technicznie najwyższy poziom z jakim sie spotkałem... Gratuluję !
Pięknie dziękuję Piotrze :)