PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D300s - problem ze sformatowaniem karty

Thomasz
23-02-2011, 14:45
Witam!

Od razu przepraszam, jeśli powtarzam wątek, ale szukałem i czegoś takiego nie znalazłem :(.
Zakupiłem dzisiaj nową kartę SD do swojej puszki. Mam problem, ponieważ mimo różnych prób formatu (w aparacie, na komputerze za pomocą kilku różnych typów formatowania i programów do formatu) w okienku na wyświetlaczu body cały czas widnieje napis "For". Zaznaczam, że aparat bez problemu czytał poprzednią kartę SD która uległa zniszczeniu, a CF czyta w drugim slocie także bez żadnych błędów.

Tak więc tutaj moje pytanie, czy ktoś wie, co może być przyczyną takiego wydarzenia?
Z góry dziękuję za pomoc :)

Pozdrawiam!

wilk325
23-02-2011, 14:50
a nie masz przestawionego zabezpieczenia? na karcie; bo skoro i w kompie nie idzie to to lub karta walnięta.

Choć ja karty formatuję tylko w aparacie.

mateo912
23-02-2011, 14:52
wadliwa karta?
Sprawdź czy w innych aparatach/urządzeniach działa.
Ja mam 2x sd 4gb ultra 2 (starszą czarną i nowszą szarą) starsza jakiś czas temu nagle przestała działać z innymi puszkami niż d80 i czytnikiem w laptopie.
Ale nie przeszkadza mi to za bardzo ;)

Thomasz
23-02-2011, 15:19
a nie masz przestawionego zabezpieczenia? na karcie; bo skoro i w kompie nie idzie to to lub karta walnięta.

Na kompie dało radę sformatować kartę. co do zabezpieczenie to sprawdzałem. Jest wszystko jak należy.

Wybrałem się do pobliskiego sklepu foto, żeby sprawdzić czy to wina aparatu, czy karty, no i niestety będę chyba musiał zanieść aparat do serwisu. Okazało się, że inna karta w moim body również nie działa, a ta którą zakupiłem działa bez problemu na innym aparacie.