PDA

Zobacz pełną wersję : Ankieta - D7000 - brudna matryca?

jpyt
17-02-2011, 19:08
Wiem, że aktualnie już jest czynna jedna ankieta o D7000, ale akurat nie obejmuje problemu syfków na matrycy - problemu, który według aktualnej mojej wiedzy i doświadczenie być może jest wadą produkcyjną dotykającą większej ilości body.

Więc tak.... uprasza się posiadaczy D7000 (i tylko posiadaczy) o najpierw wykonanie prostego testu a następnie na udzielenie odpowiedzi w ankiecie na temat jego rezultatów.

Czyli w punktach:
1. Test pod kątem zabrudzeń matrycy
* ustawić aparat w tryb A
* ustawić ISO na nie większe niż 400
* ustawić przysłonę F32 lub wartość zbliżoną do niej
* złapać ostrość na jakiś blisko zlokalizowany przedmiot
* bez dokonywania przeostrzenia zrobić fotę pustego kawałka nieba (za dnia oczywiście :) )
* zdjęcie takowe dokładnie obejrzeć na komputerze w powiększeniu 1:1
* szukać i określić czy na zdjęciu widoczne są czarne kropki lub kropki białe z czarną obwódką
(oczywiście wyeliminować z poszukiwań ewentualne ptaki i inne zjawiska meteorologiczne ;) )

2. Wejść na nasze forum i w niniejszej ankiecie udzielić prostej odpowiedzi na temat rezultatów punktu 1.

PS1. Test można też wykonać w domu wówczas należy wszystko zrobić jak w punkcie 1 ale ostrość ustawić na nieskończoność a następnie z niedużej odległości sfotografować jakąś jednolitą powierzchnię (ściana, karta itp.)

PS2. W ankiecie nie oceniamy czy paprochy mi przeszkadzają czy nie, a tylko czy są!

PS3. Jeśli ktoś miał jakieś paprochy po zakupie D7000, udał się do serwisu, wyczyścili i teraz nie ma to proszę, żeby odpowiedział zgodnie ze stanem po zakupie - w ankiecie chodzi o stwierdzenie czy fabryczne D7000 posiadają masowo takową przypadłość. Nie oceniamy możliwości serwisu w kwestii rozwiązywania problemu.

Jachuu
17-02-2011, 20:07
Test robiłem z tydzień temu - był paproch ale kilkukrotne czyszczenie spowodowało, że już go nie ma. Po dwóch dniach powtórka i na razie czysto. Ja jednak często żagluję szkłami w terenie i przyzwyczaiłem się, że paprochy mi się zdarzają ;)

darkmajin
17-02-2011, 21:32
jpyt - już trochę przesadzasz mz ,na co te ankiety na co to całe gdybanie ,weź aparat rób zdjęcia ...

widzę że z d7000 nadeszła nowa era "fotografów" - fotograf forumowy co to ma więcej postów niż zdjęć na liczniku ;)

Rafał_Sz
17-02-2011, 21:41
Mogę Ci machnąć taki test, tylko co zrobisz z wynikami?

Coman
17-02-2011, 21:44
Też uważam że to niepotrzebna ankieta. Wcześniej czy pózniej każdy będzie musiał wyczyścić matryce, cała operacja zajmuje może 10 minut, przecież to żadna usterka.

stroop
17-02-2011, 21:53
Możemy ogłosić konkurs na najlepszą paprochoplamę na matrycy. Kto nie znajdzie żadnej, przegrał. :)

wolfdeus
17-02-2011, 22:01
Ten rodzaj nerwicy jest zaraźliwy, przenoszony drogą forumową.

jpyt
17-02-2011, 22:06
darkmajin - może i przesadzam, ale po prostu ciekawi mnie jak to jest że dostaje drugie nówka D7000 i na wstępie ma tak samo paprochy. No wiesz każdy byłby ciekawy czy produkt za XXXX zł jest tak starannie wykonany czy moje Ph życiowe właśnie osiągnęło swój szczyt ;)

rsz - jeśli będą wskazywały, że ja mam pecha to się zastrzelę (oczywiście żart). Jeśli wyjdzie, że problem jakiś istnieje to prześlę wyniki ankiety np. do nikonrumors - a nóż ktoś z innego kraju zrobi tak samo i zrobi się zawieruch, która zmusi Nikona do działania - z tego co zauważyłem tak to teraz działa :)

Coman - no wiesz, klient płaci, klient wymaga - bierna postawa tylko utwierdza producentów w tym, że bezkarnie mogą zaniżać quality control.

ikar39
17-02-2011, 22:18
Potwierdzam w mojej sztuce są dwa paprochy,dmuchałem chuchałem i nadal są grucha nie pomogła,jak pokaże się w pyrlandi blue sky do wrzucę fotki

thor88
17-02-2011, 22:26
jpyt - już trochę przesadzasz mz ,na co te ankiety na co to całe gdybanie ,weź aparat rób zdjęcia ...

widzę że z d7000 nadeszła nowa era "fotografów" - fotograf forumowy co to ma więcej postów niż zdjęć na liczniku ;)

troszkę się chyba zagalopowałeś kolego darkmajin. Zobacz od kiedy założyciel wątku jest z nami na forum a zobacz od kiedy ty. Tekst o nowej erze fotografów? Bardziej to ty jesteś "młodym gniewnym na forum" niż kolega który jest od początku tego forum.

Skoro D3000 wychodzą bez paprochów to D7000 powinien tym bardziej mieć czyste matryce po wyjściu z fabryki

Cysiu
17-02-2011, 22:56
Firmware?

Jacenty Z.
17-02-2011, 23:28
Niechętnie biorę udział w tego typu sporach, natomiast nasuwają mi się pewne wątpliwości natury technicznej:

Czy fotografowanie przy f/32 ma służyć sprawdzeniu obecności paprochów na matrycy, czy także na lub w założonym obiektywie? Bo moim zdaniem przy tej głębi ostrości te z wnętrza szkła, czy nawet przedniej soczewki lub filtra UV, też się mogą uwiecznić (a były zdaje się niegdyś pogłoski o paprochach w nowych obiektywach).

O jaki rodzaj zabrudzeń też chodzi? O kurz, odpryski farby, czy opiłki? - które w zasadzie powinno dać się wydmuchać gruchą. Czy raczej chodziłoby o to, czy w fabrycznie nowych D7000 smaru na mechanizmie lustra jest za dużo albo ma on nieprawidłową gęstość? - powodując zachlapanie matrycy (głośny był kiedyś taki problem w Canonach).

P.S. Może też nie warto przy tej okazji rozpatrywać zasadności pytań lub odpowiedzi którejkolwiek ze stron przez perspektywę tego, kto jest dłużej na Forum, kto ma więcej postów, kto jest starszy itd. itp., bo moim zdaniem wiedzie to w stronę ustalania jakiegoś lekko absurdalnego "porządku dziobania", wykraczającego poza Regulamin...

cybermar
17-02-2011, 23:52
założyciel tematu ma rację - nie można odpuszczać i przymykać oczy na coraz częstsze problemy z kontrolą jakości u dzisiejszych producentów i wynikające z tego usterki w naszych aparatach . przykladowo pentax oficjalnie przyznal sie do problemu matryc z olejem miedzy filtrem a matryca, co moim zdaniem trzeba chwalic i cieszyc sie z takigo podejscia . Sporo ludzi na tym forum ma niepokojaca tendencje do przymykania oka na wiele problemow i usterek ktore pojawiaja sie przy okazji premier nowych modeli. jesli bedziemu w ten spoosb postepowac to za jakis czas aby strzelic fote trzeba bedzie kleic tasma klejaca rozpadajacy sie korpus... moze przesadzam ale tak mniej wiecej sprawa wyglada...

jpyt
18-02-2011, 00:00
Czy fotografowanie przy f/32 ma służyć sprawdzeniu obecności paprochów na matrycy, czy także na lub w założonym obiektywie? Bo moim zdaniem przy tej głębi ostrości te z wnętrza szkła, czy nawet przedniej soczewki lub filtra UV, też się mogą uwiecznić
No wiesz raczej nie ma na to szans ;)
Gdyby to działało tak jak myślisz, to każdy obiektyw byłby obiektywem SuperMakro - wystarczyłoby go porządnie przymknąć. F32 ma służyć tylko dostarczeniu do matrycy skoncentrowanego światła przy którym syfy na matrycy są lepiej widoczne.

O jaki rodzaj zabrudzeń też chodzi? O kurz, odpryski farby, czy opiłki?

W zasadzie chodzi o wszystkie, które są widoczne na zdjęciu. W moim poprzednim D7000 (przed wymianą) ewidentnie lustro chlapało olejem na matrycę i za każdym set zdjęć plam na matrycy miałem coraz więcej.
W nowym body nie wiem co spowodowało kropy, bo były od początku - denerwuje mnie po prostu, że są.

evilseed
18-02-2011, 08:46
Ja nie miałem paprochów na matrycy, sprawdziłem. Teraz nie wiem, ale podejrzewam że są gdyż często zmieniam szkła. W razie czego gruszka i po krzyku ;)

darkmajin
18-02-2011, 09:39
troszkę się chyba zagalopowałeś kolego darkmajin.

nie spinaj się kolego nie widzisz buźki na końcu wypowiedzi? ,tym bardziej pisząc o nowej erze fotografów nie miałem na myśli jednej osoby proste nie?.. wystarczy czytać ze zrozumieniem ,a ankiety sam śledzę z ciekawości.

jpyt
18-02-2011, 17:40
Potwierdzam w mojej sztuce są dwa paprochy,dmuchałem chuchałem i nadal są grucha nie pomogła,jak pokaże się w pyrlandi blue sky do wrzucę fotki

Ikar39 to jeszcze zagłosuj, bo widzę, że narazie tego nie zrobiłeś.

swider
18-02-2011, 19:13

nie spinaj się kolego nie widzisz buźki na końcu wypowiedzi? ,tym bardziej pisząc o nowej erze fotografów nie miałem na myśli jednej osoby proste nie?.. wystarczy czytać ze zrozumieniem ,a ankiety sam śledzę z ciekawości.
Czy ja mogę prosić o stosowanie się do podstawowych zasad pisowni i stawianie spacji przed znakiem przestankowym (tj.: kropka, przecinek, pytajnik, wykrzyknik), który winien być przyklejony do ostatniej litery wyrazu poprzedzającego... a nie odwrotnie. I nie robienie takich numerów jak wstawianie przecinka bezpośrednio za pytajnikiem.

Aaaa... nowe zdanie zaczynamy od wielkiej litery.

Dziękuję. ;)

PS
Autora wątku przepraszam za OT.

sssmok
18-02-2011, 22:12
swider, skoro pytasz się, czy mozesz kogoś o coś prosić, to ja proszę Cię o wstawienie za swoim zdaniem pytajnika. I za drugim zdaniem też. :) Dziękuję!

swider
18-02-2011, 22:19
swider, skoro pytasz się, czy mozesz kogoś o coś prosić, to ja proszę Cię o wstawienie za swoim zdaniem pytajnika. I za drugim zdaniem też. :)
Nie wstawię bo to było pytanie retoryczne. Jak zapewne wiesz, niektóre zdania w formie pozornie pytajnej, niekoniecznie obligują do użycia znaku zapytania. :)

Dziękuję!
Proszę! ;)

Ale przypominam, że to nie wątek o interpunkcji, nie zaśmiecajmy go. Z mojej strony to tyle. :)

Jacenty Z.
19-02-2011, 12:17
No wiesz raczej nie ma na to szans ;)
Gdyby to działało tak jak myślisz, to każdy obiektyw byłby obiektywem SuperMakro - wystarczyłoby go porządnie przymknąć. F32 ma służyć tylko dostarczeniu do matrycy skoncentrowanego światła przy którym syfy na matrycy są lepiej widoczne.

Nie myślę, tylko kiedyś niechcący sprawdziłem ;)

P.S. A skoro mowa o interpunkcji, warto też może żeby niektórzy z nas pisali słowo "ty" rozpoczynając je wielką literą...

peters-on
26-09-2011, 23:51
ja mam paprochy i już wcale się tym nie przejmuję....nawet gdybym ich miał 15 to Ps gumką to usunę-njważniejsze jest mieć światło i pomysł podczas focenia.pozdrawiam