Wiem, że aktualnie już jest czynna jedna ankieta o D7000, ale akurat nie obejmuje problemu syfków na matrycy - problemu, który według aktualnej mojej wiedzy i doświadczenie być może jest wadą produkcyjną dotykającą większej ilości body.
Więc tak.... uprasza się posiadaczy D7000 (i tylko posiadaczy) o najpierw wykonanie prostego testu a następnie na udzielenie odpowiedzi w ankiecie na temat jego rezultatów.
Czyli w punktach:
1. Test pod kątem zabrudzeń matrycy
* ustawić aparat w tryb A
* ustawić ISO na nie większe niż 400
* ustawić przysłonę F32 lub wartość zbliżoną do niej
* złapać ostrość na jakiś blisko zlokalizowany przedmiot
* bez dokonywania przeostrzenia zrobić fotę pustego kawałka nieba (za dnia oczywiście)
* zdjęcie takowe dokładnie obejrzeć na komputerze w powiększeniu 1:1
* szukać i określić czy na zdjęciu widoczne są czarne kropki lub kropki białe z czarną obwódką
(oczywiście wyeliminować z poszukiwań ewentualne ptaki i inne zjawiska meteorologiczne)
2. Wejść na nasze forum i w niniejszej ankiecie udzielić prostej odpowiedzi na temat rezultatów punktu 1.
PS1. Test można też wykonać w domu wówczas należy wszystko zrobić jak w punkcie 1 ale ostrość ustawić na nieskończoność a następnie z niedużej odległości sfotografować jakąś jednolitą powierzchnię (ściana, karta itp.)
PS2. W ankiecie nie oceniamy czy paprochy mi przeszkadzają czy nie, a tylko czy są!
PS3. Jeśli ktoś miał jakieś paprochy po zakupie D7000, udał się do serwisu, wyczyścili i teraz nie ma to proszę, żeby odpowiedział zgodnie ze stanem po zakupie - w ankiecie chodzi o stwierdzenie czy fabryczne D7000 posiadają masowo takową przypadłość. Nie oceniamy możliwości serwisu w kwestii rozwiązywania problemu.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami