PDA

Zobacz pełną wersję : T60p problem z dyskiem chyba

velaskez
17-02-2011, 00:43
No właśnie nie wiem z czym problem. Windows się ładuje, ale po chwili się wysypuje, pojawia się BSOD i napis, że problem z woluminem na dysku. Po przeleceniu dysku programem diagnostycznym napisało mi, że jest problem z odczytem na niektórych woluminach. Po przełożeniu do innego T60p wyskakuje ten sam błąd. I uwaga, co ciekawe, inny dysk, który śmiga w innym laptopie wysypuje się w tym walniętym laptopie. Jakieś pomysły macie może?...
Walczę z nim cały dzień. Obstawiam dysk albo coś na płycie głównej...Co Wy na to?

Władca Pixeli
17-02-2011, 07:36
Podam Ci coś tylko się nie śmiej. To nie jest czarna magia. :mrgreen:

Odłącz zasilacz, wyciągnij baterię.
Licz do 20 i w tym samym czasie wciskaj i wyciskaj 20 razy przycisk wyłącznika.
Częstotliwość nie jest krytyczna. Pół sekundy wciskamy, pół sekundy puszczamy.
Za 20 razem wciskasz przycisk i liczysz do 20.
Wkładasz baterię i zasilacz i zobacz czy komputer ruszy.

Johanan
17-02-2011, 11:48
WP, dobry trop, też stawiam że to wirus, albo inne ścierwo.

Articool
17-02-2011, 11:58
Można się dowiedzieć co nam daje takie taktyczne działanie? ;>

velaskez
17-02-2011, 12:08
Dalej jest. To ściema była? Bo ja jak pelikan łyknąłem, chociaż na początku potarzałem się trochę ze śmiechu.
UNMOUNTABLE_BOOT_VOLUME

Johanan
17-02-2011, 12:21
Można się dowiedzieć co nam daje takie taktyczne działanie? ;>

Czyszczenie pamięci, o ile się nie mylę. ;)

velaskez
17-02-2011, 13:07
Spróbuję jeszcze z nówką dyskiem, zobaczymy. Wieczorem powiem co i jak;) Jakoś tak nie lubię oddawać swoich komputerów do jakichkolwiek serwisów. Zawsze działałem sam, i to jest takie trochę wyzwanie tym razem :mrgreen:

ku6i
21-02-2011, 16:14
I jak się sprawa skończyła?

andrstac
21-02-2011, 18:59
I jak się sprawa skończyła?

No chyba już nie wstał...

velaskez
21-02-2011, 22:14
Wstał :) Ale musiałem pokombinować. Kupiłem nowy dysk. Wsadziłem i chcę instalować win7, a tam mi w ogóle nie widzi dysku do formatowania. Myślę sobie, no ładnie padł kontroler, płyta główna do wymiany. Ale wsadziłem dysk w swoje T61p, i o dziwo tu przy instalacji win 7 wszystko banglało. Zainstalowałem u siebie, przełożyłem ten świeży dysk od siebie do T60p siostry i działa. Uruchomiłem go kilkanaście razy i sprawdziłem czy aby na pewno się włącza. Wszystko jest ok. Nie wiem co to mogło być.

Jak dobrze, że w IBMach operacja wymiany dysku, to jest kwestia jednej śrubki...

BUNCOL7
21-02-2011, 22:25
Z tym wyjęciem baterii i odłączeniem zasilania to wcale nie jest żart. Ja miałem problem gdzie wszystkie porty USB przestały nagle działać. Nic nie pomagało ani nowe stery ani postawienie na nowo systemu. Trzy dni kombinowałem na wszystkie sposoby i nic. I wtedy gdzieś na obcojęzycznym forum ktoś napisał żeby wyjąć baterię i odłączyć zasilanie. I po minucie już wszystko było oki! Poprostu jakiś chip z pamięcią się zrestartował i pomogło. Więć warto próbować.

ku6i
21-02-2011, 22:30
Z tym wyjęciem baterii i odłączeniem zasilania to wcale nie jest żart. Ja miałem problem gdzie wszystkie porty USB przestały nagle działać. Nic nie pomagało ani nowe stery ani postawienie na nowo systemu. Trzy dni kombinowałem na wszystkie sposoby i nic. I wtedy gdzieś na obcojęzycznym forum ktoś napisał żeby wyjąć baterię i odłączyć zasilanie. I po minucie już wszystko było oki! Poprostu jakiś chip z pamięcią się zrestartował i pomogło. Więć warto próbować.

A czy reset biosu nie dałby tego samego efektu?

BUNCOL7
21-02-2011, 22:40
Podjąłem próbę aktualizacji biosu dołączonym oprogramowaniem ale nie wiem z jakim skutkiem. Nigdy wcześniej nie miałem potrzeby wgrywać czy aktualizować biosu. Dodam tylko że ta sytuacja z portami pojawiła się znów kiedy próbowałem zainstalować sterowniki i oprogramowanie do Epsona P50. Kiedy podłączyłem drukarkę porty znów przestały działać. Wyjęcie baterii znó pomogło ale poddałem się i zainstalowałem drukarkę u syna na stacjonarnym. I tam wszystko śmiga bez problemu. Co może być przyczyną?

ku6i
22-02-2011, 00:07
Próbowałeś podpinać drukarkę:
a) do innego portu USB
b) innym kablem?

BUNCOL7
22-02-2011, 00:12
Kabel mam tylko jeden ale jest nowy. Jeśli chodzi o porty to podpinałem pod wszystkie 4 i lipa - Jak padnie to wszystkie nie działają. Nie widzi wtedy ani drukarki ani dysku zew., aparatu, niczego. A jak wystartuję z linuxa to wszystkie porty są ok

rychu_cmg
22-02-2011, 00:27
W moim T61 instalator też nie widział dysku. Po zmianie jednego ustawienia biosu wszystko wróciło do normy.

ku6i
22-02-2011, 00:38
Kabel mam tylko jeden ale jest nowy. Jeśli chodzi o porty to podpinałem pod wszystkie 4 i lipa - Jak padnie to wszystkie nie działają. Nie widzi wtedy ani drukarki ani dysku zew., aparatu, niczego. A jak wystartuję z linuxa to wszystkie porty są ok

Skoro widzi to Linux, to najlogiczniejsza byłaby wina systemu, ale skoro piszesz, że nawet format nie pomaga... Może po prostu Linux inaczej obsługuje porty niż Windows, kabel nie robi Ci jakiegoś zwarcia? Weź spróbuj na innym, kabel kosztuje parę groszy.

Władca Pixeli
22-02-2011, 01:25
Wszystko jest ok. Nie wiem co to mogło być.
A robiłeś moje magiczne zaklęcia. IBM i HP mają w zimowym czasie problem z ładunkami statycznymi. To tajemnicze przyciskanie rozładowuje płytę główną. Wielokrotnie przywracało laptopy tych marek do życia

velaskez
22-02-2011, 09:20
No właśnie próbowałem...i nie działało specjalnie :twisted:

BUNCOL7
22-02-2011, 12:41
Wracając do kabla, na linuxie jest oki i na drugim komopie (stacjonarnym również) więc nie podejżewam. Myślę że to pewnie wina mojego lapka ma już ze 4 lata i przepracował kilka ładnych tysięcy godzin:) Chyba będzie wkrótce kończył swój żywot. :(

retter
23-02-2011, 20:33
A robiłeś moje magiczne zaklęcia. IBM i HP mają w zimowym czasie problem z ładunkami statycznymi. To tajemnicze przyciskanie rozładowuje płytę główną. Wielokrotnie przywracało laptopy tych marek do życia

A dlaczego tylko IBM i HP ?

Wracając do kabla, na linuxie jest oki i na drugim komopie (stacjonarnym również) więc nie podejżewam. Myślę że to pewnie wina mojego lapka ma już ze 4 lata i przepracował kilka ładnych tysięcy godzin:) Chyba będzie wkrótce kończył swój żywot. :(

Nie koniecznie, raz walczyłem z dvd cały dzień. Nie pamiętam co tam było mała pierdułka niewiele możliwości. DVD sprawne, system dobrze widzi i obsługuje inne dvd(ta sama marka, podobne modele), kable ok a nie chciało współpracować, cuda nie widy robiłem łącznie z resetowaniem biosu zworką w końcu zrezygnowałem.
Następnego dnia już nie było problemu ot tak. Po prostu bywa.

Władca Pixeli
23-02-2011, 21:44
A dlaczego tylko IBM i HP ?
Bo z tym złomem mam do czynienia :mrgreen:

velaskez
23-02-2011, 21:51
Dowcipniś :-P

BUNCOL7
23-02-2011, 22:57
Jak kiedyś będę kupował noego lapka to właśnie takiego złomu będę szukał. Teraz mam Asusa - no fakt cioram go już 4 lata bez przerwy i chodzi ale jest strasznie głośny jakiś taki powycierany cały, a ekran ledwo się trzyma zawiasów. :)