Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Liturgia
http://wpk.eltrakon.pl/L1008641%20Liturgia.jpg
źródło (http://wpk.eltrakon.pl/L1008641%20Liturgia.jpg)
jacekz40
14-02-2011, 23:59
wpkx a Ty robisz za księdza...
wpkx a Ty robisz za księdza...
jacekz40 a Ty piszesz niezwykle merytoryczne posty...
jacekz40
15-02-2011, 00:04
Przepraszam ja tylko pytam, bo nie wiem czy dobrze odczytałem tytuł i przesłanie zdjęcia, chciałbym mieć pewność zanim komuś nawrzucam i napiszę coś brzydkiego :)
Przepraszam ja tylko pytam, bo nie wiem czy dobrze odczytałem tytuł i przesłanie zdjęcia, chciałbym mieć pewność zanim komuś nawrzucam i napiszę coś brzydkiego :)
Przepraszasz i uważasz, że przez to będziesz potem miał prawo napisać coś brzydkiego - ciekawa interpretacja regulaminu. Zobaczymy, co dalej... :D
A pytanie powinno mieć na końcu pytajnik, nie trzykropek. Tego uczą w szkołach podstawowych.
Jest możliwe, że FHR Ci to potwierdzi. ;)
Po prostu świetne.
Nie będę się rozpisywał na temat wykonania, skojarzenia i innych technicznych bzdetów.
To zdjęcie jest dla mnie dobitnym przykładem na Twoją inteligencję w fotografii.
Bartekkw
15-02-2011, 00:48
A czego oczekiwałeś ??
Wikipedia: "Liturgia - obrządek eucharystyczny, czyli forma sprawowania mszy świętej"
Interpretacja Jacka jak najbardziej trafna dla przeciętnego zjadacza chleba (włączjąc mnie) - cień ewidentnie kojarzy się z Księdzem.
Innych refleksji i artystycznych doznań nie odnotowałem
Wikipedia: "Liturgia - obrządek eucharystyczny, czyli forma sprawowania mszy świętej"
Interpretacja Jacka jak najbardziej trafna dla przeciętnego zjadacza chleba (włączjąc mnie) - cień ewidentnie kojarzy się z Księdzem.
Liturgia (gr. λειτουργια – działanie na rzecz ludu) – w starożytnej Grecji działania konkretnej osoby lub społeczności na rzecz obywateli...
Bartekkw
15-02-2011, 01:04
Liturgia (gr. λειτουργια – działanie na rzecz ludu) – w starożytnej Grecji działania konkretnej osoby lub społeczności na rzecz obywateli...
Odniosłem się do pojęcia liturgii chrześcijańskiej Marcinie.
No chyba że Autor miał na myśli działania swojej osoby na rzecz społeczności forumowej - ale to chyba nadinterpretacja ;)
A czego oczekiwałeś ??
No chyba że Autor miał na myśli działania swojej osoby na rzecz społeczności forumowej - ale to chyba nadinterpretacja ;)
Kolejne merytoryczne posty, "dotyczące" zdjęcia.
Skoro zadałeś sobie po raz enty trud napisania czegoś złośliwego pod moim adresem, to Twój cytat ma dosyć krótkie nogi.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Liturgia:
"Z kolei Grecy mianem tym określali czynności związane z uroczystościami religijnymi, np. z kultem Dionizosa i Apollina."
A także:
"Ostatecznie słowem „liturgia” zaczęto określać czynności związane z oddawaniem czci bóstwu."
Ale:
"Błogosławieni ubodzy w duchu, albowiem do nich należy Królestwo Niebieskie." ;)
Myślę, że w naszej smutnej rzeczywistości jest już naookoło wystarczająco Obrońców Wiary i na forum fotograicznym możemy sobie ten wątek śmiało podarować.
Nie rozumiem też ani nie pochwalam swoistej mody atakowania wpkx-a - jego zdjęcia są raz lepsze, raz gorsze, ale często bardzo ciekawe i udane, zaś wypowiedzi wyważone, kulturalne i choć czasem ironicznie, to zawsze na poziomie.
Nikonozaur
15-02-2011, 01:11
No i mamy tu szeroko pojęte działanie na rzecz ludu, ilość odsłon tego wątku prawdę powie...
Mnie się Twoje foty podobają , jest w nich jakaś forma "dzikości" skojarzeń, która mi pasuje.
Ksiądz piszemy z małej litery, jeszcze z małej... :shock:
downunder
15-02-2011, 01:13
Po prostu świetne.
Nie będę się rozpisywał na temat wykonania, skojarzenia i innych technicznych bzdetów.
To zdjęcie jest dla mnie dobitnym przykładem na Twoją inteligencję w fotografii.
Nic dodać, nic ująć, bo lepiej nie umiałbym tego zdjecia skomentować. :)
Jak dla mnie, prostaczka - zbyt słaby przekaz. Nie chwytam klimatu. Nie tym razem.
Bartekkw
15-02-2011, 01:14
Wiesz...nauczyłeś wszystkich że Twoje zdjęcia "odczytuje" się w połączeniu z tytułem. Inaczej rzadko kiedy mają większy sens - przynajmniej w moim subiektywnym odczuciu (a piszę tylko i wyłącznie w swoim imieniu)
A Twój cytat nie ma w tym momencie najmniejszego sensu - po co w to mieszać Greków, Dionizosa, Apollina czy też innego bóstwa to już sam nie wiem ;)
Liturgia w naszych rodzimych, polskich realiach zawsze kojarzyć się będzie z Mszą Świętą - i tego raczej nie zmienisz
Nie rozumiem też ani nie pochwalam swoistej mody atakowania wpkx-a
A gdzie tutaj jest atak?? Potwierdziłem jedynie interpretację Jacka. A Kol. wpkx'a atakuję niezwykle rzadko ;)
Myślę, że w naszej smutnej rzeczywistości jest już naookoło wystarczająco Obrońców Wiary
Tylko mnie za takiego nie bierz przypadkiem.....ostatni raz w kościele byłem na swoim ślubie 10 lat temu...
Merytorycznie co do zdjęcia - nie ogarniam, nie podoba mi się i nie rozumiem zachwytu
Wiesz...nauczyłeś wszystkich że Twoje zdjęcia "odczytuje" się w połączeniu z tytułem. Inaczej rzadko kiedy mają większy sens - przynajmniej w moim subiektywnym odczuciu (a piszę tylko i wyłącznie w swoim imieniu)
A Twój cytat nie ma w tym momencie najmniejszego sensu - po co w to mieszać Greków, Dionizosa, Apollina czy też innego bóstwa to już sam nie wiem ;)
Liturgia w naszych rodzimych, polskich realiach zawsze kojarzyć się będzie z Mszą Świętą - i tego raczej nie zmienisz
"Raczej" - to dobre słowo. I smutne.
gregzorba
15-02-2011, 01:22
Skupiając się na zdjęciu......usiłuję zobaczyć cos niezwykłego.......no ale widze tylko zwykłego pstryka który się do kosza nadaje.
...niemniej jednak, ten zwykły pstryk (choć być może i po części jego tytuł oraz autor) wzbudził nieco kontrowersji wśród oglądających i wywołał jakąś dyskusję, a nie tylko "och, ach, piękne, kosz, pstryk, gniot...".
Wiesz...nauczyłeś wszystkich że Twoje zdjęcia "odczytuje" się w połączeniu z tytułem. (...)
Przyłączam się do powyższej opinii. Jestem pod wrażeniem jeżeli chodzi o zdolność do łączenia tytułu i obrazu: wyobraźnia, skojarzenia jak dla mnie są wyróżniające - i to bez względu na kontrowersje tematu i toczone dyskusje. Natomiast najczęściej fotografie same w sobie się nie bronią. Może nie muszą jeżeli dla Ciebie ważna jest całość. Ale jeżeli chcesz poprawiać warsztat stricte foto, to daj szanse odbiorcom na skupienie się na obrazie - nie tytułuj prac ;)
marschal
15-02-2011, 14:26
Dyskusja zboczyla na tytul, autora bo imho o samym zdjeciu nie umiem nic merytorycznego napisac. Gdyby byl tu kot albo pies to moznaby zawiesic na czyms oko, bo tutaj nie ma nic :/