Zobacz pełną wersję : problem z cs5
Kwiatek111
14-02-2011, 22:26
mam problem z photoshop cs5, mam nik hdr ktory dziala tylko w 32bitach, nie moge zdjecia obrobionego w zaden sposob zapisac jako jpg,
problem w tym ze jezeli zmienie na 8 czy 16 bitow to zmienia sie calkowicie kolorystyka,
wie ktos z was jak to ugrysc?
Kwiatek111
14-02-2011, 23:18
i jeszcze jedna rzecz, dlaczego nik hdr automatycznie zmienia sie w warstwe background, mozna to jakos wylaczyc?
de Fresz
15-02-2011, 15:36
A nie ma w tym NIKu jakiegoś narzędzia do konwersji pomiędzy 32 a 16/8 bitami z możliwością ustawienia balansu świateł/cieni i metody konwersji? Bo to, że przy prostym przeliczeniu dynamika zawsze się spłaszczy, jest zupełnie normalne. Jeśli nie ma, być może da się te 32 bity otworzyć w Szopie i użyć jego narządu.
Nie dasz rady zapisać jako 32-bitowy, bo jpegi są tylko 8-bitowe, czyli musisz zmienić na 8-bit.
Zmień na 8-bit i będzie git
Tutaj chodzi o 32bitowa wersje NIKa a nie 32bitowy RAW, z tego co wiem do niedawna nie bylo 64bit wersji NIKa, ale moze sie to zmienilo. Chodzi zapewne o to, ze masz PSa wersje 64bit i NIK nie dziala z ta wersja?? Znam takiego co wrocil do 32bit zeby miec NIKa....
Mam Define 2.0 tej samej firmy i mogłem pobrać ze strony NIK (nieodpłatnie) wersję 64 bitową. Trzeba by sprawdzić czy z HDR nie jest podobnie.
A nie lepiej poprosić o wsparcie u producenta? Przecież to sprawa w sam raz do rozwiązania przez jakiś helpdesk.
Wydaje mi sie, ze pytanie tworcy watku prawidlowo rozszyfrowal de fresh. W koncu gdyby chodzilo o 64-bitowego Shopa i 32-bitowego NiKa, to nie byloby mowy o tym, ze nie mozna zapisac JPGa, bo po prostu tego plugina nie daloby sie w ogole w Photoshopie uruchomic. :)