Zobacz pełną wersję : Problem z szumami w d300
mimivalentine
12-02-2011, 16:17
Tak się krzyczy o tym, że d300 nie szumi przy wyższych czułościach .. mój trochę juz przeszedł, mam go ok 2 lata, ale i tak nie wydaje mi się, że powinien szumieć nawet przy niskich iso, zwłaszcza w ciemniejszych partiach obrazu, a o wyższych iso (nawet 400) już nie mówię .. sprzętowcem nie jestem, więc może ktoś podpowie jakieś lekarstwo na to?
Z fusów wywróżyć? ;-) wstaw najlepiej jakieś foty, bądź linki do zdjęć w większych rozmiarach.
LordRamzes
12-02-2011, 19:27
zasada prosta zdjęcie nie doświetlone zdjęcie zaszumione , zdjęcie ratowane zdjęcie skopane :)
Jacek Wrzesińsk
12-02-2011, 19:46
Tak się krzyczy o tym, że d300 nie szumi przy wyższych czułościach .. mój trochę juz przeszedł, mam go ok 2 lata, ale i tak nie wydaje mi się, że powinien szumieć nawet przy niskich iso, zwłaszcza w ciemniejszych partiach obrazu, a o wyższych iso (nawet 400) już nie mówię .. sprzętowcem nie jestem, więc może ktoś podpowie jakieś lekarstwo na to? Wstaw zdjęcie z exifem , może znajdzie się lekarstwo.
Tak to jest, ze nawet przy dobrym swietle wysokie ISO komplikuje sprawe i szumy widac