Zobacz pełną wersję : Serwis Sigma 30/1.4
Pytanko mam małe, może ktoś już to przerabiał z K-Consult ...
A więc mamy Sigmę 30/1.4 z pewnymi przypadłościami, chociaż jest rewelacyjna optycznie:
- losowy BF/FF na f/1.4, od f/1.6 jest pięknie.
- podczas, gdy temperatura na dworze waha się w okolicach zera silnik HSM przestaje działać (na razie zdarzyło mi się to dwukrotnie),
- z D300 muszę mieć ustawioną korekcję +20.
I tu rodzi się pytanie, gdyż na w/w obiektyw mam jeszcze gwarancję, więc chciałbym wysłać do serwisu ale nie chciałbym wysyłać za bardzo body. I tutaj pytanie do kogoś, kto może przerabiał temat - czy w moim przypadku zostanie wymieniony silnik oraz czy po ewentualnej kalibracji (pewnie mają jakąś "referencyjną" puszkę) ten obiektyw będzie się nadawał do czegokolwiek.
Jaki ewentualnie byłby czas oczekiwania?
WItaj.
A więc tak, miałem z nimi styczność 3 krotnie.
1raz---> wysyłka na gwarancji do kalibracji ( za czasów kiedy było jeszcze za free--> darmowa wysyłka ) Robota wykonana tak sobie bo szkło dalej miało problemy z losowym BF/FF.
2raz----> wysyłka na gwarancji lecz już za czasu kiedy za przesyłkę trzeba płacic samemu --> robota spartaczona.
3raz----> reklamacja wcześniejszej kalibracji (pokryli chociaż koszty przesyłki z własnej kieszeni )---> robota spartaczona, szkło jest genialne jesli trafi, zaś to zdarza mu się w moim przypadku mało kiedy choć w zależności od jegu humoru, raz trafi za, raz przed...a czasem trafi 5 razy pod rząd... jednym słowem KICHA.
* czas oczekiwania różny ---> od 7-14 dni roboczych (tak było u mnie)
* chcąc uzyskać dobrą celność musisz niestety podesłać im swoje body--> aczkolwiek możesz wysłać bez, może akurat:)
Pozdrawiam i życze udanej zwycięskiej ''walki''.
No właśnie tego się boję, że może być gorzej :)
Dzwoniłem do serwisu i teraz jeśli bym się zdecydował na wysyłkę to DHL na ich koszt, czas oczekiwania 14 dni.
No właśnie tego się boję, że może być gorzej :)
Dzwoniłem do serwisu i teraz jeśli bym się zdecydował na wysyłkę to DHL na ich koszt, czas oczekiwania 14 dni.
Bardzo ciekawe.. widać firma zmienia swoje ''zasady'' dość często:)
cześć 1. Serwis Sigmy dnia 23.02.2010
Zapakowany aparat wraz z obiektywem do kalibracjo BF wysłałem wczoraj ubezpieczonym DHL do siedziby firmy z dokładnymi opisami problemu i wszelkimi namiarami na mnie jak i również z dokładnym opisem co w przesłanym pudełku się znajduje.(opisałem numery seryjne każdego sprzętu) Również wysłałem informacje na maila o numerze listu i informacje o wysyłce.
Paczka została odebrana dziś rano przez serwis Sigmy około 9:00.(według informacji DHL)
Cały dzień nie dostałem żadnej informacji o numerze zlecenia ani o dotarciu przesyłki ...hmm czyżby horror się zaczyna ...obym nie zapeszył.... odpukać
Zadzwoniłem, miły i sympatyczny głos pani poinformował mnie, że obiektyw już jest po kalibracji i ze 25.02.2011 paczka DHL zostanie wysłana do mnie z powrotem. Dodam , że otrzymałem info, iz serwis sigmy nie informuje o numerze zlecenia o otrzymaniu paczki itp-no cóż do zachodu nam jeszcze ciut brakuje no ale najważniejsze ze się uspokoiłem. (przynajmniej duchowo)
Od dziecka jednak życie mnie uczy , żeby na wszystko mieć jakiś papier i nic na gębę no ale mam nadzieje , że to wyjątek i nie potwierdzi reguły i wszystko skończy sie tak jak powinno...no cóż czekamy do poniedziałku
2011 albo już rok trzymają ;)
2011 albo już rok trzymają ;)
Faktycznie :D
Losowy AF w tej sigmie to standard. Miałem, przerabiałem - szkoda czasu - nic nie naprawią. Sprzedać, kupić Nikkora 1,8 i zostanie jeszcze na inne drobne graty. Raz też mi w sigmie padł silnik - tylko akurat w innej 10-20 - wymienili bez problemu na gwarancji.
cześć 1. Serwis Sigmy dnia 23.02.2010
Losowy AF w tej sigmie to standard. Miałem, przerabiałem - szkoda czasu - nic nie naprawią. Sprzedać, kupić Nikkora 1,8 i zostanie jeszcze na inne drobne graty. Raz też mi w sigmie padł silnik - tylko akurat w innej 10-20 - wymienili bez problemu na gwarancji.
Miałem 35/1.8 i zdecyyydowanie wolę moją Sigmę, z wszystkimi jej wadami.
używałem canona 50d z S30/1,4 i złego słowa napisać nie mogę-być może miałem bardzo dobry egzemplarz, ostry i precyzyjny,rzadko kiedy pudłował. Do dzisiaj wole ogniskową 35 od 50mm nawet na FX