PDA

Zobacz pełną wersję : AE Lock

yorky
11-02-2011, 16:58
Dwa pytania na temat działania funkcji AE lock:

1. Czy aby zablokować ekspozycję (ewentualnie ekspozycje i autofocus) trzeba po ustawieniu właściwej ekspozycji i autofocusa trzymać przycisk wciśnięcty do momentu zrobienia zdjęcia?

2. Czy w przypadku gdy przycisk blokuje tylko ekspozycję to po jej zablokowaniu trzeba trzymać przycisk i ustawić autofocus poprzez wciśnięcię spustu migawki do połowy na wybrany obiekt? Czyli czy spust migawki wówczas ustala tylko ostrość?

Dzieki za info z góry - instrukcja tego jasno nie określa?

darko
11-02-2011, 17:31
1. zależy jak przycisk jest ustawiony
2. wg mnie tak

yorky
11-02-2011, 18:26
A domyślnie jak to działa?

pawel777
11-02-2011, 19:13
możesz ustawić przycisk AE-L/AF-L na kilka sposobów... m. in. możesz nim blokować wyłącznie ekspozycję (ja tak mam ustawione). Można to ustawić na 2 sposoby w zależności od potrzeb:

a) musisz cały czas trzymać wciśnięty przycisk AE-L podczas robienia kolejnych zdjęć ( w tym czasie osobno ustawiasz sobie normalnie ostrość za każdym razem spustem migawki)

b) raz wciśnięty przycisk AE-L możesz puścić i trzyma ci pomiar do kolejnego przyciśnięcia (odblokowania) a autofokus jak wyżej

ale najlepiej samemu to poćwiczyć - wówczas dokładnie poczujesz o co chodzi i jakie ustawienie przycisku AE-L/AE-F będzie dla ciebie najlepsze. (jeśli posiadasz aparat:))

pozdrawiam

yorky
12-02-2011, 12:09
Fajnie.
Dzięki - to mi już kompletnie rozjaśniło sytuacje.

Jeszcze małe pytanko - w momencie ustawienia ekspozycji poprzez wciśnięcie spustu do połowy można ustawić aby ten wynik był zapamiętany np. przez 8sekund. Czy w takim razie przycisk AE lock jest tutaj zbędny?

Ps' Aparat już mam :wink:

Przemek Paśnik
12-02-2011, 12:47
Fajnie.
Dzięki - to mi już kompletnie rozjaśniło sytuacje.

Jeszcze małe pytanko - w momencie ustawienia ekspozycji poprzez wciśnięcie spustu do połowy można ustawić aby ten wynik był zapamiętany np. przez 8sekund. Czy w takim razie przycisk AE lock jest tutaj zbędny?

Ps' Aparat już mam :wink:

Nie, ale możesz zmienić ustawienia spustu. Co to za body?

Dla przykładu moja domyślna konfiguracja:
spust - tylko wyzwolenie migawki
AF-ON - uruchomienie autofokusa, tryb AF-C
AF/AE-LOCK - blokada ekspozycji z utrzymaniem

Jeśli Twoje body ma przycisk AF-ON spróbuj czegoś takiego, moim zdaniem konfiguracja bardzo przydatna.

yorky
12-02-2011, 16:38
Body to Nikon D90.

Wiesz może gdzie w D909 włącza się funkcję AF ON - jeżeli się orientujesz?

Dzięki

Przemek Paśnik
12-02-2011, 18:02
No to średniawka, bo d90 nie ma osobnego przycisku AF-ON, ta funkcja jest do zdefiniowania pod guzikiem, któremu domyślnie przypisana jest blokada ekspozycji. Gdy fotografowałem D80 (korpus o guzikologii podobnej do D90) moja konfiguracja wyglądała tak:
Spust: wyzwolenie migawki i ustawienie ostrości bez blokady ekspozycji
AE-L/AF-L blokada ekspozycji z utrzymaniem

yorky
12-02-2011, 20:41
A w jakim aparacie jest? Jaki Ty masz korpus?

Fiod
13-02-2011, 04:42
Body to Nikon D90.

Wiesz może gdzie w D909 włącza się funkcję AF ON - jeżeli się orientujesz?

Dzięki

menu F4 - elementy sterujące - AF-ON