Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: AE Lock

Domyślnie AE Lock

Dwa pytania na temat działania funkcji AE lock:

1. Czy aby zablokować ekspozycję (ewentualnie ekspozycje i autofocus) trzeba po ustawieniu właściwej ekspozycji i autofocusa trzymać przycisk wciśnięcty do momentu zrobienia zdjęcia?

2. Czy w przypadku gdy przycisk blokuje tylko ekspozycję to po jej zablokowaniu trzeba trzymać przycisk i ustawić autofocus poprzez wciśnięcię spustu migawki do połowy na wybrany obiekt? Czyli czy spust migawki wówczas ustala tylko ostrość?

Dzieki za info z góry - instrukcja tego jasno nie określa?

Domyślnie

1. zależy jak przycisk jest ustawiony
    2. wg mnie tak
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Domyślnie

A domyślnie jak to działa?

Domyślnie

możesz ustawić przycisk AE-L/AF-L na kilka sposobów... m. in. możesz nim blokować wyłącznie ekspozycję (ja tak mam ustawione). Można to ustawić na 2 sposoby w zależności od potrzeb:

a) musisz cały czas trzymać wciśnięty przycisk AE-L podczas robienia kolejnych zdjęć ( w tym czasie osobno ustawiasz sobie normalnie ostrość za każdym razem spustem migawki)

b) raz wciśnięty przycisk AE-L możesz puścić i trzyma ci pomiar do kolejnego przyciśnięcia (odblokowania) a autofokus jak wyżej

ale najlepiej samemu to poćwiczyć - wówczas dokładnie poczujesz o co chodzi i jakie ustawienie przycisku AE-L/AE-F będzie dla ciebie najlepsze. (jeśli posiadasz aparat)

pozdrawiam

D90 + SY14/2,8UMC+ N18-55 + N35/1,8 + N50/1,8 + SY85/1,4AE + N70-300VR + SB-600 + grip alpha

http://www.photoblog.pl/paul27

Domyślnie

Fajnie.
    Dzięki - to mi już kompletnie rozjaśniło sytuacje.

Jeszcze małe pytanko - w momencie ustawienia ekspozycji poprzez wciśnięcie spustu do połowy można ustawić aby ten wynik był zapamiętany np. przez 8sekund. Czy w takim razie przycisk AE lock jest tutaj zbędny?

Ps' Aparat już mam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yorky Zobacz posta
    Fajnie.
    Dzięki - to mi już kompletnie rozjaśniło sytuacje.

Jeszcze małe pytanko - w momencie ustawienia ekspozycji poprzez wciśnięcie spustu do połowy można ustawić aby ten wynik był zapamiętany np. przez 8sekund. Czy w takim razie przycisk AE lock jest tutaj zbędny?

Ps' Aparat już mam
    Nie, ale możesz zmienić ustawienia spustu. Co to za body?

Dla przykładu moja domyślna konfiguracja:
    spust - tylko wyzwolenie migawki
    AF-ON - uruchomienie autofokusa, tryb AF-C
    AF/AE-LOCK - blokada ekspozycji z utrzymaniem

Jeśli Twoje body ma przycisk AF-ON spróbuj czegoś takiego, moim zdaniem konfiguracja bardzo przydatna.

Domyślnie

Body to Nikon D90.

Wiesz może gdzie w D909 włącza się funkcję AF ON - jeżeli się orientujesz?

Dzięki

Domyślnie

No to średniawka, bo d90 nie ma osobnego przycisku AF-ON, ta funkcja jest do zdefiniowania pod guzikiem, któremu domyślnie przypisana jest blokada ekspozycji. Gdy fotografowałem D80 (korpus o guzikologii podobnej do D90) moja konfiguracja wyglądała tak:
    Spust: wyzwolenie migawki i ustawienie ostrości bez blokady ekspozycji
    AE-L/AF-L blokada ekspozycji z utrzymaniem

Domyślnie

A w jakim aparacie jest? Jaki Ty masz korpus?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yorky Zobacz posta
    Body to Nikon D90.

Wiesz może gdzie w D909 włącza się funkcję AF ON - jeżeli się orientujesz?

Dzięki
    menu F4 - elementy sterujące - AF-ON

Uprawnienia umieszczania postów