PDA

Zobacz pełną wersję : World Press Foto 2011, wyniki

marszull
11-02-2011, 12:41
http://www.worldpressphoto.org/index.php?option=com_photogallery&task=blogsection&id=21&Itemid=292&bandwidth=high
co sadzicie?

prz3mo
11-02-2011, 12:47
Coroczne wynik WPF przypominają mi tylko jak źle dzieje się na Ziemi... Ciężko mi nawet oceniać poszczególne zdjęcia, biorąc pod uwagę treść na nich zawartą. W zeszłym roku pewnie w podobnym tonie pisałem... ehhh...

downandout
11-02-2011, 13:02
Moim zdaniem lepiej niż rok temu. Jak dla mnie najlepsza fotografia jest w Sporcie, zwłaszcza cykl Adama Pretty'ego.
Jeśli chodzi o Polaków - to reportaż Filipa Ćwika jest moim zdaniem tendencyjny, Gudzowaty na swoim poziomie, kadry genialne (zwłaszcza ślimak na parkingu), tylko że wciąż w tej samej konwencji jeśli chodzi o obróbkę.

freefly
11-02-2011, 13:15
Coroczne wynik WPF przypominają mi tylko jak źle dzieje się na Ziemi...

..... odkąd pojawił się człowiek.

amirez
11-02-2011, 14:05
Gdybym był "Ufoludkiem" po obejrzeniu zdjęć pierwszy bym podniósł rękę, aby Ziemię wysłać w kosmos.
WPF po raz kolejny przekonuje ludzi, że nasza planeta składa się z samego zła, smutku, okrucieństwa, bezmyślności, arogancji.
A przecież, tak chyba nie jest!
Wina tkwi również w oceniających fotografie. Nikt mi nie wmówi, że na konkurs nie wpływają zdjęcia ukazujące dobro, szacunek, piękno, miłość.
Z roku na rok w przypadku WPF jestem coraz bardziej na nie!

Feadin
11-02-2011, 14:06
Wydaje mi się, że więcej w tym roku spójności w kategoriach "stories", w większości widać konsekwencję autora w realizacji; jakąś wizję, która sobie zaplanował fotograf i ją konsekwentnie realizował. Ogólne wrażenie mam lepsze niż w tamtym roku. Trochę zawiedziony jestem plamami ropy w kategorii "Natura". Zaś osobiście za szczególnie udane uważam: Spot news, I i III miejsce w pojedynczych, II i III w stories; People in the news - II w stories; Sports - II i III w stories; Contemporary Issues - wszystkie pojedyncze, w stories - II; w Daily Life - I i III pojedyncze, II i III w stories; Portrety - I pojedyncze (grand prix uzasadnione imho), I i II w stories; w Arts & Entertainment - I i III w stories (te dwa to chyba najlepsze koncepcyjnie reportaże z całego WPP); Natura - II i III pojedyncze, II i III w stories.

To tak w skrócie co mi najbardziej przypadło do gustu. Generalnie oczywiście, jak co roku oglądając, przy niektórych człowiek łapie się za głowę. Dobrze, że takie konkursy pokazują to, o czym zwykle tylko słyszymy lub czytamy, aby zwrócić na to uwagę. Obraz nieraz przemawia lepiej niż miliony słów. Szkoda jednak, że tak naprawdę tylko raz na jakiś czas większość ogląda tego rodzaju fotografie i naocznie przekonuje się o realności pewnych wydarzeń, jak dotykają one ludzi; ciężko natrafić w papierowych gazetach, czasopismach na tego kalibru fotografie. Z drugiej strony, może to i dobrze, bo co by było gdyby takie ujęcia nam spowszedniały, a tak nadal szokują, choć teoretycznie wszyscy wiemy, co się na świecie dzieje.

ryszkut
11-02-2011, 18:48
ćwik i napo to klasa sama w sobie.
gudzowaty robi ładne, kolorowe (;p) piękne, mało warte zdjęcia.

to które wygrało idealnie pokazuje jakie jest WPP. ale lepsze niż zeszłoroczne, i zeszłozeszło roczne ;)
mimo wszystko nie trawię amerykańskiego... kultu cierpienia. tępy widz zwróci uwagę tylko na cierpienie i to go poruszy.

warto było obejrzeć choćby dla tej serii http://www.worldpressphoto.org/index.php?option=com_photogallery&task=view&id=2050&Itemid=292&bandwidth=low

i jeszcze. w reportażu http://www.worldpressphoto.org/index.php?option=com_photogallery&task=view&id=2060&Itemid=292&bandwidth=low zdjecie numer 7 jest najlepszym jakie w życiu widziałem.

Otiv
11-02-2011, 18:58
Jeśli chodzi o Polaków - to reportaż Filipa Ćwika jest moim zdaniem tendencyjny, Gudzowaty na swoim poziomie, kadry genialne (zwłaszcza ślimak na parkingu), tylko że wciąż w tej samej konwencji jeśli chodzi o obróbkę.

największa głupota jaka przeczytałem o polakach w wpp w tym dniu -.-
"tendencyjny" oraz "w takiej samej konwencji" czyli fotografowie którzy na tle reszty maj jakis styl/charakterystyczna cechę, są tendencyjni -.-

freefly
11-02-2011, 19:41
Gdybym był "Ufoludkiem" po obejrzeniu zdjęć pierwszy bym podniósł rękę, aby Ziemię wysłać w kosmos.
!

Tak się składa, że ktoś Cię uprzedził i wysłał w kosmos już ja dawno temu.;)

Rycerz
11-02-2011, 22:33
slitaśne autoportrety są najlepsze ;-)
http://www.worldpressphoto.org/index.php?option=com_photogallery&task=view&id=2067&Itemid=292&type=&selectedIndex=5&bandwidth=low

czemu tak mało osób pisze na temat fotografii?

marszull
11-02-2011, 22:36
slitaśne autoportrety są najlepsze ;-)
http://www.worldpressphoto.org/index.php?option=com_photogallery&task=view&id=2067&Itemid=292&type=&selectedIndex=5&bandwidth=low

czemu tak mało osób pisze na temat fotografii?

Dla mnie jeden z lepszych cykli, ktore ostatnio widzialem.
Naprawde duzo mowi o naszych czasach.

chcialbym poznac histore osoby z 1st prize singles
zdjecie zrobilo na mnie duze wrazenie

za to Spot News: Honorable Mention
mimo robiacej wrazenie historii, nie zrobilo na mnie wrazenia
jak stopklatki z telewizyjnego newsa

Victims of Mexico's drug wars, Culiacán, Mexico
mimo strasznych rzeczy jakie przedstawiaja, maja w sobie cos malarskiego

podoba mi sie tez portret Kim Jong Ila i jego syna

zdjecia Sports: 1st prize stories
sa naprawde dobre ale sports portfolio nijak mi nie pasuje do stories
w przeciwienstwie do 2 i 3 nagrody
(ze wskazaniem na 2, jak nie przepadam za zdjeciami T. Gudzowatego
to te naprawde bardzo mi sie podobaja)

Contemporary Issues: 1st prize singles tez ma w sobie cos malarskiego
i gdyby nie podpis to pomyslalbym ze to jakis nowy projekt artystyczny

Contemporary Issues: 3rd prize stories
kilka zdjec robi niesamowite wrazenie

Contemporary Issues: Honorable Mention
dla mnie to nieporozumienie jako nagroda w WPF
Jako wystawe artystyczna w galerii bym zrozumial
i moze nawet by mni ezaciekawila
ale jako zdjeci prasowe to nie do konca do mnie przemawia
chyba zeby pokazac do czego zmierza fotografia prasowa
to wtedy tak

Daily Life 2 nagroda rzeczywiscie oddaje caly klimat wiezienny
3 jest ok w sensie fotograficznym, chociaz o samym temacie
ciezko mi napisac cos obiektywnie bo sam bardzo czesto
widuje bardzo mocno uposledzone fizycznie i chore dzieci

Generalnie w moim odczuci zdecydowanie lepiej niz w zeszlym roku

PS bardzo przepraszam ze tak sie rozpisalem, ale jakos tak na mnie podzialal post Rycerza
a dwa, mialem wolna chwile i teraz dopiero dokladnie obejrzalem zdjecia.
Czekam az wystawa przyjedzie do Polski, na pewno sie wybiore.

korsarz
11-02-2011, 23:07
Z ciekawości, co te autoportrety do społecznościówek "mówią" o naszych czasach? Mógłbyś rozwinąć?

Moje refleksje. Fotografowania spadających samobójców powinni zabronić. Nie wiem czemu ma służyć taki obraz. Horrory podobno też uwrażliwiają na zło. Ja wysiadam, dziękuję. Pani z obciętym nosem - potworna tragedia, szokujące zdjęcie, ale ja bym jednak podziękował. Pytam się, czego będzie trzeba za 3 lata żeby szokować?

Już nawet w portretach młodych fotografów (abstrahując od WPF) rzadko widać zwyczajną radość, piękne osoby, jest albo lesbian art, albo papieroch w garści przegiętej laseczki. Dekadencja czy tam cyganeria, tyle, że to nikogo już nie szokuje.

Bardzo podoba mi się reportaż Minutes after erthquake. Obrazy wstrząsające a jednak nie epatujące tak potwornie widza. Tak samo potop w Pakistanie (z tego co pamiętam), świetne kadry.

Reportażu Filipa Ćwika nie rozumiem, twarze ludzi, żadnego odniesienia do sytuacji. Te zdjęcia można by teoretycznie zrobić 10 dni później czy wcześniej.

Portret - urzekł mnie kadet rosyjskiego żaglowca, który miałem okazję widzieć na żywo (żaglowiec, nie portret). Prosta i wiele mówiąca fotografia - by moje słowa nie były pleplaniem od razu napiszę co mówiąca - widzę tam siłę charakteru, ducha, trochę zadziorności, piętno morza. No i dobry portret po prostu.

Dla mnie wyniki WPF 2011 to kawał świetnej fotografii i trochę takiej, które nazwałbym zwykłymi gniotami ale jak wszyscy wiemy fotografia jak każda sztuka to w sporej mierze kwestia gustu.

PS. Zdjęcia Tomasza Gudzowatego to rewelacja kompozycyjna i kadrowa, świetnie ułożona historia. Kapitalny reportaż sportowy.
BTW, czy to jakaś rodzina tego potentata gazowego?

marszull
11-02-2011, 23:24
Z ciekawości, co te autoportrety do społecznościówek "mówią" o naszych czasach? Mógłbyś rozwinąć?

patrzac na to jakie ilosci zdjec ludzie wrzucaja na serwisy typu FB, NK, fotka itd
to mam wrazenie ze mimo tzw animowosci internetu
ludzie jednak chca sie odkrywac, pokazywac i oczekuja przy tym interakcji, a inni ludzie dajac "komenty", "gwiazdki", "lajki", "hoty" czy inne daja im poczucie zycia spolecznego. I dla mnie o tym wlasnie mowia te zdjecia.
Robisz sobie zdjecie wrzucasz do sieci i wchodzi w interakcje z innymi. jak kiedys tzreba bylo wyjsc z domu, zeby z kims pogadac, spyac czy dobrze wygladasz z nowa fryzura, wypic piwo i pochwalic sie nowym zegarkiem ;)
teraz masz forum, spolecznosc w necie - klik zdjecie iphonem i juz masz to zalatwione.
A przy okazji w tych zdjecia naprawde dobrze gra drugi plan, warto sie temu przyjrzec

PS. Zdjęcia Tomasza Gudzowatego to rewelacja kompozycyjna i kadrowa, świetnie ułożona historia. Kapitalny reportaż sportowy.
BTW, czy to jakaś rodzina tego potentata gazowego?

tu juz pisalem ze dla mnie tez.
a tym pytaniem to zartujesz? czy pytasz powaznie?

donkiszot
11-02-2011, 23:54
[...]Contemporary Issues: Honorable Mention
dla mnie to nieporozumienie jako nagroda w WPF
[...]
chyba zeby pokazac do czego zmierza fotografia prasowa
to wtedy tak[...]

Myślę, że właśnie dlatego jest to wyróżnienie, a nie nagroda. Dla mnie te "zdjęcia" z googla to najciekawszy akcent tegorocznego WPF -- może dlatego, że zdjęcia prasowane krwią nigdy nie miały mojego uznania -- chyba po raz pierwszy mamy do czynienia z fotografią/obserwacją nieuczestniczącą.

swider
12-02-2011, 00:53
No cóż... zwycięski portret przedstawiający cierpienie -- coroczny samograj. Do porzygania. Zdjęcie, samo w sobie, jest tak mocno przeciętne, że nawet nie bardzo wiadomo co o nim napisać.

PS.
Właśnie przed chwilą usłyszałem złotą myśl: Jeśli kiedyś na Świecie zapanuje pokój, WPP przestanie istnieć. (agape) -- nic dodać, nic ująć.

costi
12-02-2011, 01:34
Pani z obciętym nosem - potworna tragedia, szokujące zdjęcie, ale ja bym jednak podziękował. Pytam się, czego będzie trzeba za 3 lata żeby szokować?
A ja przewrotnie powiem, ze o ile szokujaca jest osoba na zdjeciu i jej historia, to samo zdjecie jest takie jakies... nijakie. Tzn. cala sila tego zdjecia jest w portretowanej osobie, gdyby owa pani nos miala, to zdjecie by utonelo w powodzi innych.

Co do innych:
Spot News: spadajacy samobojca moim zdaniem troche niesmaczny; do tego glupio mi to pisac, ale technicznie zdjecie przywodzi mi na mysl kadr z X-Men czy podobnego filmu... 2 i 3 mnie nie ruszyly, to samo Story 1; w story 2 wrazenie zrobily na mnie zdjecia 4 i 9. Story 3 super, szczegolnie gdy dochodzi sie do ostatniego kadru.
General News: 1. miejsce to chyba jedyne zdjecie z Haiti, ktore jakos mnie ruszylo. Dwojka bardzo dobra, a trojka (tak jak i Story 3) ciekawa przez lekki powiew surrealizmu bijacy ze zdjec. Do tego reportaz nr 2 mi sie podobal.
Sports: 1. nagroda to swietnie uchwycona chwila. Dwojka (albo zdjecie blizniaczo do niej podobne) juz tyle razy przewijala sie przez funiaste, joemonstery i inne, ze nie wiem, co tu robi. 1st prize stories to swietne zdjecia, ale story w nich nie ma zadnego, ot, portfolio. Reportaz Guzowatego super, choc miejscami jego styl mnie draznil. Trojka bardzo dobra.
People In The News: zdjecie Kimow super, bardzo symboliczny kadr. 1st place dobre, aczkolwiek nie znam wydarzenia; swietnie pokazuje emocje i dynamike sceny. Stories 1 i 2 bardzo dobre, natomiast reportaz Cwika IMHO strasznie bezprzedmiotowy, w zaden sposob nie laczy sie z pokazywanym wydarzeniem, moglo sie to dziac gdziekolwiek, kiedykolwiek.
Contemporary Issues: jedynka bardzo ciekawa, trzy bardzo klimatyczne. Jesli chodzi o reportaze, to wszystkie 3 bardzo dobre, szczegolnie trzeci zrobil na mnie wrazenie.
Daily Life: zdjecia 1 i 2 bardzo dobre, trojka to znowu oklepany motyw. Za to wszystkie 3 reportaze bardzo dobre, szczegolnie ten z wiezienia jest mocny. Pierwsze miejsce w stories wreszcie nie pokazuje zadnej tragedii.
Portret: o pierwszym miejscu bylo wyzej, z pozostalych duzo bardziej podoba mi sie 3. miejsce niz drugie. Jesli chodzi o reportaze, to pierwsze miejsce bardzo ciekawie zrobione, a dwojka faktycznie jest jakims znakiem naszych czasow... gdzie sie nie zajrzy, to atakuje zalew slitasnych foteczek robionych z wyciagnietej reki...
Arts And Entertainment: trzecie zdjecie mi nie siadlo, taki klasyczny kadr filmowy, jakich pelno w kazdym filmie gangsterskim. Reportaz z pierwszego miejsca genialny, az czuje sie ta "magie kina". Fajny pomysl na reportaz z miejsca trzeciego.
Nature: pierwsze miejsce uchwycone w dobrym momencie, ale wyglada przez to troche jak tani fotomontaz. Drugie i trzecie miejsce piekne (trojka idealna na tapete :P ). Jesli chodzi o reportaze: pierwsze miejsce IMHO zasluzone za sposob ujecia tematu: artystyczny, skupiajacy sie na szczegole, pokazujacy piekno geometrii, a nie standardowe oblepione ropa ptaki. Reportaz o labedziach klasyczny, ale ladny, ostatnie zdjecie jest przeurocze. Swoja droga, ciekawe, ilu forumowych "specow" zbesztaloby zdjecie nr 8 jako przepalone i ze zlym kadrem ;) Zdjecia z erupcji wulkanu tez ciekawe, odchodzace od schematu "obsypany pylem swiat w negatywie".

Ogolnie mam pewien problem z ocenianiem zdjec z bardzo medialnych wydarzen, bo z racji wykonywanej pracy widze wszystko, co jest pokazywane na ten temat w TV, w wersji nie przycietej do newsa w Wiadomosciach. Stad mam strasznie niemocjonalny stosunek do takich zdarzen.

Fiod
12-02-2011, 01:48
O żesz ty:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.worldpressphoto.org/images/photos/0%202011/SP/SP2_large.jpg)

tobiks
12-02-2011, 02:12
zdjecia Sports: 1st prize stories
sa naprawde dobre ale sports portfolio nijak mi nie pasuje do stories

World Press Photo traktuje "stories" tak, że można wysyłać faktycznie jakieś 'story' albo serię zdjęć wg. jakiejś koncepcji, które wcale historią nie są lub też portfolio.

Dla przykładu (dwa lata temu):
http://www.archive.worldpressphoto.org/search/layout/result/indeling/detailwpp/form/wpp/start/23/q/ishoofdafbeelding/true/trefwoord/year/2008

W każdym razie w tym roku faktycznie chyba bardziej tragiczne i smutne treści i bardzo ładne fotografie :)

Oczywiście wszystko to gusta tych kilku osób z Jury które być może wpasowały się w gusta wielu fotografów :)

National
12-02-2011, 22:20
Ja mam mieszane odczucia co do tych fotek smutne to jedno ale czemu jakoś takie?! - w ciągu roku widziałem ciekawsze. ;)

jm
12-02-2011, 23:22
Podoba mi się "story" - Hindusi w kinie. Podoba, bo pokazuje zadowolonych, zainteresowanych czymś ludzi. Nie ma tam tragedii, nieszczęścia ani uciętych nosów. To na plus, bo wyróżnia ten materiał pozytywnie.
Jednak z drugiej strony... to nie jest story chyba, bo jaka tam jest historia? Dla mnie to seria portretów ludzi w kinie, pokazuje emocje, zainteresowanie, radość, zaniepokojenie, ale moim zdaniem nie ma tam zbudowanej historii.
Poza tym jak na jedną historię to chyba zbyt dużo powtórzeń... zapatzrony człowiek pochylony w prawo, zapatrzony pochylony w lewo, potem dziecko pochylone przed siebie, sporo tych dubli.

Dla mnie ciekawe też są zdjęcia w kategorii sport.

Argymir Iwicki
13-02-2011, 01:03
musi być źle, żeby było dobrze, to źle, że tak jest