Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Domyślnie World Press Foto 2011, wyniki

Ostatnio edytowane przez prz3mo ; 11-02-2011 o 14:00 Powód: edycja tematu

Domyślnie

Coroczne wynik WPF przypominają mi tylko jak źle dzieje się na Ziemi... Ciężko mi nawet oceniać poszczególne zdjęcia, biorąc pod uwagę treść na nich zawartą. W zeszłym roku pewnie w podobnym tonie pisałem... ehhh...

Domyślnie

Moim zdaniem lepiej niż rok temu. Jak dla mnie najlepsza fotografia jest w Sporcie, zwłaszcza cykl Adama Pretty'ego.
    Jeśli chodzi o Polaków - to reportaż Filipa Ćwika jest moim zdaniem tendencyjny, Gudzowaty na swoim poziomie, kadry genialne (zwłaszcza ślimak na parkingu), tylko że wciąż w tej samej konwencji jeśli chodzi o obróbkę.
    że jakby coś - to nic

rx100 blog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Coroczne wynik WPF przypominają mi tylko jak źle dzieje się na Ziemi...
    ..... odkąd pojawił się człowiek.

Domyślnie

Gdybym był "Ufoludkiem" po obejrzeniu zdjęć pierwszy bym podniósł rękę, aby Ziemię wysłać w kosmos.
    WPF po raz kolejny przekonuje ludzi, że nasza planeta składa się z samego zła, smutku, okrucieństwa, bezmyślności, arogancji.
    A przecież, tak chyba nie jest!
    Wina tkwi również w oceniających fotografie. Nikt mi nie wmówi, że na konkurs nie wpływają zdjęcia ukazujące dobro, szacunek, piękno, miłość.
    Z roku na rok w przypadku WPF jestem coraz bardziej na nie!
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

Wydaje mi się, że więcej w tym roku spójności w kategoriach "stories", w większości widać konsekwencję autora w realizacji; jakąś wizję, która sobie zaplanował fotograf i ją konsekwentnie realizował. Ogólne wrażenie mam lepsze niż w tamtym roku. Trochę zawiedziony jestem plamami ropy w kategorii "Natura". Zaś osobiście za szczególnie udane uważam: Spot news, I i III miejsce w pojedynczych, II i III w stories; People in the news - II w stories; Sports - II i III w stories; Contemporary Issues - wszystkie pojedyncze, w stories - II; w Daily Life - I i III pojedyncze, II i III w stories; Portrety - I pojedyncze (grand prix uzasadnione imho), I i II w stories; w Arts & Entertainment - I i III w stories (te dwa to chyba najlepsze koncepcyjnie reportaże z całego WPP); Natura - II i III pojedyncze, II i III w stories.

To tak w skrócie co mi najbardziej przypadło do gustu. Generalnie oczywiście, jak co roku oglądając, przy niektórych człowiek łapie się za głowę. Dobrze, że takie konkursy pokazują to, o czym zwykle tylko słyszymy lub czytamy, aby zwrócić na to uwagę. Obraz nieraz przemawia lepiej niż miliony słów. Szkoda jednak, że tak naprawdę tylko raz na jakiś czas większość ogląda tego rodzaju fotografie i naocznie przekonuje się o realności pewnych wydarzeń, jak dotykają one ludzi; ciężko natrafić w papierowych gazetach, czasopismach na tego kalibru fotografie. Z drugiej strony, może to i dobrze, bo co by było gdyby takie ujęcia nam spowszedniały, a tak nadal szokują, choć teoretycznie wszyscy wiemy, co się na świecie dzieje.
    SLT-A57 | Σ 8-16mm F4,5-5,6 DC HSM | S DT 18-135mm F3,5-5,6 SAM | T 200-400 F5,6 LD IF
    Pentacon 29mm F2,8 Electric MC | Pallas 135mm F2,8 Magenta AM
    YN-460-II | ThinkTank Speed Demon

Domyślnie

ćwik i napo to klasa sama w sobie.
    gudzowaty robi ładne, kolorowe (;p) piękne, mało warte zdjęcia.

to które wygrało idealnie pokazuje jakie jest WPP. ale lepsze niż zeszłoroczne, i zeszłozeszło roczne
    mimo wszystko nie trawię amerykańskiego... kultu cierpienia. tępy widz zwróci uwagę tylko na cierpienie i to go poruszy.

warto było obejrzeć choćby dla tej serii http://www.worldpressphoto.org/index...&bandwidth=low

i jeszcze. w reportażu http://www.worldpressphoto.org/index...&bandwidth=low zdjecie numer 7 jest najlepszym jakie w życiu widziałem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez downandout Zobacz posta
    Jeśli chodzi o Polaków - to reportaż Filipa Ćwika jest moim zdaniem tendencyjny, Gudzowaty na swoim poziomie, kadry genialne (zwłaszcza ślimak na parkingu), tylko że wciąż w tej samej konwencji jeśli chodzi o obróbkę.
    największa głupota jaka przeczytałem o polakach w wpp w tym dniu -.-
    "tendencyjny" oraz "w takiej samej konwencji" czyli fotografowie którzy na tle reszty maj jakis styl/charakterystyczna cechę, są tendencyjni -.-

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amirez Zobacz posta
    Gdybym był "Ufoludkiem" po obejrzeniu zdjęć pierwszy bym podniósł rękę, aby Ziemię wysłać w kosmos.
    !
    Tak się składa, że ktoś Cię uprzedził i wysłał w kosmos już ja dawno temu.

Rycerz
    Gość

Domyślnie

slitaśne autoportrety są najlepsze
    http://www.worldpressphoto.org/index...&bandwidth=low

czemu tak mało osób pisze na temat fotografii?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów