Szukaj
Ostatnio edytowane przez prz3mo ; 11-02-2011 o 14:00 Powód: edycja tematu
Coroczne wynik WPF przypominają mi tylko jak źle dzieje się na Ziemi... Ciężko mi nawet oceniać poszczególne zdjęcia, biorąc pod uwagę treść na nich zawartą. W zeszłym roku pewnie w podobnym tonie pisałem... ehhh...
Moim zdaniem lepiej niż rok temu. Jak dla mnie najlepsza fotografia jest w Sporcie, zwłaszcza cykl Adama Pretty'ego.
Jeśli chodzi o Polaków - to reportaż Filipa Ćwika jest moim zdaniem tendencyjny, Gudzowaty na swoim poziomie, kadry genialne (zwłaszcza ślimak na parkingu), tylko że wciąż w tej samej konwencji jeśli chodzi o obróbkę.
Gdybym był "Ufoludkiem" po obejrzeniu zdjęć pierwszy bym podniósł rękę, aby Ziemię wysłać w kosmos.
WPF po raz kolejny przekonuje ludzi, że nasza planeta składa się z samego zła, smutku, okrucieństwa, bezmyślności, arogancji.
A przecież, tak chyba nie jest!
Wina tkwi również w oceniających fotografie. Nikt mi nie wmówi, że na konkurs nie wpływają zdjęcia ukazujące dobro, szacunek, piękno, miłość.
Z roku na rok w przypadku WPF jestem coraz bardziej na nie!
Tutaj jest... podpis
Wydaje mi się, że więcej w tym roku spójności w kategoriach "stories", w większości widać konsekwencję autora w realizacji; jakąś wizję, która sobie zaplanował fotograf i ją konsekwentnie realizował. Ogólne wrażenie mam lepsze niż w tamtym roku. Trochę zawiedziony jestem plamami ropy w kategorii "Natura". Zaś osobiście za szczególnie udane uważam: Spot news, I i III miejsce w pojedynczych, II i III w stories; People in the news - II w stories; Sports - II i III w stories; Contemporary Issues - wszystkie pojedyncze, w stories - II; w Daily Life - I i III pojedyncze, II i III w stories; Portrety - I pojedyncze (grand prix uzasadnione imho), I i II w stories; w Arts & Entertainment - I i III w stories (te dwa to chyba najlepsze koncepcyjnie reportaże z całego WPP); Natura - II i III pojedyncze, II i III w stories.
To tak w skrócie co mi najbardziej przypadło do gustu. Generalnie oczywiście, jak co roku oglądając, przy niektórych człowiek łapie się za głowę. Dobrze, że takie konkursy pokazują to, o czym zwykle tylko słyszymy lub czytamy, aby zwrócić na to uwagę. Obraz nieraz przemawia lepiej niż miliony słów. Szkoda jednak, że tak naprawdę tylko raz na jakiś czas większość ogląda tego rodzaju fotografie i naocznie przekonuje się o realności pewnych wydarzeń, jak dotykają one ludzi; ciężko natrafić w papierowych gazetach, czasopismach na tego kalibru fotografie. Z drugiej strony, może to i dobrze, bo co by było gdyby takie ujęcia nam spowszedniały, a tak nadal szokują, choć teoretycznie wszyscy wiemy, co się na świecie dzieje.
SLT-A57 | Σ 8-16mm F4,5-5,6 DC HSM | S DT 18-135mm F3,5-5,6 SAM | T 200-400 F5,6 LD IF
Pentacon 29mm F2,8 Electric MC | Pallas 135mm F2,8 Magenta AM
YN-460-II | ThinkTank Speed Demon
ćwik i napo to klasa sama w sobie.
gudzowaty robi ładne, kolorowe (;p) piękne, mało warte zdjęcia.
to które wygrało idealnie pokazuje jakie jest WPP. ale lepsze niż zeszłoroczne, i zeszłozeszło roczne
mimo wszystko nie trawię amerykańskiego... kultu cierpienia. tępy widz zwróci uwagę tylko na cierpienie i to go poruszy.
warto było obejrzeć choćby dla tej serii http://www.worldpressphoto.org/index...&bandwidth=low
i jeszcze. w reportażu http://www.worldpressphoto.org/index...&bandwidth=low zdjecie numer 7 jest najlepszym jakie w życiu widziałem.
slitaśne autoportrety są najlepsze![]()
http://www.worldpressphoto.org/index...&bandwidth=low
czemu tak mało osób pisze na temat fotografii?
Skontaktuj się z nami