PDA

Zobacz pełną wersję : diagnostyka komputera - program

Jolania
08-02-2011, 21:08
Od jakiegoś czasu mój komputer pomimo ponownej instalacji systemu nie sprawuje sie zbyt dobrze (czasem się wiesza, długo uruchamia programy, Internet chodzi słabiutko, podczas gdy inny sprzęt na tym samym łączu/routerze wyraźnie lepiej). Myślę, że jakieś podzespoły mogą szwankować. Czy znacie jakiś program, który sprawdzi co i jak z moją maszynką?

Articool
08-02-2011, 21:28
Sprawdź dyski HD Tune albo HD Tach.
Ram - Memtest
Procesor, grafika, ram - OCCT

Generalnie jest sporo programów do testowania i diagnostyki.

nowart
08-02-2011, 23:03
trochę ogólnikowe to zagadnienie - tak jakbyś zadzwonił do mechanika samochodowego i powiedział "Panie, coś mi auto wolno jedzie, czasem się dławi. Jak to sprawdzić?" :)
Tak się nie da - ja bym zaczął od zresetowania biosu do ustawień domyślnych, potem instalacja najnowszego biosu i sterowników do każdego podzespołu w kompie. Potem przeskanować go jakimiś zbiorczymi skanerami antywirusowymi on-line. Jeśli to nie jakiś głębszy problem softwarowy - sory, nie da się zdalnie, przynajmniej w ten sposób - wybebeszyłbym kompa, przedmuchał, odkurzył, wyciągnął kości pamięci, spróbował z jedną jeśli masz dwie, podmienił na inne w miarę możliwości, podobnie z grafiką i resztą komponentów na płycie głównej. Sprawdziłbym podzespoły programami diagnostycznymi, choćby tymi, które zaproponował przedmówca... temat rzeka, tego nie da się ogarnąć ot tak, poradami forumowymi.
Podobnie z netem - jeśli wi-fi to przeskanować kanały np programem inSSIDer, czy się nie gryzą, sprawdzić ustawienia karty sieciowej, routera itd itp...

bialogardzianin
10-02-2011, 23:35
nowart, jeśli nie gmerał nic w biosie, to lepiej, żeby tam nie zaglądał- po co ma tam zmieniać ustawienia? Jolania, odkręć sobie obudowę i zajrzyj czy nie masz spuchniętego/ osmalonego jakiegoś kondensatorka, sprawdź też procesy w tle. O ile nie ma widocznych oznak uszkodzenia (lub może podkręcony do bólu proc lub ram?), to problem wydaje się na poziomie systemu.

nowart
11-02-2011, 00:11
nowart, jeśli nie gmerał nic w biosie, to lepiej, żeby tam nie zaglądał- po co ma tam zmieniać ustawienia?

po pierwsze nie napisał, że nie gmerał więc nie wiem skąd ta pewność.
po drugie nie napisałem, że ma coś zmieniać tylko przywrócić najbezpieczniejsze ustawienia.
po trzecie - skoro twierdzisz , że nic nie zmieniał w biosie, to to:

może podkręcony do bólu proc lub ram?)

pewnie zrobiło się samo :D

arturherda
11-02-2011, 00:18
1. Podaj parametry sprzętu oraz system operacyjny.
2. Czy po instalacji systemu wczytywane były sterowniki chipsetu i reszty (o ile to desktop)?
3. Czy przed instalacją lub podczas jej wykonany był pełny format dysku czy szybki.
4. Czy była to instalacja pełna z płyty windowsa (chyba, że masz Linuksa lub Maca ale wówczas nie pytałbyś o takie sprawy tu) czy z wersji OEM?

pozdrawiam

Johanan
11-02-2011, 23:33
Kol. Jolania, wiem że to niegodne prawdziwego macho, ale zanim Cię koledzy z forum zupełnie skołują swoimi poradami, oddaj komputer do wyspecjalizowanego serwisu, gdzie dokonają stosownego przeglądu.

Nie wiem, czy w Lęborku masz takowy, ale naprawdę to najlepszy sposób na wyjaśnienie wątpliwości.

Orkaniusz
14-02-2011, 12:09
Domyślne ustawienia biosu nie zawsze są OK. W moim kompie są pamięci OCZ, które wymagają podniesienia napięcia do 2.2V. Jak w którymś momencie przywróciłem BIOS do defaulta, zaczęło się właśnie piepszyć...

A z własnego doświadczenia - niestety wszyscy mają / mogą mieć rację. U mnie akurat Memtest wykrył, że pamięci mam zepsute. Ale u znajomego - był wirus. A objawy były podobne...

Greg77
19-02-2011, 09:57
http://peb.pl/sprzet/554130-narzedzia-i-programy-do-diagnostyki-i.html tutaj masz wszystko co potrzebne do diagnostyki....