Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Domyślnie diagnostyka komputera - program

Od jakiegoś czasu mój komputer pomimo ponownej instalacji systemu nie sprawuje sie zbyt dobrze (czasem się wiesza, długo uruchamia programy, Internet chodzi słabiutko, podczas gdy inny sprzęt na tym samym łączu/routerze wyraźnie lepiej). Myślę, że jakieś podzespoły mogą szwankować. Czy znacie jakiś program, który sprawdzi co i jak z moją maszynką?
    D70s + D300 + D700 + D750 + S 14-24/2,8 + S35/1,4 + N50/1,8 + N24-70/2,8 + N70-200/2,8 VRII + SB-800 + SB-900 + Zenit 122 + SLIK PX RO 500D

Rozmowny Awatar Articool
    Miasto
    Tomaszów Mazowiecki/Radomsko

Domyślnie

Sprawdź dyski HD Tune albo HD Tach.
    Ram - Memtest
    Procesor, grafika, ram - OCCT

Generalnie jest sporo programów do testowania i diagnostyki.

Domyślnie

trochę ogólnikowe to zagadnienie - tak jakbyś zadzwonił do mechanika samochodowego i powiedział "Panie, coś mi auto wolno jedzie, czasem się dławi. Jak to sprawdzić?"
    Tak się nie da - ja bym zaczął od zresetowania biosu do ustawień domyślnych, potem instalacja najnowszego biosu i sterowników do każdego podzespołu w kompie. Potem przeskanować go jakimiś zbiorczymi skanerami antywirusowymi on-line. Jeśli to nie jakiś głębszy problem softwarowy - sory, nie da się zdalnie, przynajmniej w ten sposób - wybebeszyłbym kompa, przedmuchał, odkurzył, wyciągnął kości pamięci, spróbował z jedną jeśli masz dwie, podmienił na inne w miarę możliwości, podobnie z grafiką i resztą komponentów na płycie głównej. Sprawdziłbym podzespoły programami diagnostycznymi, choćby tymi, które zaproponował przedmówca... temat rzeka, tego nie da się ogarnąć ot tak, poradami forumowymi.
    Podobnie z netem - jeśli wi-fi to przeskanować kanały np programem inSSIDer, czy się nie gryzą, sprawdzić ustawienia karty sieciowej, routera itd itp...
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

nowart, jeśli nie gmerał nic w biosie, to lepiej, żeby tam nie zaglądał- po co ma tam zmieniać ustawienia? Jolania, odkręć sobie obudowę i zajrzyj czy nie masz spuchniętego/ osmalonego jakiegoś kondensatorka, sprawdź też procesy w tle. O ile nie ma widocznych oznak uszkodzenia (lub może podkręcony do bólu proc lub ram?), to problem wydaje się na poziomie systemu.
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bialogardzianin Zobacz posta
    nowart, jeśli nie gmerał nic w biosie, to lepiej, żeby tam nie zaglądał- po co ma tam zmieniać ustawienia?
    po pierwsze nie napisał, że nie gmerał więc nie wiem skąd ta pewność.
    po drugie nie napisałem, że ma coś zmieniać tylko przywrócić najbezpieczniejsze ustawienia.
    po trzecie - skoro twierdzisz , że nic nie zmieniał w biosie, to to:

może podkręcony do bólu proc lub ram?)
    pewnie zrobiło się samo
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

1. Podaj parametry sprzętu oraz system operacyjny.
    2. Czy po instalacji systemu wczytywane były sterowniki chipsetu i reszty (o ile to desktop)?
    3. Czy przed instalacją lub podczas jej wykonany był pełny format dysku czy szybki.
    4. Czy była to instalacja pełna z płyty windowsa (chyba, że masz Linuksa lub Maca ale wówczas nie pytałbyś o takie sprawy tu) czy z wersji OEM?

pozdrawiam
    C5DII

Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kol. Jolania, wiem że to niegodne prawdziwego macho, ale zanim Cię koledzy z forum zupełnie skołują swoimi poradami, oddaj komputer do wyspecjalizowanego serwisu, gdzie dokonają stosownego przeglądu.

Nie wiem, czy w Lęborku masz takowy, ale naprawdę to najlepszy sposób na wyjaśnienie wątpliwości.
    Ostatnio edytowane przez Johanan ; 11-02-2011 o 23:39
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Domyślne ustawienia biosu nie zawsze są OK. W moim kompie są pamięci OCZ, które wymagają podniesienia napięcia do 2.2V. Jak w którymś momencie przywróciłem BIOS do defaulta, zaczęło się właśnie piepszyć...

A z własnego doświadczenia - niestety wszyscy mają / mogą mieć rację. U mnie akurat Memtest wykrył, że pamięci mam zepsute. Ale u znajomego - był wirus. A objawy były podobne...
    Pozdrawiam, Piotr

Domyślnie

http://peb.pl/sprzet/554130-narzedzi...nostyki-i.html tutaj masz wszystko co potrzebne do diagnostyki....

Uprawnienia umieszczania postów