PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Castelmuzio

JaroPienza
06-02-2011, 00:56
... miasteczko niedaleko.Zdjęcie zrobione techniką HDR (po raz pierwszy w życiu) w Ps ,sklejone z 9... Uwagi ,pytania,krytyka,wytykanie ,itd mile widziane ;)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img227.imageshack.us/img227/8697/castelmuzioweb.jpg)

Locter
06-02-2011, 00:58
Pięknie wyszło gratuluje.

Qbass71
06-02-2011, 01:02
Pocztóweczka

Nemeth
06-02-2011, 01:07
Jakbyś nie napisał, że to HDR to bym nie zgadł :)
+
Widok też ładny.

Barti NYC
06-02-2011, 01:47
Przyjemna pocztóweczka...

Greg77
06-02-2011, 07:54
No niby jest ladnie a jak jest to HDR to dobry, ale mam wrazenie, ze niebo za mocno swieci.....

lechupe
06-02-2011, 10:03
Za duzo pary poszło w gwizdek z tym HDRem :-)

Po pierwsze dlatego, ze przy takim oswietleniu w zasadzie nie miales szans na wlasciwą ekspozycję zbocza, z oddaniem kolorów i szczegolów.
Wyszło niebiesko, ciemno i nijako. Zatem HDR nic tu nie pomógł.

Po drugie, w dzisiejszych czasach HDR troche trąci myszką. W CS5 np jest bardzo dobrze dopracowane narzędzie shadows/highlights, które znakomicie potrafi poszerzyć tonalność zdjecia, równoważąc cienie i swiatła - bez konieczności mozolnego skladania wielu naświetleń.

I po trzecie, wracając do zdjecia. Temat jest potencjalnie bardzo fotograficzny, ale nie o tej porze.
Przede wszystkim o wschodzie, kiedy i stok i miasteczko są pięknie oswietlone, ewentualnie o takiej porze popołudniowej, kiedy jeszcze słonce nie powędrowało na prawą strone kadru.

Hoobie
06-02-2011, 10:56
Ladny widok, bdb skadrowany, ale bede za Gregiem77 odnosnie nieba...

Nemeth
06-02-2011, 11:14
Za duzo pary poszło w gwizdek z tym HDRem :-)

Po pierwsze dlatego, ze przy takim oswietleniu w zasadzie nie miales szans na wlasciwą ekspozycję zbocza, z oddaniem kolorów i szczegolów.
Wyszło niebiesko, ciemno i nijako. Zatem HDR nic tu nie pomógł.

Po drugie, w dzisiejszych czasach HDR troche trąci myszką. W CS5 np jest bardzo dobrze dopracowane narzędzie shadows/highlights, które znakomicie potrafi poszerzyć tonalność zdjecia, równoważąc cienie i swiatła - bez konieczności mozolnego skladania wielu naświetleń.

I po trzecie, wracając do zdjecia. Temat jest potencjalnie bardzo fotograficzny, ale nie o tej porze.
Przede wszystkim o wschodzie, kiedy i stok i miasteczko są pięknie oswietlone, ewentualnie o takiej porze popołudniowej, kiedy jeszcze słonce nie powędrowało na prawą strone kadru.

Jestem ciekaw co powie autor zdjęcia, ale ja mam wrażenie, że zdjęcie zostało zrobione o wschodzie :)
I pewnie dlatego dolinka wyszła niebiesko, ciemnio i nijako ;)

A do CS5 - myślałem, że z pustego i Salomon nie naleje. Jak na zdjęciu są obszary skrajnie prześwietlone i niedoświetlone to też sobie poradzi?

Bartekkw
06-02-2011, 12:12
Podpiszę się pod wypowiedzią Kol. lechupe
Nie wiem o jakiej porze fot był robiony, ale dół nie wyszedł zbyt dobrze w stosunku do jasnego nieba.
Kadrowo złapałbym to szerzej bez obcinania tytułowego miasteczka ;)
No i ta rama.....;)

JaroPienza
06-02-2011, 12:41
Pora dnia to zachód wiec zbocze pod miasteczkiem w całkowitej ciemnicy.Dlatego niebo sie świeci ,jakby nie było tam słońce świeciło .Trzeba było by sie tam wybrać w innych porach dnia.Tylko ,czy będzie tam tak samo magicznie?? (pytanie rytoryczne)...rama jest zaczerpnietym pomysłem.Kadrowania jest opcja ,która jak w wielu zdjęciach ma swoje przeszkadzajki.Po prawej stronie miasteczka została odcięta nowocześniejsza cześć

Greg77
06-02-2011, 12:59
Pora dnia to zachód wiec zbocze pod miasteczkiem w całkowitej ciemnicy.Dlatego niebo sie świeci ,jakby nie było tam słońce świeciło .Trzeba było by sie tam wybrać w innych porach dnia.Tylko ,czy będzie tam tak samo magicznie?? (pytanie rytoryczne)...

Jezeli to zachod to widze to miejsce o wschodzie skapane w porannym sloncu.....wroc tam!

JaroPienza
06-02-2011, 13:02
A jasne ze wrócę ...problem moze stworzyć wzniesienie po drugie stronie.W przed południe moze byc zbyt duże ,palace słońce

PABLOOK
06-02-2011, 14:19
W takim wydaniu jak podałeś wygląda jak kadr o źle dobranej ekspozycji. Niebo zdecydowanie za jasne, natomiast na podłodze trochę ciemnica zapanowała.
Do tego jakieś mało naturalne kolorki się wkradły w postaci fioletów, niebieskości. Na hdr-ach się nie znam, ale może lepiej dwa razy wywołać nefa i złożyć. U mnie często się sprawdza :).

lechupe
06-02-2011, 18:40
Jestem ciekaw co powie autor zdjęcia, ale ja mam wrażenie, że zdjęcie zostało zrobione o wschodzie :)
I pewnie dlatego dolinka wyszła niebiesko, ciemnio i nijako ;)

A do CS5 - myślałem, że z pustego i Salomon nie naleje. Jak na zdjęciu są obszary skrajnie prześwietlone i niedoświetlone to też sobie poradzi?

No wiec w kwestii pór dnia i elewacji słonca moge pracować jako pogodynka w tvn...:-D
A co do CS5, to wspomniane narzedzie (shadows/highlight) zostało IMO bardzo udoskonalone w stosunku do poprzednich wersji.
Potrafi zdumiewająco duzo wyciagnąc z cieni (bez generowania zbytniego szumu) i potrafi całkiem niezle radzic sobie z przepałami, o ile w chociaz jednym z kanałów znajduja sie jakiekolwiek bajty.

Greg77
06-02-2011, 20:21
No wiec w kwestii pór dnia i elewacji słonca moge pracować jako pogodynka w tvn...:-D
A co do CS5, to wspomniane narzedzie (shadows/highlight) zostało IMO bardzo udoskonalone w stosunku do poprzednich wersji.
Potrafi zdumiewająco duzo wyciagnąc z cieni (bez generowania zbytniego szumu) i potrafi całkiem niezle radzic sobie z przepałami, o ile w chociaz jednym z kanałów znajduja sie jakiekolwiek bajty.

No tak, tylko po co wolac zdjecie z ACRa do PSa i potem wyciagac z cieni skoro o wiele lepiej poradzi sobie z tym NX prosto z NEFa....sorry za OT
Poza tym Nemeth ma 100% racje, ze ze zle naswietlonego zdjecia nie zrobisz cudow nawet CS5

harb
06-02-2011, 21:10
ładnie :)

Radek Radziszewski
06-02-2011, 21:15
Pięknie wyszło - gratuluję !

JaroPienza
06-02-2011, 21:21
Cieszę sie ze komuś sie jednak podoba

lechupe
06-02-2011, 21:28
No tak, tylko po co wolac zdjecie z ACRa do PSa i potem wyciagac z cieni skoro o wiele lepiej poradzi sobie z tym NX prosto z NEFa....sorry za OT
Poza tym Nemeth ma 100% racje, ze ze zle naswietlonego zdjecia nie zrobisz cudow nawet CS5

otóz głownie dlatego, ze na bazie moich doswiadczen z roznymi wersjami PSa oraz wszystkimi wersjami NXa, narzedzie shadows/highlights w CS5 daje najlepsze rezultaty.

natomiast absolutnie sie zgadzam że nawet tak wspanialy soft jak PS i NX do kupy razem nie dadzą rady zrobic słonecznej plazy z nocnego zdjecia czarnego tunelu, niedoswietlonego o 7 EV.

JaroPienza
06-02-2011, 22:43
Dziękuje Wam panowie za olbrzymia pomoc. Jednak poprosił bym o stworzenie innego wątku na wymianę zdań odnośnie programów graficznych.Oczekiwałem podpowiedzi i mniej lub wiecej taka dostałem. Dziękuje za czujność